A következő élő közvetítés része Nemzetközi Bíróság: Izraelnek mindent meg kell tennie a népirtás megakadályozása érdekében

Antiszemitizmussal vádolják a Nemzetközi Bíróságot Izrael miniszterei

MTI
MTI

Antiszemita elfogultsággal vádolta a Nemzetközi Bíróságot több izraeli politikai vezető, miután pénteken felszólították Izraelt, hogy tegyen meg mindent a gázai népirtás megakadályozása érdekében. Izrael az eljárásban azzal érvelt, hogy joga van megvédeni magát a Hamász október 7-i támadása után.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a pénteki tárgyalást úgy kommentálta:

A Nemzetközi Bíróság túllőtt a célon, amikor helyt adott Dél-Afrika antiszemita igényének, hogy a gázai népirtásról szóló állítását megtárgyalja, és nem hajlandó a beadványt teljes mértékben elutasítani.

A védelmi miniszter korábban egyébként azzal került a lapok címlapjára, hogy a palesztinokat „emberi állatoknak” minősítette a gázai hadjárat kezdetén. A pénteki tárgyalást vezető bírónő erre a kijelentésre külön ki is tért, és felszólított a palesztinokat emberi mivoltuktól megfosztó kifejezések mellőzésére.

Itamar Ben-Gvir, Izrael szélsőjobboldali titokminisztere szintén a zsidó nép üldöztetését fedezte fel az ENSZ Nemzetközi Bíróság pénteki ideiglenes határozataiban. Ő a Twitteren úgy fogalmazott:

Ez a bíróság nem az igazságra törekszik, hanem a zsidó nép üldözésére. Azokra a döntésekre, amelyek Izrael állam fennmaradását veszélyeztetik, nem szabad hallgatni. Folytatnunk kell az ellenség legyőzését a teljes győzelemig.

Izrael bár gyakran viszonyul elutasítóan az ENSZ-hez, és elfogultsággal vádolja a nemzetközi szervezetet, a hágai bíróságon indított ügyet láthatóan nagyon komolyan vette. Erős jogászcsapattal készült a Dél-Afrikai köztársaság által indított perre, amely népirtással kapcsolatos vádakat fogalmazott meg az október 7-i izraeli terrortámadást brutális katonai fellépés miatt. Ebben eddig több mint 25 ezer palesztin lelte halálát, akiknek igen nagy része gyermek, nő vagy idős ember volt.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik