Élő Nagyvilág

Már 30 halottja van az eddigi leghevesebb orosz légitámadásnak

Chumachenko / ANADOLU / AFP
Chumachenko / ANADOLU / AFP

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki élő közvetítésünket itt olvashatja el.

Már 30 halottja van az eddigi leghevesebb orosz légitámadásnak

Legkevesebb harminc halottja és több mint százhatvan sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, az ukrán hadsereg szerint minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött és egész éjjel tartott.

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország közel 160 támadó eszközt lőtt ki, közöttük manőverező robotrepülőket és Sahíd típusú, robbanóanyaggal megrakott drónokat. A légvédelem 88 rakétát és 27 drónt lőtt le.

A helyi hatóságok által korábban közölt adatok szerint 16 civil vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Dnyipro, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma megközelítette a százat. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta:

hosszú ideje nem láttunk ennyi vöröset a képernyőnkön.

Az orosz erők először öngyilkos drónok hullámát indították, majd rakéták következtek.

A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta, amikor Oroszország 96 rakétát lőtt ki Ukrajnára egy nap alatt. Az idei „rekordot” március 9. tartja 81 rakétával.

(MTI)

Zelenszkij a frontvonalra látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkába látogatott, amelyet az orosz erők hónapok óta ostromolnak és próbálnak körülzárni.

Avgyijivkában meglátogattam a 110. gépesített dandár állásait

– írta a Telegramon az ukrán államfő. Az üzenetet kísérő videofelvételen látni lehet az elnököt a városnévtábla előtt, és amint kitüntetéseket ad át a katonáknak.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy ez a front egyik legnehezebb szakasza. Köszönetet mondott a katonáknak, és megvitatta az egység parancsnokával a védelmi helyzetet és a legfontosabb szükségleteket.

Köszönetet mondok mindenkinek, aki az első vonalban szolgál, ezért az esztendőért, amelyet az egész ország ezeknek a katonáknak köszönhetően élt túl

– jelentette ki. Az Ukrajna elleni orosz háború 2022. februári kezdete óta Volodimir Zelenszkij többször is ellátogatott a frontvonalra, a többi között Bahmutba is, ahol a háború leghosszabb csatája folyt, mielőtt a várost az orosz hadsereg májusban elfoglalta.

(MTI)

A NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet

A NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet, írta az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken, miután Ukrajna irányából egy légi eszköz, a lengyel hadsereg szerint nagy valószínűséggel orosz rakéta, repült be Kelet-Lengyelországba.

A főtitkár azt írta: telefonbeszélgetést folytatott Andrzej Duda lengyel elnökkel a rakétaincidensről.

A NATO szolidáris nagyra becsült szövetségesével, Lengyelországgal, és figyelemmel kíséri a helyzetet. Továbbra is kapcsolatban maradunk, mialatt a tények megállapításra kerülnek. Szövetségünk éber marad

– fogalmazott Jens Stoltenberg a bejegyzésben.

Wieslaw Kukula, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke pénteki sajtótájékoztatóján közölte: „minden jel arra mutat”, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, ahonnan a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott is.

(MTI)

Már 28 halottja van az éjszakai orosz légitámadásnak

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint 28-ra emelkedett a a péntekre virradóra végrehajtott, hosszú idő óta a legsúlyosabb orosz légitámadás halálos áldozatainak száma. A friss jelentések szerint csak Zaporizzsjában nyolcan vesztették életüket.

(BBC)

Zelenszkij aláírta az elesett katonák családjainak támogatásáról szóló törvényt

Volodimir Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amely szabályozza, hogy milyen állami kompenzáció jár a jövőben a háborúban elesett katonák családjainak – írta meg pénteki cikkében az Unian.

A jogszabály meghatározza azoknak a körét, akiknek a halála után a családtagjaik egyszeri pénzbeli segélyre jogosultak. Közéjük tartoznak

  • a polgári védelmi szolgálat rendes és parancsnoki állományának tagjai,
  • katonai szolgálatra kötelezettek, a tartalékosok, illetve a speciális kiképzésre behívottak,
  • a kritikus infrastrukturális létesítményekben dolgozók,
  • a köztisztviselők, az önkormányzati tisztviselők
  • és a rendőrök.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy az elhunytak után mely családtagok válnak jogosulttá a pénzügyi segélyre. Így például az özvegyek, az áldozatok szülei, gyermekei, továbbá a nagykorú fogyatékos gyermekek. A portál azt írja, hogy a változtatások 2024 áprilisától léphetnek hatályba.

Azonosítatlan tárgy repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba – közölte a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A tárgyat a határ átlépésének pillanatától eltűnéséig figyelték meg a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel – közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte: a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg.

Az illetékesek vizsgálják, pontosan mi történt – mondta el Goryszewski.

Hozzátette: az incidens kapcsán emelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Fijolek, a Lublini vajdaság rendőrségi szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: sérültekről, robbanásról nincs információjuk.

Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztet Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel – közölte a varsói államfői hivatal.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légiincidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz város melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt cirkálórakéta maradványait találták meg.

Elesett a háborúban a 27 nő megerőszakolásával vádolt tuluni rém

Meghalt az ukrajnai háborúban a tuluni rémként emlegetett Pavel Suvalov, aki 1991 és 2019 között legalább 27 nőt erőszakolt meg a kelet-oroszországi Tulun városában, írja a 444.hu a Lenta tudósítására hivatkozva.

A férfi két áldozatát meg is ölte, öten közülük kiskorúak voltak, a legfiatalabb 13 éves. 2021-ben csak a két gyilkosságot tudták rábizonyítani, mert a bizonyítékok egy része megsérült a 2019-es tuluni árvízben.

Miután beállt a Wagnerbe, hogy Ukrajnában harcoljon, kegyelmet kapott. Az 55 éves bűnöző május 6-én érkezett Ukrajnába, majd miután a luhanszki frontra vezényelték, május 29-én meghalt, holttestét a harctéren hagyták.

Sok áldozata van a hajnali orosz támadásnak

Sok halottja és sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, hosszú idő óta a legsúlyosabb orosz légitámadásnak – írja az MTI.

A helyi hatóságok nem végleges összesítése szerint 10 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehető. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.

Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. (MTI)

Visszaesett az orosz olajtermelés az idén

Oroszország idei olajtermelése nem éri el a múlt évit, a visszaesés nagyobb lesz a korábban becsültnél – írja az MTI. Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter pénteken azt nyilatkozta újságíróknak, hogy az idei olajtermelés 523 millió tonna, vagy ennél minimálisan kisebb lesz.

A szakminiszter, illetve Alekszandr Novak energiaügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes októberben jobb adatra számított, 525–527 millió tonnára becsülték az idei olajtermelést.

Oroszország tavaly 535 millió tonna kőolajat bányászott, amihez képest a szakminiszter által pénteken közölt adat 2,2 százalékos csökkenést jelent. (MTI)

Nem lehet százezer ukrán rendőrt a frontra vezényelni

Az az ötlet, hogy 100 ezer rendőrt mozgósítsanak a frontra, nem kivitelezhető – így fogalmazott Ivan Vigovszkij, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az Ukrainian Newsnak adott interjújában.

Egyes állampolgárok, közalkalmazottak, tisztviselők azt mondják, hogy az országnak 250 ezer rendőre van, és közülük 100 ezret javasolnak a frontra küldeni. Furcsa, hogyha ilyen állítást nem fotelszakértők fogalmaznak meg, hanem az államigazgatásban dolgozók, mert a jelek szerint nem ismerik a valós számokat

– tette hozzá. Vigovszkij szerint korábban 300 ezer körül mozgott a rendőrség összlétszáma, de ma már csak 120 ezren vannak. „Valójában még ennyien sem vagyunk, mivel nagyjából 17,5 ezer állás nincs betöltve üresedés miatt. Ráadásul a 100 ezer rendőr közül 20 ezren vannak a női munkatársak” – fűzte hozzá.

Olvasói sztorik