A következő élő közvetítés része Egy magyar állampolgárt is megöltek a Hamász fegyveresei október 7-én

Izraeli jogvédők: a telepesek miatt volt 2023 a legerőszakosabb év Ciszjordániában

Yahel Gazit / Middle East Images / via AFP
Gyászolók egy a Beer kibucba beszivárgó palesztin fegyveresek által meggyilkolt férfi temetésen Omerben.
Yahel Gazit / Middle East Images / via AFP
Gyászolók egy a Beer kibucba beszivárgó palesztin fegyveresek által meggyilkolt férfi temetésen Omerben.

Ciszjordániában 2023 volt a “legerőszakosabb év” a telepesek erőszakos támadásai miatt – közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport Izraelben hétfőn.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, s ezzel ez volt a “legerőszakosabb” év. Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen, s a jelentés szerint az erőszak növekedett az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után.

A telepesek 2023-ban több tucat házat gyújtottak fel az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. “Legkevesebb tíz palesztint öltek meg a telepesek, és több tucat házat és járművet gyújtottak fel” – közölte a Jes Din.

2023 volt a legerőszakosabb év a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni támadásai alapján, mind az incidensek számát, mind súlyosságukat tekintve

– hangsúlyozták.

Mintegy 490 ezer telepes él Ciszjordániában a körülbelül 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő településeken, ugyanis a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését háborúban elfoglalt, megszállt területekre. A Jes Din 2006-ban kezdte nyomon követni a telepesek palesztinok elleni erőszakos tetteit.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik