Élő Nagyvilág

Palesztinpárti tüntetők zárták le a World Trade Center bejáratát

Selcuk Acar / ANADOLU / Anadolu via AFP
Selcuk Acar / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Hamász és Izrael háborújáról szóló csütörtöki közvetítésünket itt olvashatja el.

Dél-Afrika népirtás vádjával eljárást indít Izrael ellen

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában, közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma pénteken.

Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben

– áll a minisztérium sajtóközleményében. A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

A népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása

– hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

(MTI)

Kiterjesztették a Hamász elleni műveleteket

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy erői kibővítették hadműveleteiket a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban, ahol egyetlen nap alatt „több tucat terroristát öltek meg”.

A közlés szerint az egyik palesztint akkor vették észre egy légi eszközről, amikor páncéltörő rakétával kezében már az izraeli katonák felé rohant, de agyonlőtték még azelőtt, hogy tüzelni tudott volna.

Az ejtőernyősök elkezdték felszámolni a város terrort szolgáló infrastruktúráját, és ennek során megöltek több fegyverest egy alagút lejáratánál és egy épületben

– jelentették a katonai szóvivők.

Egy izraeli egység fegyvereket és terrortámadáshoz használható oktatóanyagokat talált a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik tagjának otthonában Dzsabalija külvárosában, az övezet északi részén. Emellett képeket találtak fegyvereket, gránátokat tartó és katonai hadműveletet eljátszó gyermekekről.

A Gázai övezet déli részén, a Hán-Júnisztól keletre fekvő Kuzaja-romoknál is felvonultak az izraeli erők, ahonnan a Hamász terroristái október 7-én Nir Oz kibuc ellen támadást indítottak, közölte a hadsereg szóvivője.

A csapatok lakóházaknál lévő alagútaknákat és rakéták kilövésére használt állásokat, valamint „terrorista építményeket” is megtámadtak, feltárva több tucat alagútlejáratot és számos fegyvert.

(MTI)

21 507 halott a Gázai övezetben

A Hamász irányítása alatt álló egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 21 507 ember halt meg a Gázai övezetben október 7. óta. Az elmúlt 24 órában 187-en vesztették életüket. A háború kirobbanása óta mintegy 55 915 ember sérült meg.

(Guardian)

Videó egy alagút megtalálásáról egy gázai mecsetben

Videót tett közzé az Izraeli Védelmi Erők (IDF), amelyen az látszik, hogy az izraeli hadsereg egységei feltárnak egy terroristák által kialakított alagutat egy gázai mecsetben. Az X-bejegyzésben azt írják, hogy az ilyen alagutak közvetlen veszélyt jelent mind az izraeli, mind a gázai civilekre.

A videó csak addig a pontig mutatja a feltárást, amíg elérnek az alagút bejáratáig, azonban odalentről már nem tettek közzé felvételeket.

Palesztinpárti tüntetők zárták le a World Trade Center bejáratát

New Yorkban palesztinpárti tüntetők zárták le a World Trade Center bejáratát helyi idő szerint csütörtök kora este – adta hírül az MTI.

A helyszíni felvételek szerint több száz demonstráló jelent meg zászlókkal az épületnél az „Árasszuk el New York városát Palesztináért” címmel meghirdetett esemény keretében. A tüntetők az Izrael és a Hamász közötti háború végét, a palesztinok jogainak kiterjesztését követelték azon a helyen, ahol a World Trade Center korábbi felhőkarcolói 2001. szeptember 11-én merényletek következtében omlottak össze.

Palesztinpárti demonstrálók szerdán lezárták a New York-i John Fitzgerald Kennedy-repülőtérre vezető autóutat, valamint a Los Angeles nemzetközi repülőterére bejutást is élőlánccal akadályozták. Az aktivisták a hatóságok kiérkezéséig akasztották meg az autóforgalmat, több utast arra kényszerítve, hogy gyalog induljon el a terminálok felé.

A tüntetők közül a rendőrök több mint hatvan embert tartóztattak le a két amerikai nagyvárosban szerdán.

New Yorkban karácsonykor is többeket őrizetbe vettek azok közül, akik a palesztinok mellett és Izrael ellen tüntettek az ünneplő tömegben, majd dulakodásban vettek részt. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik