Nagyvilág

Az olasz sajtó szerint Meloni felhívta Orbánt az antifa-támadások vádlottja miatt, akit kéz- és lábbilincsben vittek a bíróságra

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU Tanács február 1-jei rendkívüli ülése előtt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel annak a 39 éves milánói nőnek az ügyében, akit hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezettek a bíróság elé Budapesten – szúrta ki az Ansa olasz hírportál cikkét a hvg.hu. A nőt a tavalyi kitörés nap környékén elkövetett budapesti utcai támadásokban való részvétellel vádolják. A bíróságon történtek miatt berendelték a magyar nagykövetet.

A mi törvényeink tiltják, hogy a fogvatartottat bilincsben és megalázó körülmények között mutassák, míg Magyarországon ez nem történt meg. Ez ügyben, úgy gondolom, hogy helyes beavatkozni

– mondta az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa a Rai3 tévécsatorna egyik műsorában.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter – aki korábban már beszélt az ügyben Szijjártó Péter külügyminiszterrel – azt is elmondta, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, és a büntetőeljárásokról nem ő dönt, hanem az igazságszolgáltatás. És az olasz külügy csak tiltakozhat, mert a nőt egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva. Ennek ellenére az olasz miniszterelnök lapértesülések szerint telefonon is egyeztetett az ügyről Orbánnal.

A támadások irányításával megvádolt Ilaria Salis fogvatartási körülményeiről családja hónapok óta azt állítja, hogy nem felelnek meg az európai normáknak. Azt mondják, fél évig nem telefonálhatott, és borzasztó higiéniai körülmények között, szigorú őrizetben tartják, akár egy terroristát.

Kapcsolódó
Budapesti antifa-támadások: Három évet kapott az egyik elkövető, a többiek mindent tagadnak
Az öt támadásban kilenc ember sérült meg. A főbűnösre 11 évet kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik