Belföld

Orbán Viktor Tucker Carlsonnak: Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is az egész Földön

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán Viktor interjút adott a Karmelitában Tucker Carlsonnak. A Foxtól idén tavasszal menesztett, jobboldali sztárműsorvezető a hétvégén az MCC vendégeként tartott előadást a Millenáris Parkban, ahol már belengette, hogy legújabb Orbán-interjúja jövő héten jelenik meg.

Carlson azzal indított, hogy az Egyesült Államokban mindenki meg van győződve arról, hogy Ukrajna áll nyerésre, mire Orbán leszögezte:

Ez egy hazugság. Nem csak félreértés: ez egy hazugság. Lehetetlen.

A magyar kormányfő ezt azzal indokolta, hogy az ukránok kevesebben vannak, már pedig a harctéren végül a katonák száma fog számítani.

Orbán szerint az amerikaiak félreértik az oroszokat, ami nem csoda, hiszen egy óceán választja el őket. Nyugaton a politika fókuszában a szabadság áll, Oroszországban pedig a hatalmas ország egyben tartása. A szabadság náluk másodlagos, harmadlagos dolog. – És ez egy másfajta kultúrát és gondolkodást generál – vélekedett Orbán, hozzátéve, hogy a katonai mentalitás is ebből fakad.

A magyar miniszterelnök szerint az oroszok nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket, és sosem adják fel: egy viccnek nevezte azt a felvetést, hogy likvidálhatják Vlagyimir Putyint. Felidézte, hogy mindenki örült, amikor Jelcin után Putyin megérkezett, vezetőként ellenőrzése alá vonta a hadsereget és az orosz hatalmat. Olyan régóta van hatalmon, hogy már felejtettük, milyen az, amikor nincs erős vezetője Oroszországnak, és bizonytalan, hogy kinél van a nukleáris arzenál feletti irányítás. Ezért Orbán szerint a legrosszabb opció egy interregnum időszak, ahogy az történt Jelcin elnöksége alatt.

Orbán megismételte, hogy más Washingtonból szemlélni a háborút, hiszen Ukrajna hazánkkal szomszédos ország. Ráadásul Ukrajnában egy 150 ezer fős kisebbség él, ezért a magyar nemzet is naponta veszít életeket a háborúban.

Ha bármely nyugati ország katonát küldene a harcmezőre, az közvetlen háborút jelentene a Nyugat és Oroszország között. És akkor rögtön benne találnánk magunkat a III. világháborúban

– válaszolta arra a felvetésre, hogy mi lesz, ha az ukránok élőereje elapad.

Orbán a világháború veszélyére a NATO-csúcson is figyelmeztetett, de a reakció a nagyhatalmak részéről jellemzően az, hogy ők „nagyobbak, ezért okosabbak is”.

Az Északi Áramlat 2 vezeték felrobbantásáról Orbán elmondta, hogy Európában nem szögezték le soha, hogy terrortámadás volt, mindössze annyit mondtak, hogy „valami” volt. Ez szerinte a szuverenitásuk hiányának a jele. Ha a Déli Áramlattal, melyen keresztül orosz gáz érkezik Magyarországra, valaki ugyanazt tenné, mint az Északival, azt Orbán és a szerb elnök is háborús oknak és terrortámadásnak tekintené, és azonnal reagálnának. – A németekkel talán megtehetitek, ezzel a térséggel nem – tette hozzá. Carlson ezután rákérdezett, hogy ugye nem Moszkvának üzent ezzel a nyilatkozattal, mire Orbán úgy válaszolt: „természetesen nem”.

Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút

– válaszolta Orbán arra a felvetésre, hogyan vetne véget a háborúnak. Szerinte lehet sok mindenért kritizálni őt, de mégis ő folytatta az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikáját. Oroszország nem támadhatta volna meg Ukrajnát az ő elnöksége alatt. – Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is az egész Földön – vélekedett Orbán.

Amikor először felmerült Ukrajna NATO-tagsága, a 2007-es bukaresti csúcson, Oroszország nem volt elég erős ahhoz, hogy ezt megakadályozza. Ám Orbán szerint ezt a történelmi lehetőséget elszalasztottuk. – És ez a lehetőség már nem áll fenn – mondta a kormányfő, aki szerint Ukrajna csatlakozása az Egyesült Államokra is veszélyt jelentene, hiszen így nagyon hosszú közös határa lenne a NATO-nak és Oroszországnak.

Meg kellene állapodunk az oroszokkal egy új biztonsági architektúráról, hogy biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának, de nem NATO-tagságot

– javasolta Orbán, majd megismételte egy korábbi állítását, miszerint, ha az Egyesült Államok békét akar, másnap már béke van, ugyanis „szegény ukránoknak” a nyugati támogatás nélkül nincs esélye. A magyar kormányfő szerint teljesen irreális az a felvetés, hogy a Krím visszakerülhet Ukrajnához.

Orbán úgy látja, hogy az ideológiai megosztottságnál mélyebb törésvonalak húzódnak a Nyugat és Magyarország között. Míg Nyugaton az „én” szerepel a világ közepében, mindenki magával foglalkozik, addig Magyarországon többségben van az a gondolat, hogy az egyénnél léteznek fontosabb dolgok: ilyen az Isten, a haza, a család. Orbán saját magát is a második csoportba sorolja.

– Mi pluralisták vagyunk, ők hegemonisták – mondta Orbán a liberális nyugati politikusokról, akik képtelenek elfogadni, hogy a magyar kormány más értékrend alapján politizál. Az intolerancia szerinte a liberális ideológiából származik: „a liberális szó ma Európában nem szabadságot jelent, hanem azt, hogy a szabadság ellensége vagy”.

Carlson szerint a médiakörnyezet itthon sokkal szabadabb és sokszínűbb, mint az Egyesült Államokban.  Az amerikai média pedig Orbánt fasisztának bélyegzi, és ezt a kritikát az amerikai kormány is átveszi. Ezzel Orbán szerint óvatosan kell bánni, hiszen még mindig az USA a világ vezető hatalma. Hangsúlyozta, hogy amit a demokrata-kormányzat mond, az nem minden amerikai egybehangzó véleménye. Kiemelte, hogy a kettős adóztatásról szóló egyezményt az irányunkba felmondta az Egyesült Államok, az oroszok felé viszont még nem.

Bár NATO-tagok vagyunk, az Egyesült Államok szövetségesei vagyunk, mégis rosszabbul bánnak velünk, mint az oroszokkal

– vonta le a következtetést Orbán.

Arról is beszélt, hogy Oroszországgal racionális kapcsolatot kell fenntartani, ezért az első Putyinnal folytatott találkozója előtt leszögezték, hogy nem foglalkoznak a történelemmel, hiszen a két ország közös történelme szomorú.

A NATO hivatalos álláspontja ugyanaz, mint a magyaroké, ám ezzel együtt a tagországokat arra bátorítják, hogy segítsék az ukránokat. Orbán szerint a diplomáciai szintezésnek van szerepe, hiszen a nemzetállamok nyújtják a segítséget, és nem a szövetség. – Ez rossz stratégia, ezt le kell állítanunk – mondta Orbán.

Carlson a Trump ellen indított ügyekre utalva megkérdezte, hogy tavaly gondolt-e arra, hogy a választáson kihívójával szemben, hamis dokumentumokra alapozva jogi háború indít? Orbán szerint Magyarországon elképzelhetetlen, hogy az igazságszolgáltatást használjuk politikai ellenfelekkel szemben.

Ezt a kommunisták csinálták

– tette hozzá.

A kormányfő elmondta, végső soron ugyanahhoz a nemzethez tartozunk, egy célért harcolunk, ezért

nem mondhatjuk azt, hogy megöllek vagy börtönbe záratlak, mert ha elindulunk ezen az úton, nincs esély a nemzetegyesítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik