Nagyvilág

Berendelték a magyar nagykövetet, Szijjártóval is beszéltek a bilincsben bíróságra vitt olasz aktivista miatt

Olivier Matthys / MTI / EPA
Olivier Matthys / MTI / EPA

Diplomáciai botrány lett abból, hogy kéz- és lábbilincsbe vitték bíróság elé Budapesten azt a 39 éves olasz tanárnőt, akit azzal vádolnak, hogy tavaly februárban más szélsőbaloldali aktivistákkal utcai támadásokat hajtott végre, szélsőjobboldali, neonácinak vélt emberekre támadva rá. Az olasz fél tiltakozásul berendelte a római magyar nagykövetet, az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani, volt EP-elnök pedig telefonon Szijjártó Péter külügyminisztertől kért magyarázatot a történtekre.

„Tudni akarjuk, miért nem tartják be a fogvatartottakkal való bánásmód néhány alapvető szabályát, kértük, hogy ezeket tartsák tiszteletben, mert túlzásokba estek” – mondta Tajani az olasz lapoknak, amit a hvg.hu szemlézett.

Tajani arról is beszélt, hogy megvizsgálják, hogy nem lehet-e házi őrizetet alkalmazni, vagy Olaszországba vinni, hogy ott töltse le büntetését.

A nő családja szerint a fogvatartási körülmények nem felelnek meg az európai normáknak. Azt mondják, fél évig nem telefonálhatott, és borzasztó higiéniai körülmények között, szigorú őrizetben tartják, akár egy terroristát.

Kapcsolódó
Budapesti antifa-támadások: Három évet kapott az egyik elkövető, a többiek mindent tagadnak
Az öt támadásban kilenc ember sérült meg. A főbűnösre 11 évet kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik