Nagyvilág

A Kreml nem mondja meg, készít-e interjút Putyinnal Tucker Carlson

Ian Maule / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ian Maule / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Szombaton tett közzé egy fényképet az itthon is jól ismert Tucker Carlsonról a Mash Telegram csatorna. A szélsőjobboldali amerikai újságíró eszerint nézőként jelet meg a moszkvai Nagyszínházban bemutatott Szpartakusz című balettelőadáson. Az ötvennégy éves Carlsont, aki csütörtökön érkezett Moszkvába, azóta egy luxusszállodában is lencsevégre kapták.

Mindezzel összefüggésben merült fel, hogy az ukrajnai háború orosz narratíváját is gyakran visszahangozó riporter esetleg interjút készíthet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Guardian című brit lap hétfői írása szerint a Kreml szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Dmitrij Peszkov szóvivő hétfőn azzal tért ki a válaszadás elől: „aligha várható el” a Kremltől, hogy külföldi újságírók mozgásáról adjon tájékoztatást. Peszkov azt mondta: sok külföldi újságíró érkezik naponta Oroszországba, sokan továbbra is ott dolgoznak, amit a Kreml örvendetesnek tart.

Nincs mit bejelentenünk az elnök külföldi médiának adott interjúival kapcsolatban

– fogalmazott Putyin elnök sajtótitkára.

Vasárnap az orosz állam által ellenőrzött Izvesztyija című lap kérdezte Carlsont a moszkvai látogatása céljáról. A lapnak ő azt mondta: „beszélgetni akart az emberekkel, körül akart nézni, látni akarta, hogyan működik a város – és nagyon jól működik”. Arra a konkrét kérdésre, hogy készül-e Putyinnal interjú, Carlson mosolyogva felelte:

Majd meglátjuk.

A Fox News legnépszerűbb műsorvezetőjét, tavaly áprilisban váratlanul rúgták ki korábbi, vállalhattalannak ítélt kijelentései miatt. A riporter Moszkvában Donald Trump elnöki ciklusa idején vált igazán népszerűvé azzal, hogy rendszeresen gúny tárgyává tette az orosz beavatkozásról szóló találgatásokat, ami hatalomba segíthette a korábbi amerikai elnököt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a műsoraiban Carlson többek között „diktátornak”, „izzadtnak” és „patkányszerűnek” nevezte. Carlson a Demokrata főszerkesztőjéhez, Bencsik Andráshoz hasonlóan egyszer azt is kijelentette, hogy „Moszkvának drukkol”. Nemrég arról is beszélt, hogy próbált interjút készíteni Putyinnal, de ebben az amerikai kormány szerinte „megakadályozta”. Carlson a svájci Die Weltwoche című magazinnak így panaszkodott:

Hát, Putyin hangját nem szabad hallani, de miért is nem?

Kapcsolódó
Orbán Viktor Tucker Carlsonnak: Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is az egész Földön
Az orosz-ukrán háborúról, a nemzetegyesítésről és Trumpról is beszélt a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik