Nagyvilág

Megtalálhatták a kiskaput az olaszok, így szállítanák haza Ilaria Salist

Egy EU-s szabályozásra hivatkozva készíti elő az olasz igazságügyi tárca az antifasiszta-támadások egyik olasz vádlottjának hazavitelét, írja a Repubblica tudósítása nyomán a hvg.hu.

A lap szemléje szerint az olasz jogászok az Európai Tanács 2009/829/IB számú kerethatározatának 5-ös passzusára hivatkoznak, amelynek értelmében a belső határok nélküli Európában fel kell lépni az ellen, hogy valaki külföldön más bánásmódban részesüljön az előzetes letartóztatást illetően, mint otthon.

A Repubblica értesülései szerint a lehetőségről Ilaria Salis apja és ügyvédei hétfőn Rómában tárgyalnak Antonio Tajani külügy- és Carlo Nordio igazságügyminiszterekkel.

A cikk szerint az olasz igazságügyi minisztérium napok óta dolgozik egy dokumentumon, amely leírja a magyar hatóságoknak, hogy Olaszországban hogy néz ki egy házi őrizet, milyen biztonsági intézkedések kísérik, a GPS-es bokaperectől a rendőrségi ellenőrzésig.

Az olaszok a hírek szerint azt is megígérnék a magyar hatóságoknak, hogy kísérhetik a nőt a tárgyalásokra.

Az olasz sajtóban hatalmas visszhangot kapott Ilaria Salis ügye, már Giorgia Meloni miniszterelnök is beszélt az ügyről Orbán Viktorral, pénteken este pedig a római magyar nagykövet adott interjút ezzel összefüggésben a legnézettebb olasz híradónak.

A letartóztatásban lévő Ilaria Salis egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifatámadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik