A következő élő közvetítés része Katasztrófa és vérfürdő – Sorban jönnek a figyelmeztetések Izrael legújabb terve miatt

Tíz gyerek halt meg izraeli légicsapásokban, köztük egy három hónapos csecsemő

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Legalább huszonnyolc palesztint ölt meg szombat hajnalban az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára mért légicsapásokkal – írta az AP hírügynökség, ami összhangban áll a helyi források közléseivel.

A csapásokban három család több tagja is meghalt, köztük tíz gyermek. A legfiatalabb mindössze három hónapos volt.

A szombat hajnali csapások előzménye, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte a hadsereget, tervezze meg több százezer ember evakuálását a városból az ott tervezett szárazföldi invázió előtt.

A szélsőjobboldali izraeli kormányfő sem részleteket sem ütemtervet nem ismertetett a kiüzírésre vonatkozóan. A bejelentése akár emiatt is okozhat pánikot, illetve azért, mert a Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele Rafahban zsúfolódott össze a korábbi izraeli kiürítési parancsok miatt, amelyek jelenleg az enklávé területének kétharmadára vonatkoznak.

Amerikai illetékesek jelezték: Rafah inváziója a polgári lakosságra vonatkozó terv nélkül katasztrófához vezetne.

Izrael szinte naponta hajtott végre légicsapásokat Rafahban, még azután is, hogy az elmúlt hetekben arra utasította a civileket, hogy ott keressenek menedéket a Hán Júniszban folytatott szárazföldi harcok elől.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik