Nagyvilág

Nem izzadt meg Putyin a Tucker Carlsonnak adott interjújában, de nem is számítottunk erre

Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP
Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP
Tucker Carlson az első nyugati újságíró, akinek sikerült interjút készítenie az orosz elnökkel az ukrajnai háború kezdete óta, és nem véletlen, hogy ő kapta meg az engedélyt.

A nyugati média hazudik az olvasóinak, ugyanis egyikük sem vette a fáradtságot eddig, hogy meginterjúvolja a konfliktusban lévő másik ország elnökét, Vlagyimir Putyint – vezette fel Tucker Carlson, az amerikai jobboldali média legismertebb – és hazánkban is ismerős – figurája, hogy a háború kezdete óta ő az első nyugati médiamunkás, akinek a Kreml engedélyezte, hogy interjút készíthessen Putyinnal. Az amerikai kultúrharc vezérfigurájaként ismert Carlson történelmi sikerére árnyékot vet, hogy meghatározó nyugati lapok az ukrajnai orosz invázió kezdete óta hiába bombázzák interjúkérelmekkel az orosz elnök sajtóirodáját.

Háború, kémkedés, Musk

Carlson jól kihasználta a lehetőséget, ugyanis az orosz elnökkel készített, csütörtök éjszaka nyilvánosságra hozott interjúja mintegy két órásra nyúlt, és szóba került benne az ukrajnai háború, Joe Biden és Donald Trump is, ezen felül Putyin vagy fél órán keresztül Kelet-Európa történelméről beszélt.

Ennek során az orosz elnök több indokot is felsorolt, hogy miért is volt jogos az invázió elindítása, beleértve Ukrajna történelmét, a saját problémáit a Szovjetunió felbomlásával és a NATO bővítésével kapcsolatban, és hogy Ukrajna – szerinte – tele van neonácikkal. Mindezekkel együtt Putyin azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg Ukrajnát, hanem csak válaszolt a nemzetbiztonságát érintő fenyegetésekre. Az invázió célja a „nácitlanítás”:

Ez mindenféle neonáci mozgalom betiltását jelenti. Meg kell szabadulnunk azoktól az emberektől, akik fenntartják ezt a koncepciót, támogatják ezt a gyakorlatot, és igyekeznek megőrizni

jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy részéről teljes mértékben kizárt az, hogy megtámadnák Lengyelországot, Lettországot vagy más NATO-tagot.

Az orosz elnök szerint Ukrajna mesterségesen létrehozott területeket kapott Romániától és Magyarországtól is, azonban arra a kérdésre, hogy joga van-e Magyarországnak visszakapni Kárpátalját és erről beszélgettek-e Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Putyin azt válaszolta, hogy soha nem beszélgettek erről, de azt biztosan tudja, hogy a kárpátaljai magyarok vissza akarnak térni „a történelmi országukba”.

A háborúval kapcsolatban elismételte azt a régóta hangoztatott véleményt, hogy ha a Nyugat abbahagyná Ukrajna fegyverekkel történő segítését, akkor néhány héten belül vége lenne a háborúnak. „Ha tényleg abba akarják hagyni a harcot, akkor hagyják abba a fegyverek szállítását” – jelentette ki az orosz elnök.

Lassan egy éve lesz annak, hogy Moszkvában kémkedés vádjával letartóztatták Evan Gerskovich amerikai újságírót, a Financial Times munkatársát, és Putyin ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy (az orosz és amerikai) biztonsági szervek kapcsolatban állnak egymással és lát lehetőséget Gerskovich szabadon engedésére, „ha a partnereink kölcsönös lépéseket tesznek”. Ugyanakkor amikor Carlson felhívta Putyint figyelmét arra, hogy Gerskovich nem kém, hanem újságíró, Putyin kijelentette, hogy Gerskovich egy újságíró, aki titkosított információkhoz jutott hozzá.

Az orosz elnök ezután név nélkül Vagyim Kraszikovra utalt, az orosz katonai hírszerzés ügynökére, aki életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Németországban egy 2019-ben elkövetett gyilkosság miatt. Így tehát Oroszország célja az lehet, hogy Kaszikovért cserébe engednék szabadon Gerskovichot.

Carlson az amerikai elnökökről is kérdezte Putyint, aki azt nem tudta felidézni, hogy mikor beszélt utoljára Joe Bidennel, de azt megtudhattuk, hogy állítása szerint „nagyon jó kapcsolata” volt George W. Bush-sal, aki nem volt „rosszabb más amerikai, orosz vagy európai politikusnál.

Biztosíthatom önöket, hogy ő is olyan jól értette, amit csinál, mint mások. Trumppal ugyanilyen személyes kapcsolatom volt.

Carlson kifejezetten rákérdezett arra, hogy Putyin mit gondol Elon Muskról. Az orosz elnök úgy válaszolt: „Szerintem Elon Muskot nem lehet megállítani. Azt teszi, amit jónak lát.”

Az interjúról igen kritikusan írt a Rolling Stone, a lap úgy fogalmazott, hogy Putyin felmosta Carlsonnal a Kreml padlóját. Mint írták, jól tükrözte a riporter és a politikus közötti viszonyt az, hogy amikor Putyin elkezdett hosszan beszélni az orosz és ukrán történelemről, Carlson megpróbálta elterelni a témát, mondván érdekes Putyin mondandója, csak nem érti ez miért releváns, mire Putyin úgy reagált, hogy „rendben van”, majd folytatta, amit elkezdett. De viccelődésre is volt lehetőség az Északi Áramlat 2. felrobbantásával kapcsolatban, amellyel Putyin a CIA-t vádolta meg, de előtte azt vetette fel, hogy talán Carlson volt a tettes.

A nyugati média elhallgatja az igazságot?

Carlson a Fox News műsorvezetőjeként vált az amerikai trumpista jobboldal legismertebb arcává, mielőtt a cég eddigi legkellemetlenebb botránya miatt rohamtempóban el kellett hagynia a csatornát. A visszatéréssel nem várt sokáig, azóta saját felületére és az X-re gyárt műsorokat, amik szintén hatalmas sikernek örvendenek.

Az egyik visszatérő online műsora a populista vezetőkkel készített interjúsorozat, amiben vendégeskedett már Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Donald Trump volt amerikai elnök és Javier Milei nemrég megválasztott argentin elnök is. Most őket követte a sorban Putyin.

A műsorvezető az orosz elnökkel való találkozójának még a rövid beharangozó videója is körülbelül 100 millió megtekintést ért el. A felvételen egy Moszkva belvárosa felett magasodó épület teraszán monologizál arról, hogy a nyugati mainstream média hazudik és hallgat arról, hogy a háború mennyire átformálja a világunkat, és minderről meg sem próbálják kikérni annak az álláspontját, aki a másik oldalon áll: Putyinét. „A Zelenszkijjel készült interjúk hízelgő, lelkesítő összeborulások, amelyeket kimondottan a követeléseinek felhangosítása érdekében készítenek, hogy az USA még mélyebben belekeveredjen ebbe a háborúba, és fizessen is érte” – fogalmazott.

Majd arról beszélt:

A legtöbb amerikainak fogalma sincs arról, hogy Putyin miért szállta meg Ukrajnát, és jelenleg mik a céljai.

Carlson állításaira gyorsan megérkeztek jelentős lapok újságíróinak válaszai.

  • A BBC Oroszország-szerkesztője arról írt, hogy számos kérelmet küldtek a Kremlnek az utóbbi másfél évben, de ezekre kivétel nélkül nem volt a válasz.
  • A Financial Times moszkvai irodájának vezetője arról posztolt, különös dolog arról panaszkodni, hogy az amerikai újságírók nem írnak eleget az invázióval kapcsolatos orosz álláspontról, miközben ketten is emiatt vannak bebörtönözve.
  • Jevgenyija Albac orosz újságíró pedig arra mutatott rá, hogy több száz kollégájával együtt kellett száműzetésbe vonulniuk Putyin hatalma elől, hogy továbbra is tudósíthassanak a háborúról, Carlson pedig „egy 1000 dolláros Ritz-lakosztályból forgat Moszkvában”.

Mint ismert, Evan Gershkovich, a Wall Street Journal és Alsu Kurmasheva, a Szabad Európa Rádió amerikai állampolgárságú tudósítóit tavaly tartóztatták le a munkájuk miatt Oroszországban. Az is köztudott, ahogy Putyin hatalma alatt egyre fokozódott az orosz független sajtó üldözése, ennek részeként több mint tíz éve listázzák idegen ügynökként a kritikus médiumokat. A továbbra is az országban működő újságoknak pedig kötelező különleges katonai műveletnek nevezni az Ukrajna ellen indított háborút.

A trumpista Amerika igazmondója

A Donald Trump politikájának nyomán haladó Fox News csatornán Carlson politikai talk showja és kommentárműsora az egész országban az egyik legnézettebb közéleti adásnak számított. A vendégei között sorra váltották egymást az amerikai (szélső)jobboldal legismertebb figurái, egyik leggyakoribb partnere pedig maga Trump volt. Carlson meggyőző lendülettel előadott hosszas kommentárjai a jobboldali kultúrharc egyik fő forrása volt.

 

A sztárműsorvezetőnek végül tavaly egyik napról a másikra kellett elhagynia a Foxot, miután be akarták perelni a csatornát, mert éveken keresztül terjesztették Trump összeesküvés-elméletét, miszerint Joe Biden jelenlegi elnök és a Demokrata Párt elcsalták a legutóbbi amerikai elnökválasztást. A csatornától 787 millió dollárt követeltek a per elengedéséért, ők pedig inkább fizettek, elismerve, hogy éveken keresztül hazugságokat terjesztettek a 2020-as választásról. Carlsonnak viszont távoznia kellett a csatornától. Az ügy során kiszivárgott beszélgetésekből kiderült, hogy

  • a társaság több meghatározó alakjához hasonlóan ő sem hitt Trump elméletben,
  • egy kollégájával folytatott privát beszélgetésben pedig azt mondta, hogy utálja az exelnököt.

Moszkva üdvöskéje az USA-ban

Valószínű, hogy Carlson azért készíthetett interjút Putyinnal, mert a Kreml korábbi munkái alapján megfelelőnek találta személyét erre a feladatra. Erre utal az is, hogy Putyin szóvivője, Dimitrij Peszkov külön közleményben jelentette be, hogy Carlson kedden elkészítette az interjút. Ezt a New York Times úgy értékelte, hogy az orosz elnök arra használhatja fel az alkalmat, hogy egyenesen az amerikai konzervatívokhoz szóljon.

A Republikánus Párt szavazói közt ugyanis egyre növekszik az ellenszenv az USA által Ukrajnának továbbított támogatásokkal szemben. Donald Trump azt az álláspontot képviseli a novemberi elnökválasztás közeledtével, hogy az amerikaiaknak be kell fejezniük ennek a távoli háborúnak a pénzelését, miközben Biden továbbra is Amerika elemi nemzetbiztonsági érdekének kezeli az ukránok ügyét.

Carlson műsoraiban gyakran megértően viszonyult az Oroszország által indított háborúhoz, időnként védelmébe is vette Putyint. „A Putyinnal szembeni gyűlölet vált az amerikai külpolitika lényegévé” – vélekedett közvetlenül a háború előtt, amikor az orosz hadsereg felsorakozott Ukrajna határainál.

Carlson gyakran hivatkozási alap az orosz állami televízióban futó propagandaműsorokban. Ez nem véletlen, ugyanis a konfliktus elején kiszivárgott egy dokumentum, amelyben a Kreml arra utasította az orosz állami médiát, hogy „a lehető legtöbbször használják fel a Fox News híres műsorvezetője, Tucker Carlson adásainak részleteit”.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Kreml irányította orosz média szinte lépésről lépésre beszámolt Carlson látogatásáról, amióta megérkezett Moszkvába. A sokak által követett Mash Telegram-csatornán megjelent képekből derült ki, hogy a műsorvezető a világhírű Bolsoj Balettben élvezi a Spartacus előadását, az egyik legismertebb kormánybarát beszélő fej pedig arról beszélt adásában, hogy az interjú segíteni fog Nyugaton „áttörni azt az eddig áttörhetetlen falnak bizonyuló narratívát, hogy Putyin provokálatlan, brutális inváziót folytat Ukrajnában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik