Élő Nagyvilág

Netanjahu azt ígéri, hogy a Rafahból elmenekülő civileknek nem esik bántódásuk

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Izraeli hadsereg: az al-Dzsazíra egyik újságírója a Hamász harcosa is egyben

Egy al-Dzsazírának dolgozó palesztin újságíró a Hamász iszlamista terrorszervezet kötelékéhez tartozik, állítja az IDF a Gázai övezetben talált képekre és dokumentumokra hivatkozva.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője azt állítja, hogy néhány héttel ezelőtt a katonáik találtak egy laptopot a Hamász egyik észak-gázai bázisán, amely egy Mohamed Washah nevű férfihez tartozik.

A gázai születésű Washah az elmúlt hónapokban tűnt fel a katari tulajdonú híroldal adásaiban. Az IDF azt állítja róla, hogy a Hamász katonai szárnyának az egyik prominens parancsnoka.

Januárban két al-Dzsazíra újságíróval is végeztek az izraeli légicsapások, akikről Izrael azt állította, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjai voltak.

(The Times of Israel)

Izraelbe utazik a német külügyminiszter, hogy tűzszünetre szólítson fel

Annalena Baerbock német külügyminiszter a jövő hét közepén Izraelbe látogat, hogy tűzszünetre szólítson fel, közölte a német külügyi szóvivő.

Az izraeli hadsereg eközben az egyiptomi határnál fekvő Rafah elleni szárazföldi offenzívára készül.

Rafahban már most is hihetetlenül nagy a baj. 1,3 millió ember keres védelmet a harcok elől a lehető szűkösebb helyen. Az izraeli hadsereg Rafah elleni offenzívája humanitárius katasztrófa lenne

– írta Baerbock szombaton az X-en.

Ez lesz ötödök alkalom, hogy a német külügyminiszter Izraelbe látogat a háború kitörése óta.

(al-Dzsazíra)

Netanjahu nem beszélt Bidennel azóta, hogy az amerikai elnök túlzónak minősítette az izraeli válaszcsapást

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Fox News vasárnapi műsorában elmondta, hogy nem beszélt Joe Bidennel azóta, hogy az amerikai elnök túlzónak nevezte Izrael katonai válaszát Gázában.

Netanjahu azt is elmondta, hogy a túszok kiszabadítása és a Hamász felszámolása nem egymást kizáró célok: kitartó katonai erőfeszítéssel mindkettő elérhető.

Washington Post amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy egyre inkább elmérgesedik a Biden és Netanjahu viszonya a gázai háború miatt.

(The Times of Israel)

Hamász: bármilyen izraeli szárazföldi offenzíva Rafahban véget vet a tárgyalásoknak

Bármilyen izraeli szárazföldi offenzíva a gázai határon fekvő Rafahban véget vet a túszcsere-tárgyalásoknak – idézte a Hamász által működtetett Aqsa televíziós csatorna vasárnap a Hamász egyik magas rangú vezetőjét. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet Rafah kiürítésére.

Mivel az izraeli erők az elmúlt négy hónapban kiterjesztették szárazföldi műveleteiket a gázai háborúban, Rafah – amely az egyiptomi határon fekszik, és a háború előtt mintegy 280 ezer embernek adott otthont – az övezet 2,3 milliós lakosságának több mint fele számára az utolsó menedékhely lett.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet városai elleni korábbi támadások előtt a civileket délre menekítette, de most nincs egyértelmű hely, ahová mehetnének, és a segélyszervezetek szerint még sokan meghalhatnak.

Egy nap alatt 112 palesztin halhatott meg

Október 7. óta összesen 28 176 palesztin ember halt meg és 67 784-en sebesültek meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban – közölte a gázai egészségügyi minisztérium vasárnap közleményben. Becslések szerint az elmúlt 24 órában 112 palesztin halt meg és 173 sebesült meg – tette hozzá a minisztérium.

Netanjahu biztonságos átjárást ígér a palesztin civileknek a rafahi offenzíva előtt

A Gázai övezet legdélibb városába, Rafahba való izraeli behatolás veszélye vasárnap is fennállt, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig biztonságos átvonulást ígért az onnan kitelepített civileknek – írja az Agence France-Presse (AFP).

A bírálatok ellenére Netanjahu megismételte szándékát, hogy Izrael katonai műveletét kiterjeszti a városra. Az ABC News vasárnapi adásában sugárzott interjúban Netanjahu azt mondta: Meg fogjuk csinálni. Elmondta, hogy egyetért az amerikaiakkal abban, hogy elsősorban a civilek biztonságára kell törekedni.

Úgy fogjuk csinálni, hogy közben biztonságos átjárást biztosítunk a civil lakosságnak, hogy el tudjanak menni

– mondta a miniszterelnök.

Közben David Cameron brit külügyminiszter és Hanke Bruins Slot holland külügyminiszter is csatlakozott az aggódók táborához.

Mélységesen aggaszt a Rafahban tervezett katonai támadás – a gázai lakosság több mint fele a térségben húzza meg magát

– közölte Cameron az X-en.

Olvasói sztorik