Nagyvilág

Bloomberg: A héten szavaz a svéd NATO-csatlakozásról a török parlament

MTI/EPA/Tim Ireland
MTI/EPA/Tim Ireland

A török parlament a héten szavazni fog Svédország NATO-csatlakozási kérelméről – írja a Bloomberg egy magas rangú kormánytisztviselőre hivatkozva.

Mint írják, Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja a parlament jóváhagyását fogja kérni Svédország régóta várt NATO-tagságának ratifikálásához, amiről az ügy érzékenysége miatt névtelenül nyilatkozott a tisztségviselő a lapnak. Megjegyzik, hogy Törökország jóváhagyása után Magyarország maradhat az egyetlen NATO-tagország, amely még nem ratifikálta a svédek csatlakozását. Ez azért is volna érdekes, mert Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálni fogja Svédország NATO-tagságát. Erről azután beszélt, hogy találkozott Jens Stoltenberg főtitkárral. Novák akkor azt is hangsúlyozta, hogy Svédországnak mihamarabb a NATO tagjává kell válnia a régió biztonságának teljes körű szavatolása érdekében.

Svédország – a már csatlakozott Finnországgal együtt – röviddel azután kérelmezte csatlakozását, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát. Erdogan többek közt a svéd tagság támogatásáért Joe Biden elnök támogatását kérte, hogy negyven darab új F-16-os vadászgéppel korszerűsítse a török harci repülőgép-flottát. A Fehér Ház a kérés tekintetében előfeltételként tekintett a török ratifikációra, ám Erdogan összekötötte a repülőgép beszerzést a török jóváhagyással.

A török parlament külügyi bizottsága már a múlt hónapban jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A svéd csatlakozási jegyzőkönyvét most már csak a töröknemzetgyűlésnek kell jóváhagynia a jogalkotási folyamat utolsó szakaszában. Ez a Bloomberg szerint kulcsfontosságú volt, és azután került rá sor, hogy Stockholm előrelépést tett a török követelések teljesítésében a Törökországban betiltott szeparatista csoportok támogatói elleni fellépésben.

Kapcsolódó
Stoltenberg: Svédország legkésőbb júliusig NATO-tag lesz
Júliusban lesz a következő NATO-csúcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik