Élő Nagyvilág

Kiszabadított két túszt az izraeli hadsereg

Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP
Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP

Vasárnapi közvetítésünket itt olvashatják vissza. 

Izrael a civilek evakuálását szorgalmazza Rafahból

Izrael a Rafah elleni katonai támadás előtt megpróbálja evakuálni onnan az oda menekült palesztin civileket – közölte Ejlon Levi kormányszóvivő hétfőn. Izrael hétfőn felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy segítsenek a gázai civilek evakuálásában az egyiptomi határnál fekvő Rafahból, a Gázai övezet legdélibb pontján, ahol a következő hadműveletet tervezik az Hamász iszlamista terrorszervezet ellen.

Az övezet északi részéről erre a területre telepítették ki korábban a palesztin lakosságot, ezért mintegy 1,4 millió civil él ideiglenes menedékhelyeken és sátrakban Rafah környékén.

Izrael Rafahnál négy Hamász-egység felszámolását tervezi, amelyek az izraeli hadsereg (IDF) tisztjei szerint jóval gyengébbek, mint a korábban Hán-Júnisznál küzdő iszlamista fegyveresek.
(MTI)

Holland bíróság: Le kell állítani a vadászrepülőgép-alkatrészek szállítását Izraelnek

Hollandiának le kell állítania az F-35-ös vadászgépek alkatrészeinek Izraelbe irányuló exportját – döntött hétfőn a hágai fellebbviteli bíróság.

Egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy az izraeli F-35-ös vadászgépeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják

áll a bíróság ítéletében.

Az Oxfam Novib, a PAX Nederland és a The Rights Forum emberi jogi szervezet tavaly decemberben fordult bírósághoz, arra kérve a testületet, hogy szólítsa fel a kormányt az export leállítására. A civilszervezetek szerint, a holland állam tudatában van annak, hogy Izrael a Gázai övezet bombázására használja az F-35-ös vadászgépeket.

Az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázis raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben. Hollandia nemzetközi jogot sért azáltal, hogy lehetővé teszi a polgári lakosság elleni támadásokat – érveltek a jogvédők. Az illetékes bíróság decemberben azt az ítéletet hozta, az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

A fellebbviteli bíróság ezt másként ítélte meg, és hétfői döntésében felhívta a figyelmet:

Izrael nem veszi kellőképpen figyelembe támadásainak a polgári lakosságra gyakorolt következményeit. Izrael Gáza elleni támadásai aránytalanul sok civil áldozatot követeltek, köztük több ezer gyermek életét.

„Hollandia több olyan nemzetközi szabályozás részese, amelyek előírják, hogy amennyiben fennáll a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének egyértelmű kockázata, Hollandia köteles megakadályozni a katonai felszerelések exportját” – áll a határozatban. A szállításokat hét napon belül le kell állítani.

(MTI)

Josep Borrell: Az UNRWA-nak folytatnia kell munkáját Gázában

Nincs alternatívája a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek, az UNRWA-nak folytatnia kell munkáját Gázában – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell, a tagországok fejlesztési ügyekért felelős minisztereinek informális ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva azt mondta: semelyik más szervezet sem képes elvégezni azt a munkát, amelyet az UNRWA végez Gázában. Az embereknek továbbra is enniük kell, továbbra is orvoshoz kell járniuk – mondta.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ki kell vizsgálni azon állításokat, amelyek szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja október 7-én részt vett a Hamasz által vezetett izraeliek elleni támadásban.

Az uniós főképviselő aggodalmát fejezte ki a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében tervezett izraeli támadás miatt, ami – szavai szerint – megakadályozná a humanitárius segítségnyújtást a területen. Véleménye szerint „többre van szükség annál”, hogy a nemzetközi közösség aggállyát fejezi ki Izrael gázai műveletei és a humanitárius helyzet miatt. Folytatni kell a nyomásgyakorlást Izraelre, hogy hagyjon fel a katonai műveletével a sűrűn lakott övezetben, és folytatni a humanitárius krízis elleni fellépést – emelte ki.

Azon kérdésre válaszolva, hogy Donald Trump megjegyzése szerint a volt amerikai elnök nem védené meg azon NATO-szövetségeseket, amelyek nem teljesítésik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat Borrell azt mondta: a NATO működése nem függhet a mindenkori amerikai elnök szeszélyeitől.

Legyünk komolyak, a NATO vagy létezik, vagy nem létezik – mondta. A NATO nem lehet olyan katonai szövetség, amely az Egyesült Államok elnökének szeszélyétől függően működik napról napra – tette hozzá nyilatkozatában az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

Legalább 50-en haltak meg a Rafah városában az izraeli légicsapásokban

A rafahi kórház közlése szerint legalább 50 ember halt meg a két túsz kiszabadítására indított akciót kísérő izraeli légicsapásokban. A kórház igazgatója azt mondta: a halottak között nők és gyermekek is vannak. Az Associated Press újságírója is megszámolta a kórházba szállított holttesteket.

(Guardian)

Biden telefonon jelezte aggályait az izraeli kormányfőnek a tervezett katonai műveletről

Joe Biden amerikai elnök aggályait is kifejezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a gázai övezeti Rafahba tervezett izraeli katonai művelettel kapcsolatban vasárnap, amikor a két vezető január közepe óta először beszélt egymással telefonon.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök kifejtette, hogy a katonai akció Rafahban addig nem folytatódhat, amíg nincs hiteles és kivitelezhető terv, amely biztosítja az ott tartózkodó több mint 1 millió ember biztonságát és ellátását. Emellett Joe Biden sürgős és célzott lépéseket sürgetett a humanitárius segítségnyújtásban a gázai övezeti palesztin civilek számára, valamint hangsúlyozta az izraeli kormányfőnek, hogy a gázai túszok mielőbbi kiszabadulása érdekében építeni kell a tárgyalások eddigi eredményeire. A közlemény hozzáteszi, hogy az amerikai elnök megerősítette: továbbra is közös cél a tavaly októberben Izrael ellen támadást indító Hamász palesztin szervezet legyőzése, valamint Izrael és polgárai hosszú távú biztonságának megteremtése.

Az izraeli hadsereg küszöbön álló rafahi offenzívája kapcsán Joe Biden csütörtökön újságírók előtt túlzásnak nevezte a Hamász elleni izraeli katonai műveletet a Gázai övezetben. Az elnök arra reagált, hogy nem sokkal korábban az izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a Hamász „utolsó bástyája” Rafah, ahol hamarosan katonai művelet kezdődik.

Benjámin Netanjahu vasárnap egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a győzelem Izrael számára „elérhető közelségbe került”. Az izraeli miniszterelnök a Fox News hírtelevízió adásában kifejtette, hogy a Hamász szervezett katonai egységeinek háromnegyedét sikerült legyőzni, ugyanakkor hozzátette, hogy ha a fennmaradó részt nem semmisítik meg teljes mértékben, az képes lesz újraszerveződni. Benjámin Netanjahu az interjúban arról is beszélt, hogy a túszok kiszabadítása és a Hamász legyőzése nem egymást kizáró célok.

Az izraeli kormányfő a héten, a túszok elengedéséről és az átmeneti tűzszünetről folytatott egyeztetések kudarca után kijelentette, hogy egy folyamatról van szó, amelyben véleménye szerint a Hamász elfogadhatatlan feltételeket szab.

A hét közepén zárult Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb közel-keleti útja, amelynek során próbált lendületet adni a túszok elengedéséről szóló, Katar közvetítésével zajló tárgyalásoknak, amelyekről az mondta, hogy Izrael álláspontja ellenére is folytatódnak.

(MTI)

Egy 60 és egy 70 éves túszt szabadított ki az IDF

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőre virradóra kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt. Az IDF közleménye szerint a hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri egységekkel közösen indított művelete során szabadította ki a 60 éves Simon Marmant és a 70 éves Louis Hare-t.

Mindeközben a hadsereg légicsapást intézett a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városa ellen. Az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szerint az akciónak mintegy 100 halálos áldozata van.

(MTI)

Olvasói sztorik