Nagyvilág

Egyik pillanatról a másikra rúgták ki az amerikai konzervatív média fenegyerekét

Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Tucker Carlson az utóbbi években befolyásos közéleti személyiséggé vált, aki nemcsak Donald Trumppal, de Orbán Viktorral is jó kapcsolatot ápolt. Magára intézményként tekintett, de ez sem védte meg attól, hogy kirúgják a Fox Newstól.

Hétfőn jövünk újra,

búcsúzott el az április 21-i tévéműsora végén Tucker Carlson, nem sejtve, hogy ez volt az utolsó szereplése a Fox Newson. A műsorvezetőt, aki jó viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, 15 év után rúgták ki a munkahelyéről, méghozzá azonnali hatállyal.

Tucker Carlson elhagyja a színpadot a National Review Institute csúcstalálkozóján.

A híradások szerint mindössze tíz perccel azelőtt szóltak neki, hogy a konzervatív tévécsatorna kiadott volna róla egy igen szűkszavú és nem különösebben barátságos hangvételű közleményt, amelyben annyit írtak, hogy köszönik neki a szolgálatot. Így aztán a hír nem csak Amerikát érte sokként, de nagy valószínűséggel Carlsont is. Lapértesülések szerint ráadásul a kirúgásáról már pénteken késő este döntöttek, de a tévésnek csak hétfő reggel szóltak, amikor ő már a stábjával megtervezte a heti műsort.

Pedig Carlson nem csak egyszerű műsorvezető volt, Donald Trumphoz való közelsége miatt a republikánus-konzervatív oldal egyik legbefolyásosabb közéleti személyiségévé vált. A távozásának okáról egyelőre csak találgatnak, de több lehetőség is felmerült.

„Antiszemita, nőgyűlölő közeg”

„A Tucker Carlson Tonight továbbra is a legmagasabb nézettségű műsor a kábeles hírműsorok között a 25–54 évesek körében, átlagosan 3,2 millió nézővel” – olvasható abban a negyedéves nézettségről szóló közleményben, amelyet egy hónappal Carlson kirúgása előtt adott ki a Fox News.

Azzal tehát semmiképpen sem magyarázható az elbocsátás, hogy a tévés nézettsége csökkent volna, az esetet feldolgozó újságcikkekből azonban az olvasható ki, hogy Carlson túlságosan érinthetetlennek hitte magát és azt gondolta, hogy a különféle botrányos ügyeit majd eltussolják.

A New York Times szerint az első nagyobb töréspontot egy, a Capitolium 2021-es ostromáról szóló dokumentumfilm jelentette, amelyben Carlson azt az összeesküvés-elméletet terjesztette, hogy a támadás célja az volt, hogy rossz színben tüntessék fel a Fehér Házból távozó Trumpot és a republikánusokat. A filmhez Carlson több tízezer órányi felvételt kapott a Képviselőház republikánus elnökétől, Kevin McCarthytól, és azokat arra használta, hogy a lázadókat békés tüntetőkként ábrázolja. A dokumentumfilm megjelenése – írja a lap – meglepetésként érte Lachlan Murdochot, a Fox News vezérigazgatóját, egyben a tulajdonos, Rupert Murdoch fiát, két rendszeres közreműködő pedig tiltakozásul felmondott a tévénél. A film prominens republikánus politikusok tiltakozását is kiváltotta, Mitch McConnell például azt mondta, hogy Carlson sértő és félrevezető következtetéseket vont le.

Március végén „belülről” érte támadás Carlsont, amikor egy korábbi producere, Abby Grossberg pert indított ellene, és azzal vádolta meg, hogy Carlson mérgező munkahelyi légkört teremtett, ahol „a szakszerűtlenség uralkodott, és a munkatársak nők iránti ellenszenve és megvetése szinte minden, a munkával kapcsolatos döntésbe beszivárgott”. Grossberg azt is állította, hogy a Tucker Carlson Tonight készítői antiszemita megjegyzéseket tettek, továbbá gyakran beszéltek durván és megvetően a nőkről.

Lucian Perkins / The Washington Post / Getty Images

Trumpot kritizáló üzenetek

A lehetséges okok között azonban szerepel az a per is, mely egy héttel ezelőtt zárult le egy utolsó pillanatos megegyezéssel. Ahogy azt egy hosszabb cikkben már összefoglaltuk, a szavazógépeket gyártó cég, a Dominion Voting Systems azért citálta bíróság elé a Fox News-t, mert szerintük azzal, hogy a tévécsatorna hírműsoraiban cáfolat nélkül osztotta meg a céget választási csalással vádoló álhíreket, a Dominon rossz hírét keltette. A felek végül megegyeztek, és a Fox több mint 760 millió dollárt (körülbelül 258 milliárd forint) fizet majd a Dominionnak, de a perrel összefüggésben Carlson és a Fox számára igen kellemetlen üzenetek kerültek nyilvánosságra márciusban.

Miközben Carlson Trump egyik legnagyobb szövetségese, a 2020-as elnökválasztást követően rendszeresen becsmérlő megjegyzéseket tett rá egyik kollégájának, Alex Pfeiffer producernek. Az egyik üzenetváltásban arról beszélgettek, hogy Trump csapnivaló üzletember, ugyanakkor van akkora hatalma, hogy mindkettőjüket – mármint Carlsont és Pfeiffert – tönkretegye. 2020. november 10-én, miután Joe Bident hirdették ki az elnökválasztás győztesének, Pfeiffer azt írta, kár, hogy Carlson nem említette az állítólagos választási csalásról szóló híreket. Carlson erre azt mondta, hogy ez tényleg hiba volt, majd ellentmondva a hivatalos trumpi retorikának, kijelentette, hogy utálja ezt a témát. Carlson később destruktívnak és undorítónak nevezte azt, hogy Trump nem akart részt venni Biden beiktatásán, és hogy milliók követik a leköszönő elnök szavait. Január elején a műsorvezető már azt írta:

Nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a legtöbb este figyelmen kívül tudjuk hagyni Trumpot. Alig várom. Szenvedélyesen gyűlölöm őt. (…) Trumpnak tényleg nincs egy jó oldala sem.

Ahogy azonban arra rámutat a Washington Post, az üzenetváltást követően Carlson aznap esti műsorában mégis prominens helyet és támogató szavakat kapott egy olyan telefonhívás, amelyben Trump Georgia állam választási főtisztviselőjére próbált nyomást gyakorolni a választás eredményének megváltoztatása érdekében.

Michael M. Santiago / Getty Images A Fox News központja előtt 2022. június 14-én tiltakozást tartottak a televízió hazugságai miatt.

Hogyan tovább?

Hogy valóban a fenti okok vezettek-e Carlson kirúgásához, vagy sem, azt egyelőre az amerikai közvélemény sem tudja biztosan. De elképzelhető, hogy a magyarázat csupán annyi, hogy a Fox vezetői mérlegelték, hogy mennyit hoz Carlson, és mennyit visz, és arra jutottak, hogy most már inkább visz. Carlson nem csapatjátékos, nem igazán irányítható, rendszeresen rossz hírbe hozta a Fox Newst, miközben a nagy hirdetők távol tartották magukat Tucker Carlson Tonighttól – jegyzi meg a CNN.

Bármi is az indok, az egyik legérdekesebb kérdés, hogy Carlson hogyan vagy hol folytatja tovább. Az nem valószínű, hogy a korábban a CNN-t és az MSNBC-t is megjárt Carlson munkát kapna egy másik kábeltévés hírcsatornánál, de esetleg felépíthet egy saját médiacéget. Glenn Beck, aki korábban hasonlóan nagy névnek számított a Foxnál, indított egy saját tévécsatornát, igaz, a befolyása jócskán csökkent. Mások, mint Bill O’Reilly, akit 2017-ben egy szexuális zaklatási botrány miatt rúgtak ki a Foxtól, egy sikeresnek mondható politikai podcastet indított, mellette pedig az interneten sugározza politikusokkal készített interjúit.

Ha Carlson ezt az utat folytatja, nem kell aggódnia, hogy esetleg Trump nem ad neki interjút, a kritikus hangvételű üzenetek ellenére ugyanis állítólag továbbra is jó kapcsolatot ápol a volt elnökkel és családjával. A volt amerikai elnököt elmondása szerint sokkolta Tucker Carlson elbocsátása. Más kérdés persze, hogy Trumpék eddig támaszkodhattak arra, hogy valaki a Fox Newson igen jó nézettség mellett képviseli az érdeküket, most viszont, hogy elesnek ettől a lehetőségtől, változhat a helyzet.

Nem Carlson az egyetlen neves tévés, aki munka nélkül maradt

Nem sokkal Tucker Carlson kirúgása után érkezett a hír, hogy a CNN is megvált az egyik legismertebb arcától. Don Lemon 17 évig dolgozott a tévécsatornánál, korábban saját esti, főműsoridős műsora volt, mostanában pedig a reggeli adásban szerepelt, az utóbbi időszakban azonban több kritika is érte. Februárban rövid időre felfüggesztették, miután azt mondta az 51 éves politikus, Nikki Haleyvel kapcsolatban, hogy a nők a 30-as, legfeljebb a 40-es éveikben vannak a legjobb korban, 50 felett már nem. Amikor műsorvezető társa, egy nő, megkérdezte, hogy mire gondol, Lemon azt válaszolta, hogy ezek a tények, keressen rá az interneten. A tévést női kollégái azzal is megvádolták, hogy szexista, és egy, a Variety által elmesélt történet szerint állítólag ismeretlen számról küldött fenyegető üzeneteket egy kolléganőjének, amikor az elnyert egy olyan iraki kiküldetést, amire Lemon is pályázott. Az elbocsátásáról szóló közlemény után Lemon azt állította, hogy a vezetőségből senki nem beszélt vele közvetlenül a döntésről, a CNN azonban ezt cáfolta, mondván, felajánlották a lehetőséget, hogy találkozzon a vezetőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik