Élő Nagyvilág

Több ezren követelték a Netanjahu-kormány távozását

Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP
Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Hamász és Izrael háborújáról szóló szombati tudósításunkat itt olvashatja el.

15 gyerek halt meg elultápláltságban a gázai Kamal Adván kórházban

Legalább 15 gyermek halt meg alultápláltságban, illetve kiszáradásban az utóbbi napokban a gázai övezeti Kamal Adván kórházban – közölte vasárnap a radikális iszlamista Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság.

A tájékoztatás szerint az egészségügyi intézmény intenzív osztályán további hat gyermek élete van veszélyben. A fiatalok alultápláltságtól és hasmenéstől szenvednek. A Kamal Adván kórház egyik szóvivője szerint a létesítmény áramfejlesztője már nem működik, s lélegeztetéshez szükséges oxigénből is kifogytak. Hozzátette, hogy az orvosi ellátási lehetőségeik beszűkültek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton este ismételten a humanitárius segélyek növelését, valamint a civillakosság védelmét sürgette. „A feleket nyomatékosan felszólítjuk, hogy ne tagadják meg a gázai övezeti lakosságtól az alapvető ellátást és humanitárius segélyeket” – olvasható az ENSZ BT közleményében.

A világszervezet vezető testületének tagjai mély aggodalmukat fejezték ki, hogy a palesztin térség több mint kétmillió lakójának élelmiszerellátása riasztó mértékben ki lehet téve veszélynek. Az ENSZ BT ismételten követelte a humanitárius segélyek “haladéktalan, gyors, biztonságos, tartós és akadálytalan biztosítását”. Izraelt egyben felszólították a határátkelők nyitva tartására, illetve további útvonalak nyitására a segélyezés fokozása végett.

Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok. Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede „egyetlen lépésnyire van az éhínségtől”.

(MTI)

Ferenc pápa: Álljatok le!

Azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta Ferenc pápa a közel-keleti konfliktusról mondott beszédében a Szent Péter téren vasárnap.

A katolikus egyházfő kijelentette, nap mint nap fájdalommal a szívében hordozza a palesztin területeken és Izraelben élők szenvedését, amelyet az ott zajló konfliktus okoz.

A több ezer halott, sebesült, otthon nélkül maradt ember, és a hatalmas pusztítás fájdalmat okoz, borzalmas következményekkel a legkisebbekre és a védtelenekre, akik látják, hogy jövőjük kockára lett téve

– mondta az egyházfő.

Ferenc pápa feltette a kérdést: „valóban van aki, azt hiszi, hogy ilyen módon jobb világ építhető, és elérhető a béke? Elég volt! Mindannyian mondjuk azt, hogy elég volt! Álljatok le!”

Tárgyalásokat sürgetett azonnali tűzszünet érdekében a Gázai-övezetben és az egész térségben, továbbá a túszok azonnali szabadon engedését és hazatérését. A pápa azt kérte, hogy a civil lakosság biztonságban hozzájuthasson a humanitárius segítséghez, amelyet sürgősnek nevezett.

Ferenc pápa a meggyötört Ukrajnára is emlékeztetett, hangoztatva, hogy ott is naponta sokan halnak meg és szenvednek. Március 5-én lesz a leszereléssel és a nonproliferációval kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, amelyet az ENSZ tavaly hirdetett meg. A nemzetközi napra emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette, a világban hatalmas mennyiségű erőforrást “pazarolnak” háborús kiadásokra, amelyek folyamatosan nőnek a jelenlegi konfliktushelyzetben.

Remélem, hogy a nemzetközi közösség megérti, hogy a leszerelés mindenekelőtt erkölcsi kötelesség

– mondta az egyházfő. Hozzátette, ehhez bátorság kell a nemzetek részéről.

Hamász: Akár 48 órán belül megkezdődhet a fegyverszünet

A fegyverszünet „24–48 órán belül” létrejöhet, amennyiben Izrael elfogadja a követeléseinket – idézi a Hamász egyik illetékesét a Guardian.

A főbb feltételek közé tartozik például az izraeli hadsereg kivonulása Gázából, illetve a humanitárius segélyek fokozása.

A brit portál szerint az Egyesült Államok, Katar és a Hamász küldöttei már megérkeztek Kairóba. Az egymással szemben álló feleket sürgeti az idő, hiszen március 10–11-én megkezdődik a Ramadán, az muszlimok böjti hónapja.

Több ezren követelték a Netanjahu-kormány lemondását

Hat perc alatt mintegy ötven csapást mért az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezetre éjszaka – ezt jelentette a katonai szóvivő vasárnap az MTI tudósítása szerint. Az (IDF) éjszaka a légierő és a tüzérség bevetésével hat perc alatt mintegy ötven Hamász-célpontot támadott meg Hán-Junisztól nyugatra, a Gázai övezet déli részén. Földalatti építmények, katonai épületek, páncéltörő rakéták kilövő állásai, harcosok gyülekezőhelyei voltak a célpontok, hogy kedvezőbb feltételeket alakítsanak ki az izraeli szárazföldi egységek számára.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat este ígéretet tett a tömegszerencsétlenséggé vált csütörtöki észak-gázai segélyszállítmány ügyének kivizsgálására, és visszautasította, hogy az IDF szándékosan kárt okozott volna a palesztin civileknek. A szóvivő szerint a hadsereg rendelkezik minden szükséges anyaggal a „mélyreható” vizsgálat elvégzéséhez és az eredmények bemutatásához. A Hamász azzal vádolta meg az izraeli csapatokat, hogy a több ezres, segélyszállítmányokra váró tömegre lőttek, de az IDF szerint sok áldozatot az élelmiszer-szállítmány kaotikus megrohanása alatt agyontapostak, a katonák csak néhány, fenyegetően feléjük rohanó emberre lőttek.

Ez egy általunk végzett humanitárius művelet volt, és alaptalan az állítás, miszerint lecsaptunk volna a konvojra, és szándékosan bántottuk volna az embereket

– állította Hagari, és bejelentette, hogy észak-gázai üzletemberek segítségével már negyedszer próbáltak élelemet eljuttatni az övezet északi részébe. Izrael a teherautó-konvojok biztonsági kíséretét vállalta, s a gázai – nem Hamászhoz tartozó – helyi erőkre bízta az élelem szétosztását.

Szombat este ezrek vettek részt a jeruzsálemi Párizs téren az elraboltak szabadon bocsátásáért meghirdetett tüntetésen. A demonstrációt négynapos gyalogmenet előzte meg, amely szerdán indult az október 7-én a Hamász tömegmészárlásává lett reimi tisztástól. A rendezvény egyperces néma csenddel kezdődött a meggyilkoltak emlékére, majd a katonákért és a túszokért szóló imával folytatódott. Utána beszédet mondott két, a Gázai övezetbe hurcolt fiatal édesanyja, és több másik túsz hozzátartozója. A túszokat kiszabadító egyezmény minél gyorsabb nyélbe ütését sürgették.

Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP

Avigdor Liberman, a jobboldali Izrael a Hazánk párt elnöke – aki eddig támogatta a hadikabinetet, noha nem vett részt munkájában – vasárnap reggel a katonai rádióban választások kiírását sürgette.

Öt hónapig bizalmat adtunk nekik, nem csatlakoztunk hozzájuk, de nem támogattunk bizalmatlansági indítványt. De hogyan tudunk egységesek lenni, ha a vezető trió folyamatosan egymással harcol?

– indokolta döntését Liberman. Szombat este ismét több ezres tüntetést tartottak több helyszínen Izraelben a kormány ellen, új parlamenti választások kiírását követelve. Tel-Avivban, a központi Kaplan utcánál letartóztattak hét tiltakozót. A tüntetők rövid időre leállították a várost átszelő Ajalon autópálya forgalmát. Cezáreában a tiltakozók megpróbálták megközelíteni Benjámin Netanjahu miniszterelnök villáját, de a rendőrség megállította őket. Utcára vonultak Haifában, Karkurban és Beér-Sevában is. (MTI)

Amerikai humanitárius akciót hajtottak végre Gázában

Az Egyesült Államok végrehajtotta az első humanitárius segélyakcióját Gázában: három katonai repülőgép több tízezer adagnyi élelmiszert juttatott ejtőernyővel a háború sújtotta övezetbe – adta hírül a bbc.com.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának közleménye szerint szombaton a C-130-as szállítógépek több mint 38 000 adag ételt dobtak le a gázai tengerpart mentén.

Mint írják: a jordániai légierővel közösen végrehajtott művelet volt az első a Joe Biden elnök által bejelentett várható humanitárius akciók közül. Egy ismert segélyszervezet vezetője a BBC-nek azt mondta, már éhínség van Gáza északi részén, ahol legalább 112 ember vesztette életét csütörtökön, amikor tömegek rohantak meg egy segélykonvojt. Az első amerikai légiakcióra azután került sor, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint küszöbön áll a hathetes gázai tűzszünetről szóló megállapodás aláírása. A Biden-kormányzat illetékese szombaton úgy fogalmazott: Izrael „többé-kevésbé elfogadta” a megállapodást.

Olvasói sztorik