Élő Nagyvilág

Zelenszkij menesztette az ukrán vezérkari főnököt

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Zelenszkij felmentette tisztségéből a vezérkari főnököt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken felmentette tisztségéből Szerhij Saptala vezérkari főnököt, írja az MTI.

Az államfő Telegram-oldalán közzétett esti videóüzenetében ismertette, hogy Saptala helyére Anatolij Barhilevicset, a területvédelmi erők eddigi parancsnokát nevezte ki. Zelenszkij előző nap menesztette Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát.

Az ukrán elnök közölte, hogy Barhilevicset, akit „a háborús feladatokat és ukrán célkitűzéseket ismerő” tapasztalt katonaként jellemzett, a Zaluzsnijt váltó Olekszandr Szirszkij javaslatára nevezte ki.

(MTI)

Megnevezte fő feladatát az új ukrán főparancsnok

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka szerint egyik legégetőbb feladata az összes ukrán katonai parancsnoki és irányító szerv, alakulat és egység műveleteinek világos és részletes megtervezése, figyelembe véve a fronton szolgálók igényeit a nemzetközi partnerektől származó legújabb fegyverekre.

A katonai vezető, aki eddig a szárazföldi erők parancsnoki tisztét töltötte be, pénteki Telegram-bejegyzésében ismertette új feladatait. Kiemelte, hogy változatlanul elsőrendű feladat a harci egységek számára szükséges dolgok gyors és hatékony szétosztása és kiszállítása hozzájuk. Szerinte a parancsnokság feladata minden szinten, hogy

kivétel nélkül ismerje a front minden igényét és irányítása alatt tartsa a helyzetet az egyes szektorokban.

Szirszkij kiemelte, hogy a katonai parancsnoki és ellenőrző szervek személyi állományának képzettsége meghatározó a katonai műveletek kidolgozása és sikeres végrehajtása szempontjából. Az ukrán hadsereg fő értékének a katonák életét és egészségét nevezte. Ezért szerinte most minden eddiginél fontosabb

az egyensúly fenntartása a harci feladatok végrehajtása és az alakulatok személyi állományának helyreállítása között elsősorban a katonák képzésének javításával.

A főparancsnok a háborús győzelem egyik jövőbeli feltételének nevezte az új technikai megoldások, elsősorban a drónok és a modern elektronikus hadviselési rendszerek alkalmazását. „Természetesen a megbízható hátország is a háború általános sikerének egyik fő összetevője”, zárta bejegyzését Szirszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt a főparancsnoki posztról, akinek a helyére Szirszkijt nevezte ki. Az államfő felsorolta, hogy Szirszkij kinevezése után milyen változások várhatók az ukrán fegyveres erőkben, a legfontosabbaknak a logisztikai problémák megoldását és a hatékony rotációs rendszer kiépítését nevezte.

(MTI)

A Kreml szerint nem befolyásolja a háborút az ukrán hadsereg főparancsnokának menesztése

Nem befolyásolja a háború menetét, hogy Valerij Zaluzsnij helyét az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján Olekszandr Szirszkij vette át, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Nem gondoljuk, hogy ezek olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják a különleges hadművelet menetét. Folytatódni fog, amíg a célokat el nem érjük

– fogalmazott Peszkov.

(MTI)

Négy hónap alatt öt robbanás történt orosz hadiipari gyárakban

2024. február 7-én a közösségi médiában több bejegyzés is megjelent a közép-oroszországi Udmurtiában, Izsevszk közelében lévő orosz rakétagyárban történt robbanásról. Ebben a gyárban számos ballisztikus rakétát gyártanak, köztük az Iszkander rakétát, amelyet rendszeresen használnak Ukrajna ellen – olvasható a brit védelmi minisztérium pénteki jelentésében.

Az első hírek szerint a robbanás a dolgozók hibájából következett be, bár később az orosz állami TASZSZ hírügynökség már azt közölte, hogy a rakétahajtóművek „tervezett tesztelése” volt az ok. Nem valószínű, hogy ukrán, pilóta nélküli légi járművek is érintettek lettek volna a robbanásban, tekintettel arra, hogy a gyár 1200 kilométerre van Ukrajnától, ráadásul a térségből nem is jelentettek ilyen támadást.

A britek kiemelik, hogy négy hónap alatt ez már legalább az ötödik megmagyarázhatatlan hadiipari gyárrobbanás volt. 2024. január 15-én a rosztovi Kamenszkij vegyi üzemben, 2023. november 26-án cseljabinszki tankgyárban, 2023. november 10-én és 2023. október 31-én a kotovszki, illetve a szolikamszki lőpor- és lőszergyárakban történ hasonló incidens.

Reális esély van arra, hogy a robbanás az erősen illékony, gyúlékony és robbanásveszélyes anyagok gondatlan kezelése és tárolása miatt következett be, de az ukrajnai háború támogatása érdekében a hadiipari termelési célok növelésére irányuló magas szintű politikai nyomás is az éjjel-nappal tartó termeléshez és a személyzet kifáradásához vezethet. Ez pedig a jövőben több hasonló robbanást is eredményezhet – teszi hozzá a jelentés.

Zelenszkij kitüntette az ukrán hadsereg leváltott főparancsnokát

Volodimir Zelenszkij Ukrajna hőse címet adományozott pénteken Valerij Zaluzsnijnak, akit csütörtökön váltott le az ukrán hadsereg főparancsnoki posztjáról.

Az Ukrinform honlapján közzétett rendelet szerint Zaluzsnij „Ukrajna állami szuverenitásának és területi integritásának védelmében szerzett kiemelkedő személyes érdemeiért, az ukrán nép önzetlen szolgálatáért” kapta a kitüntetést.

Zaluzsnijt a poszton Olekszandr Szirkszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka váltotta.

Arab közvetítéssel jött létre megállapodás újabb fogolycseréről Ukrajna és Oroszország között

Az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével Ukrajna és Oroszország megállapodott 100-100 hadifogoly kicseréléséről – jelentették be pénteken Abu-Dzabiban.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon közzétett bejegyzésében méltatta az Egyesült Arab Emírségek humanitárius közvetítését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a fogolycserét felügyelő ukrán testület is nagyra értékelte az arab közvetítést.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma közölte, hogy idén ez már a harmadik ilyen jellegű erőfeszítése volt Oroszország és Ukrajna között, és felszólította a feleket a diplomáciára, a párbeszédre és a harcok visszaszorítására – jelentette a WAM, az emírségek állami hírügynöksége.

Észak-Korea jelentősen növelte gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal

A globálisan elszigetelt Észak-Korea jelentősen növelte kereskedelmi fogalmát és kiterjesztette a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal – közölte a dpa német hírügynökség egy ENSZ-jelentésre hivatkozva pénteken.

A 2023-as évben mért kereskedelmi forgalom jelentősen meghaladta a 2022-es év forgalmát, ami kiegészül számos külföldi vásárlói tétel újbóli megjelenésével, amelyek egy része luxuscikknek minősülhet

derült ki az ENSZ szakértők által készített bizalmas jelentéséből.

Luxustermékek exportja elvileg tilos Észak-Koreába, és az ország kereskedelme a koronavírus miatti lezárások alatt szinte teljesen leállt. A jelentés szerint viszont 2023 szeptemberében az import 1,4 milliárd dollárral (505 milliárd forint) nőtt, ami jelentős növekedést mutat a 2022-es 991 millió dollár (357,7 milliárd forint) egész éves összeghez képest, valamint a nyugati luxusimport volumene is emelkedett. A jelentésből az is kiderül, hogy Phenjan legjelentősebb kereskedelmi partnere továbbra is Kína.

A jelentés szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető és a magasrangú tisztviselők is nyugati luxusautókat használnak, és a nyugati luxusmárkák divattermékeinek használata is megemelkedett a kommunista vezetés körében. A szankciókkal sújtott termékeken kívül 28 millió dollár (10 milliárd forint) értékben kereskedett Oroszország és Észak-Korea, mely magába foglalja a Moszkvának szállított fegyvereket is – szerepel a jelentésben.

Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin orosz elnök még tavaly októberben tartott megbeszélést Oroszországban a két ország közötti „minden területre kiterjedő” együttműködés kiterjesztéséről, ami után érzékelhetően megnövekedett a felek közti kooperáció. Az ENSZ jelentés egy „magasrangú állami tisztviselőre” és „lehetséges bizonyítékokra” hivatkozva igazolja a szállítmányok meglétét, ugyanakkor a szakértők hangsúlyozták, hogy nem tudják megerősíteni, pontosan miből állhatott a szállítmány.

Nukleáris fegyverkezése miatt Észak-Koreát számtalanszor sújtotta már szankciókkal az ENSZ, a világszervezet idén két jelentést is tervez közölni Phenjanról. A dpa által idézett első jelentést még a múlt héten továbbították az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

(MTI)

ORFK: több mint 8500-an érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 4006-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4593-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Így lehetne gyorsan véget vetni a háborúnak Putyin szerint

Ha a Nyugat nem adna több fegyvert Ukrajnának, akkor a háború néhány héten belül véget érne – jelentette ki a Tucker Carlsonnak adott interjújában Vlagyimir Putyin. A beszélgetésben az orosz elnök kitért Oroszország és Ukrajna közös történelmére is, és azt állította, hogy az invázió csak válasz volt az orosz nemzetbiztonságot fenyegető veszélyre.

Kapcsolódó
Nem izzadt meg Putyin a Tucker Carlsonnak adott interjújában, de nem is számítottunk erre
Tucker Carlson az első nyugati újságíró, akinek sikerült interjút készítenie az orosz elnökkel az ukrajnai háború kezdete óta, és nem véletlen, hogy ő kapta meg az engedélyt.
Olvasói sztorik