Élő Nagyvilág

Tel-Avivban egy Hamasz-alagút utánzatával emlékeztek

Lee Goddard / MTI / EPA / Brit védelmi minisztérium / RAF
A brit királyi légierõ (RAF) egyik Typhoon harci repülõgépe felszáll a jemeni húszi lázadók állásai ellen indított brit-amerikai katonai mûvelet idején a ciprusi Akrotíri brit légitámaszpontjáról 2024. január 11-én.
Lee Goddard / MTI / EPA / Brit védelmi minisztérium / RAF
A brit királyi légierõ (RAF) egyik Typhoon harci repülõgépe felszáll a jemeni húszi lázadók állásai ellen indított brit-amerikai katonai mûvelet idején a ciprusi Akrotíri brit légitámaszpontjáról 2024. január 11-én.

A pénteki nap történéseiről itt számoltunk be.

Izraelben egy Hamasz-alagút utánzattal emlékeztek a túszejtés 100. napjára

Tel Avivban a Túszok terén a Hamasz által október 7-i támadás során elraboltak családjai egy nagy Hamasz-alagút utánzatot állítottak fel, hogy felhívják a figyelmet szeretteik sorsára, a túszokat 100 napja tartják fogságban – írta a The Times of Israel.

Az alagutat úgy építették, hogy felidézze azokra a szörnyű körülményeket, a klausztrofóbiát, a napfény hiányát, amelyekkel a túszok szembesülnek a Hamász rejtekhelyei.

A tárlaton a családok felírták a túszok neveit és a remény üzenetét az alagút falára.

Sokezres palesztinpárti demonstrációt tartottak Londonban

Palesztina-párti tüntetők ezrei vonultak fel London központjában a harminc ország részvételével zajló globális akciónap keretében.

A Guardian szerint a szombati demonstrációt több száz rendőr biztosítja, a tüntetőket pedig arra figyelmeztették, hogy letartóztatják őket, ha a plakátokkal és szlogenekkel „szándékosan feszegetik a határt”.

A demonstrálók a Queen Victoria Streeten gyűltek össze, majd a Fleet Streeten vonultak tovább.

Husam Zomlot, londoni palesztin nagykövete beszédében azzal vádolta a brit kormányt, hogy „bűnrészességet” vállalt Izraellel, és gratulált Dél-Afrikának, amiért népirtás miatt indított eljárást az ENSZ nemzetközi bírósága előtt. Zomlot a brit lap tudósítása szerint azt is állította, hogy Palesztina a „szabadságharcosok nemzete”.

Túlságosan messzire mentek a húszik a britek szerint

A brit védelmi miniszter szerint nem lehet hagyni, hogy banditák veszélyeztessék a nemzetközi hajózást. Grant Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, az MTI által ismertetett interjújában a jemeni húszi lázadók ellen előző nap végrehajtott brit-amerikai katonai akció indokairól szólva kijelentette: csak idő kérdése volt, hogy a húszik támadásaiban mikor halnak meg olyan ártatlan emberek, akiknek semmi közük az izraeli-gázai konfliktushoz.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó, vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradóan a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben. Az Egyesült Államok szombat hajnalban újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen.

A brit védelmi miniszter a szombati Telegraph-interjúban kijelentette: a húszik vörös-tengeri támadásai ötvennél több ország hajóforgalmát érintik, és e támadások most már valójában semmiféle kapcsolatban nem állnak az izraeli-gázai konfliktussal.

Grant Shapps szerint Irán elkerülhetetlen feladata, hogy megüzenje a húsziknak: túlságosan messzire mentek a vörös-tengeri támadásaikkal. Shapps kijelentette: a teheráni rezsimnek tűzszünetre kell rászorítania a húszi lázadókat, és az összes többi olyan csoportot, amelyek Irán nevében tevékenykednek – ezek között van például a libanoni Hezbollah is -, mivel „a világ most már türelme végén jár”. Hozzátette: nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a nemzetközi tengeri útvonalak túl veszélyesekké válnak a hajóforgalom számára.

A brit védelmi miniszter megerősítette azt a brit kormányzati álláspontot, amely szerint a húszik elleni támadás önvédelmi célokat is szolgált, mivel a jemeni lázadók brit hajókat is célba vettek, köztük a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolóját, amely a térségben járőrözik. Shapps hangot adott annak a reményének, hogy nem lesz szükség további brit katonai fellépésre a húszik ellen, de hozzátette: megfigyelés alatt kell tartani a helyzetet, mivel „realisták vagyunk és tudjuk, hogy meglehetősen észszerűtlenül gondolkodó emberekkel van dolgunk”.

Zsidó településre rátámadó palesztin fegyvereseket ölt meg az izraeli haderő

Az izraeli hadsereg  megölt három palesztin fegyverest, akik pénteken megtámadtak egy zsidó települést a megszállt Ciszjordániában. A hadsereg közleménye szerint terrorista beszivárgás történt a Hebron városától mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Adora településen, és izraeli katonák kerültek tűz alá. A katonák átkutatták a környéket és megöltek három támadót, egyikük 19 éves volt, ketten pedig 16 évesek – írta az MTI.

Ciszjordániában az amúgy is feszült helyzet tovább fokozódott október 7-e után, amikor a Hamász szélsőséges palesztin szervezet támadást indított Izrael déli részén, ami komoly konfliktust robbantott ki a Gázai övezetben. Azóta 338 embert öltek meg Ciszjordániában.

Újra lecsaptak az amerikaiak a húszikra

Az amerikai hadsereg péntek éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben – jelentette be szombaton az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom) az MTI ismertetése szerint. A Centcom közleménye szerint a USS Carney rombolóról indított Tomahawk rakétákkal semmisítették meg a célpontot, amivel meggyengült a húszik képessége, hogy tengeri hajókat, beleértve kereskedelmi hajókat támadhassanak meg.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy tavaly november 19-ika óta a húszik 28 alkalommal kíséreltek meg megtámadni hajókat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben.

Előző nap a brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat hajtottak végre a húszik állásai ellen. Az erről szóló akkori közös közlemény rámutatott arra, hogy a sorozatos figyelmeztetések ellenére a húszik jogsértő, veszélyes és destabilizáló támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen, ezért önvédelmi lépés volt a jemeni húszik elleni brit-amerikai támadás.

Olvasói sztorik