A következő élő közvetítés része Eldőlt a magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja

28 év börtönt kérnek az orosz katonai bloggert felrobbantó nőre

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Egy orosz államügyész pénteken azt kérte a bíróságtól, hogy ítélje 28 év börtönbüntetésre azt a Darja Trepovát, akit azzal vádolnak, hogy Ukrajna megbízásából felrobbantott egy ismert orosz katonai bloggert – írja a RIA orosz állami hírügynökség alapján a Reuters.

A háborúpárti Vlagyimir Tatarszkijjal 2023 áprilisában egy szoborba rejtett bomba végzett, amelyet a 26 éves Trepova adott neki ajándékba, amikor Tatarszkij mintegy 100 ember előtt előadást tartott egy szentpétervári kávézóban. A figura Tatarszkijt ábrázolta, és szemtanúk elmondása szerint a férfi tréfásan „Arany Vladlennek” nevezte, és megfordította a kezében, mielőtt felrobbant a bomba. A detonáció a bloggert azonnal megölte, több tucatnyian pedig megsebesültek.

A legutóbbi, január 16-i bírósági tárgyaláson Trepova azt mondta a bíróságnak, hogy azt hitte, hogy a csomag, amelyet átadott neki, lehallgató készüléket tartalmazott, nem pedig bombát. Álltása szerint egy ukrajnai férfi utasítására cselekedett, akit „Gestalt” (németül „alak”) néven ismert, és aki a gyilkosságot megelőzően több hónapon keresztül pénzt és utasításokat küldött neki.

Közvetlenül a támadás után Oroszország Ukrajnát vádolta meg Tatarszkij meggyilkolásának megszervezésével. Magas rangú ukrán tisztviselők nem vállalták a felelősséget, de nem is tagadták a részvételt, míg Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó „belső terrorizmusnak” minősítette az esetet.

Kapcsolódó
„Az a bajom, hogy orosznak születtem, az orosz eszme pedig a háború” – mit lehet tudni a felrobbantott bloggerről?
A meggyilkolt orosz haditudósító blogger ugyanolyan lelkes támogatója volt az Ukrajna elleni inváziónak, mint amennyire kritikus az orosz hadsereg vezetőivel szemben. A Kremlnek kedves Vladlen Tatarszkij likvidálásával az elkövetők valószínűleg másokat akartak figyelmeztetni.
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik