Élő Nagyvilág

Több mint egy tucat palesztin meghalt egy Rafah elleni légitámadásban

AFP
AFP

Több mint egy tucat palesztin meghalt egy Rafah elleni légitámadásban

Legkevesebb tizenegy palesztin meghalt, ötven társuk pedig megsebesült egy izraeli légitámadásban a Gázai övezet déli részében fekvő Rafahban szombaton – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A lövedék egy sátorba csapódott be Rafah Tel esz-Szultan negyedében, egy kórház közelében. A halottak egyike a kórház egészségügyi személyzetének a tagja volt. Egy szemtanú szerint a repeszek a kórház épületébe is belefúródtak. A Gázai övezet északi részében fekvő Bét Hanunnál izraeli légitámadásokban meghalt három ember, akik egy tanyán élelmiszert kerestek – közölték helyi lakosok és orvosok.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy katonái nyolc fegyverest öltek meg Hán-Juniszban, mintegy húszat a Gázai övezet középső részén, hármat pedig Rimalban.

Jóval több mint egymillió palesztin keresett menedéket Rafah közelében az izraeli offenzíva elől, amelyben a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügyi hatóságai szerint több mint harmincezren haltak meg.

Közben Egyiptom és Katar közvetítésével tárgyal egymással Izrael és a Hamász. Két izraeli tisztségviselő közölte, hogy vasárnapra Kairóba várják Izrael és a Hamász küldöttségét az egyeztetésekre. A ynet izraeli hírportál értesülései szerint azonban Izrael addig nem küld delegációt Kairóba, amíg nem kapja meg a Gázai övezetben őrzött, még életben lévő túszok listáját.

(MTI)

A palesztinok remélik, hogy ramadánra tűzszünet lesz

Vasárnap folytatódnak a gázai tűzszüneti tárgyalások Kairóban, mondták egyiptomi biztonsági források a Reutersnek. A felek állítólag már megállapodtak a gázai tűzszünet időtartamáról, a túszok és a foglyok szabadon bocsátásáról, de az izraeli erők kivonásáról Gáza északi részéről és az ott lakók visszatéréséről még nincs egyezség.

Szombaton Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter azt közölte, hogy a Palesztin Hatóság reméli, hogy a ramadánra (március 10-én kezdődik) sikerül tűzszünetet kötni a Gázai övezetben.

Egészségügyi minisztérium: 1 nap, 92 halott

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 92 palesztin halt meg izraeli csapásokban és 156 sebesült meg. A közlemény szerint október 7. óta legalább 30 320 palesztin halt meg és 71 533 sebesült meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban.

Joe Biden: az amerikai hadsereg légi úton fog élelmiszersegélyeket ledobni Gázában

Az amerikai hadsereg légi úton fog élelmiszersegélyeket ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben – jelentette be pénteken Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház irodájában. Hangsúlyozta, Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy több segélyt juttasson a palesztinok lakta térségbe.

Mint mondta, a segélyek ledobását Jordániával és más államokkal közösen valósítanák meg. A jordániai hadsereg eddig több légi segélyszállítási akciót hajtott végre a Gázai övezetben. Biden kiemelte, hogy még csak megközelítőleg sem elég a Gázai övezetbe áramló segélyek mostani mennyisége. Hozzátette, humanitárius rakományt szállító teherautók további százait szeretnék bejuttatni a térségbe.

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok további útvonalakat is keres, miként lehetne még több támogatást bejuttatni a háború dúlta térségbe. Jelezte, hogy egy tengeri folyosó létesítését is fontolgatják.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok megkétszerezi erőfeszítéseit egy tengeri folyosó létesítése érdekében, amelynek segítségével remélhetőleg nagy mennyiségű segélyt tudnak majd eljuttatni a palesztin térségbe. Mint mondta, Washington ezen kívül a szárazföldi segélyszállítások növelését is tervezi és próbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy engedjen be még több teherautót és nyisson meg még több útvonalat a Gázai övezetbe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik