A következő élő közvetítés része Navalnijra emlékező embereket vettek őrizetbe Oroszországban

Több mint 400, Navalnij emléke előtt tisztelgő embert vettek őrizetbe Oroszországban

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

Egy neves jogvédő csoport szerint több mint 400 olyan embert vettek őrizetbe Oroszországban, akik a pénteken elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető emléke előtt tisztelegtek – írja az Associated Press (AP) hírügynökség alapján a Guardian.

Az OVD csoport szerint több mint 200 letartóztatás történt Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában. Köztük volt Grigorij Mihnov-Vojtenko, az apostoli ortodox egyház – az orosz ortodox egyháztól független vallási csoport – papja, aki a közösségi médiában bejelentette, hogy megemlékezést kíván tartani Navalnijért, ezután szombat reggel letartóztatták az otthona előtt. Gyűlés szervezésével vádolták meg, és egy rendőrőrs fogdájában helyezték el, de később agyvérzéssel kórházba került – jelentette az OVD-Info.

Az AP úgy tudja, hogy a szentpétervári bíróságok a pénteken őrizetbe vett személyek közül 42-t egytől hat napig terjedő börtönbüntetés letöltésére köteleztek, míg kilenc másik személyt pénzbírsággal sújtottak. Moszkvában legalább hat embert 15 nap börtönbüntetés letöltésére köteleztek az OVD-Info szerint. A déli Krasznodar városában egy személyt, Brjanszk városában pedig további kettőt börtönbe zártak – közölte a csoport.

Kapcsolódó
Tudatosan választott tragikus sorsot: jelképpé válhat Navalnij halála
Meghalt a jelenkori orosz ellenzéki mozgalmak legismertebb képviselője, Alekszej Navalnij. A történtek párhuzamba állíthatók egy másik ellenzéki, Borisz Nyemcov kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásával. Mindkettejük halála a Putyin-rezsim jelképévé válhat hosszabb távon.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik