Belföld

Kovács Zoltán: Természetes, hogy Ilaria Salist a tárgyalóteremben megbilincselték

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Részletes információkat közölt Kovács Zoltán a Magyarországon letartóztatott antifasiszta aktivistáról, Ilaria Salisról és a fogva tartási körülményeiről, miután azon az olaszok felháborodtak, és még Giorgia Meloni miniszterelnök is egyeztetett az ügyben Orbán Viktorral, szúrta ki a hvg.hu.

Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az X-en emlékeztetett arra, hogy „a baloldali média és az emberi jogi csoportok összehangolt támadást indítottak Magyarország ellen”, melynek során tavaly február 9. és 11. között öt támadás történt Budapesten. Kilenc járókelő közül négyen súlyos, öten pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Kovács szerint az természetes, hogy Salist a tárgyalóteremben megbilincselték, de ez még nem jelenti azt, hogy embertelen körülmények között lenne fogva tartva, csupán azt, hogy annak a bűncselekménynek a súlyossága alapján kezelik, amivel megvádolták.

Ilaria Salis szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, mert az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a család állapotáról és a személyes kapcsolatairól is; A nő fogva tartásának körülményei megfelelnek az összes uniós előírásnak, mind az egészségügyi, mind az ellátást illetően. A magyar börtönökben a fogvatartottak napi háromszori étkezést kapnak, amely az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelel

– közölte.

Hozzátette, az is hazugság, hogy Salis cellájában patkányok jelentek volna meg, a magyar börtönök kitűnő higiéniai állapotát mutatja, „hogy nem tört ki a Covid-járvány a börtönök falai között.”

Kovács megemlítette, a külföldi állampolgárok befogadásukkor kapnak egy, az anyanyelvükön írt eljárási szabályzatot, hogy minél gyorsabban és minél jobban megismerhessék az intézmény szabályait.

Az államtitkár szerint Salis szülőkkel való kapcsolattartása rendszeres és rendezett volt, egy év alatt több mint 300 telefonhívást kezdeményezett, 13 ellenőrzött videóhívásra kapott engedélyt, és hét alkalommal látogathatták őt közvetlen családtagjai és az ügyvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik