Élő Nagyvilág

Putyin moszkvai választási központjában szólalt fel egy nő a háború ellen

Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP
Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP
Élő a háborúról.

A pénteki nap eseményeiről itt olvashat.

Brit hírszerzés: továbbra is tartják magukat az ukránok a Dnyeper keleti partján

Közzétette mai hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Továbbra is tartják az állásaikat az ukránok a Dnyeper bal partján, ahol a logisztikai problémák ellenére idáig minden orosz támadást sikerült visszaverniük. Január 16-án az ukrán fegyveres erők Déli Parancsnokságának szóvivője elismerte, hogy a folyó túlpartján állomásozó csapatok ellátása nehezen megy.
  • A helyi orosz erők folyamatosan próbálják kiszorítani az ukránokat, de idáig nem tudták sikerre váltani a fölényüket. Vélhetően az elégtelen kiképzést kapó katonák és a nem megfelelően kialakított parancsnoki lánc nagyban rombolja az orosz támadópotenciálját.
  • Ennek ellenére az orosz vezérkar egyik kiemelt célja továbbra is az, hogy visszazavarják az ukránokat a Dnyeper jobb partjára. Hiába a magas veszteségek, az oroszok vélhetően a következő hetekben újra és újra megtámadják majd Krinkij falu környékén.

Putyin moszkvai választási központjában kelt ki a háború ellen egy Ukrajnában szolgáló katona felesége

Putyin moszkvai választási központjában egy Ukrajnában szolgáló orosz katona felesége arról beszélt, hogy a háborút be kellene fejezni, és haza kellene hívni az orosz katonákat – írja a Reuters.

Oroszországban a háború nyílt bírálatát törvény tiltja. Ennek ellenére Maria Andrejeva – aki az orosz katonák visszahívásáért küzdő The Way Home nevű szervezettel jutott el Putyin választási központjába – érzelmes, háborúellenes felhívást fogalmazott meg:

És most mi következik? A védelmi minisztérium felélte a pénzét, most mindent ki kell facsarnia a srácokból, hogy egyikük se maradjon életben? Vagy hogy csak csonkként térjenek vissza?

Azt is elmondta, Putyin elnök rendeletben utasította a férjét az ukrajnai harcra, utalva a 2022-es részleges mozgósításra. „Érdekelne, hogy mikor ad ki rendeletet arról, hogy a férjemnek itthon kell lennie” – mondta Andrejeva, majd szóváltásba keveredett egy háborúpárti nővel, aki amellett érvelt, hogy az orosz katonák csak az anyaországot védik, ezért inkább imádkoznia kellene értük.

Több fegyvert kér az ukrán elnöki tanácsadó

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Bild című német lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a harcok jelenlegi állása miatt Ukrajnának több fegyverre van szüksége a szövetségesektől.

Hennadii Minchenko / NurPhoto / AFP

A háború jelenlegi szakaszában az a probléma, hogy a fegyverek, drónok, gránátok vagy tüzérségi erő nem egyenletesen oszlik el. Ezt ki kell egyenlíteni,

magyarázta a szombaton megjelent interjúban. Azt hangsúlyozta: csak egyetlen forgatókönyv létezik, amely szerint Ukrajnát a legjobb fegyverekkel kell ellátni, hogy a lehető legjobban megerősödjön.

Podoljak rámutatott, hogy Ukrajnát az orosz erők hosszú frontvonalon, több irányból támadják, és országa ezeket a támadásokat igyekszik kivédeni.

A teljes frontvonal 1300 kilométer hosszú, és a harcok 600-800 kilométeren folynak

– részletezte Podoljak, hozzátéve, hogy jelenleg sem csökken a harcok intenzitása, a zord időjárás ellenére sem.

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor kiemelte, hogy Oroszország az elmúlt egy évben nem ért el jelentős eredményeket a fronton, holott rengeteg katonát küldtek, rejtett mozgósítást hajtottak végre, nagy katonai erőket vetettek be, és rengeteg felszerelést összpontosítottak, amit „mind el kell pusztítani”.

Podoljak arról is beszélt: nézete szerint a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök terve szerint fog folytatódni, vagyis addig, „amíg el nem foglalja Ukrajna teljes területét, amíg dominánssá nem válik Európában, amíg meg nem hódít más posztszovjet területeket is”.

Az interjúban ezt a meggyőződését azzal támasztotta alá, hogy szerinte „senki nem kezd nagyobb háborút, miután már tönkretette a hírnevét és a kapcsolatait, ha kevés nyereséggel is beéri.”

(MTI)

Megint elaknásították a zaporizzsjai atomerőmű környékét az oroszok

Az orosz csapatok ismét aknákat telepítettek a Zaporizzsjai Atomerőmű köré, írja az Euromaidan Press a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségre (NAÜ) hivatkozva.

Az aknákat az erőmű belső és külső kerítése által közrezárt pufferzónába helyezték el. Az aknásítást a NAÜ helyszíni megfigyelői egyszer már azonosították, és felszólították az oroszokat, hogy távolítsák el a robbanóeszközöket, aminek 2023 novemberében eleget is tettek. Most úgy tűnik, hogy ismeretlen okból újból visszahelyezték őket.

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt, hangsúlyozva, hogy az aknák jelenléte ellentmond a NAÜ biztonsági előírásainak

– áll a szervezet közleményében.

Oroszország a háború elején, 2022 márciusában vette be Európa legnagyobb atomerőművét.

Törvény készül Oroszországban a vagyonelkobzásról

Hétfőn a parlament alsóháza elé kerül egy törvényjavaslat, mely az elfogadása esetén lehetővé teszi a vagyonelkobzást azoktól, akik úgymond szándékosan hamis információkat terjesztettek az ország fegyveres erőiről.

A Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin közölte, hogy az intézkedés azokra is vonatkozik, akiket bűnösnek találnak az árulás egyéb formáiban, mint például:

  • a fegyveres erők „hiteltelenítése”
  • Oroszország elleni szankciók követelése
  • szélsőséges tevékenységre való felbujtás.

Volodin a következőt írta a Telegramon:

Mindenkinek, aki megpróbálja elpusztítani Oroszországot, aki elárulja, méltó büntetésben kell részesülnie, és saját vagyona terhére meg kell térítenie az országot ért károkat.

A 2022 februárja óta tartó háború kirobbanása után pár héttel elfogadott törvények értelmében a fegyveres erők hiteltelenítése, a velük kapcsolatos hamis információk terjesztése súlyos börtönbüntetéssel sújtható.

(Reuters)

Zelenszkij interjút adott Channel 4 News-nak

Volodimir Zelenszkij péntek este interjút adott a brit Channel 4 News-nak, melyben amellett tett hitet, hogy az Egyesült Királyság és Ukrajna kapcsolata akkor is erős marad, ha az idei általános választáson leváltják a tory kormányt.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy:

Az Egyesült Királyság az első napoktól kezdve velünk volt.

Ukrajna kiszámolta az orosz veszteséget

Orosz veszteséglistával állt elő az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Az összesítést minden bizonnyal fenntartással kell kezelni, íme:

  • a háború kezdete óta Oroszország 375 270 katonát veszített Ukrajnában, ebből 750 fő az elmúlt nap folyamán esett el
  • Oroszország veszített továbbá 6171 harckocsit
  • 11 455 páncélozott harcjárművet
  • 11 848 járművet és üzemanyagtartályt
  • 8 868 tüzérségi rendszert
  • 967 többszörös kilövésű rakétarendszert
  • 654 légvédelmi rendszert
  • 331 katonai sugárhajtású repülőgépet
  • 324 helikoptert
  • 6934 drónt
  • hadihajókat és csónakokat
  • valamint egy tengeralattjárót.

(The Guardian)

Putyint segíti az aranydrágulás

Oroszország aranytartaléka idén januárban épp annyi, mint amennyi volt 2023 elején: 75 millió uncia (még év közben 0,2 millió unciával csökkent a pakk, majd ugyanennyivel nőtt is).

Mindezt az orosz jegybank közölte.

Az aranytartalék értéke most 155,9 milliárd dollár, ami a nemesfém drágulása miatt 15 százalékkal több, mint egy esztendeje.

Ebből adódik az is, hogy az orosz arany- és devizatartalékban az arany részesedése 23 százalékról 26 százalékra duzzadt.

Microsoft vezetők fiókjait törte fel egy az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport

Egy, az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport feltörte a Microsoft magas rangú vezetőinek néhány e-mail fiókját.

Ezt az amerikai vállalat jelentette be szombaton.

A Microsoft közleménye szerint január 12-én fedezték fel a vállalati rendszer elleni támadást és azonnal aktiválták a blokkoló rendszert. A vizsgálat még tart, de az már biztos, hogy a Nobelium csoport állítólag orosz kötődésű hekkerei hozzáfértek a vállalati felső vezetők, valamint egyes részlegek, köztük a kiberbiztonsági és jogi osztály alkalmazottai vállalati e-mail fiókjainak „nagyon kis százalékához”.

A hekkertámadást ugyanaz a csoport hajtotta végre, mint amelyiknek a SolarWinds amerikai cég által kifejlesztett népszerű Orion nevű hálózatmenedzselési szoftverébe elhelyezett kód révén 2020-ban sikerült behatolnia az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába.

Olvasói sztorik