A következő élő közvetítés része Zelenszkij leváltotta a hadsereg főparancsnokát

Megvan az ukrán hadsereg új főparancsnoka

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Kinevezte az ukrán hadsereg új főparancsnokát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ukrán haderőt 2021 óta vezető, rendkívül népszerű Valerij Zaluzsnijt Olekszandr Szirkszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka váltja, írja a Kyiv Independent.  Szirkszkij 2019 szeptember óta volt a szárazföldi erők parancsnoka. A sajtó az elmúlt hetekben még arról cikkezett, hogy felajánlották neki, hogy beülhet a távozó Zaluzsnij székébe, de ő ezt visszautasította.

Zelenszkij videóüzenetében elmondta, hogy Szirszkij sikeres védelmi tapasztalattal (Kijev ostrománál ő védte a fővárost) és sikeres támadói tapasztalattal is rendelkezik (ő vezette a nagy sikerű harkivi ellentámadást 2022 szeptemberében).

Zelenszkij azt is közölte, hogy mától teljesen új vezetőség veszi át a hadsereg irányítását. Közülük néhány tisztet név szerint említett: Andrij Hnatov tábornokot, Mihajlo Drapatji tábornokot, Ihor Szkibiuk tábornokot, valamint Pavel Palisa és Vadim Szuharevszkij ezredeseket.

Hetek óta pletykálják, hogy Zelenszkij le akarja váltani Zaluzsnijt, de a hivatalos bejelentés csak a mai napon történt meg. A főparancsnok távozásának okairól az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Ajtót mutathattak az ukrán hadsereg főparancsnokának, aki Zelenszkijnél is népszerűbb
Menesztés előtt állhat Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. A hadsereg vezetője és Zelenszkij elnök az ukrán ellenállás két legbefolyásosabb alakja volt, ám kettejük viszonya ősz óta látványosan megromlott.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik