Élő Nagyvilág

ENSZ: Egyszerűen nincs elég étel Gázában

Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP

Egyiptom készített egy béketervet

Egyiptom készített egy tervet az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus befejezésére, de az érintettek egyelőre nem reagáltak rá, közölte Dia Rasvan, az egyiptomi kormányzat szóvivője csütörtökön.

Hozzátette, hogy a dokumentum részleteit csak azután hozzák nyilvánosságra, ha választ kaptak a konfliktusban részt vevőktől. Egyúttal felszólította a feleket, hogy tegyenek engedményeket a fegyveres műveletek mielőbbi lezárása érdekében.

A tervezet célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az összes érintett álláspontját annak érdekében, hogy véget vessenek a palesztin vér kiontásának, a Gázai övezet elleni agressziónak, és helyreállítsák a békét és a stabilitást a térségben

– áll a szóvivő közleményében, aki szerint Egyiptom előzetesen meghallgatta valamennyi fél véleményét.

Rasvan annyit elmondott, hogy a terv három szakaszból áll, és része a felek közti tartós tűzszünet. Egyiptomi biztonsági források szerint a tűzszünetet 40 izraeli túsz és 120 palesztin elítélt szabadon bocsátása kísérné.

A tervezetben a beszámolók szerint szó van a Gázai övezet irányításáról is a fegyveres konfliktus befejezése után, és Kairó egy szakértői palesztin kormány létrehozását javasolja. Rasvan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „minden, a palesztin kormánnyal kapcsolatos ügy kizárólag a palesztinokra tartozik és az összes palesztin fél közötti megbeszélés tárgyát képezi”.

(MTI)

Mecsetek alatt bukkantak újabb alagutakra az izraeli katonák Gázában

Mecsetek alatt bukkantak újabb alagutakra az izraeli katonák a palesztinok lakta Gázai övezetben, jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön.

Az egyik alagút lejáratára az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz egyik mecsetében találtak rá, ez a beszámoló szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Nukba nevű kommandós egységének katonai bázisához vezetett. Az izraeli katonai szakértők szerint terrorista célokra, azaz harcok lebonyolítására és fegyverek átadására használták a létesítményt.

Az izraeli csapatok megsemmisítették az alagutat és a parancsnokságot.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy egy másik mecsetnél is alagutat és egy rakétavetőt találtak, az alagútban pedig számos megfigyelő- és harci állást.

(MTI)

Több mint 21 ezer halott a Gázai övezetben

A Hamász irányítása alatt álló egészségügyi minisztérium szerint már legalább 21 320 ember vesztette életét a Gázai övezetben a háború kezdete óta. További 55 603 sérültről tudnak október 7. óta.

A Hamász ezen kívül azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 210 palesztin halt meg.

(BBC)

UNRWA: Katasztrofális az éhínség Gázában

Már a gázai népesség 40 százalékát veszélyezteti az éhezés, katasztrofális a helyzet – írta az X-en az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA.

A szervezet eddig több mint 145 ezer családhoz juttatott el lisztet, és melegételt is osztanak az iskolákból kialakított menedékhelyeken, de ezeken a menedékhelyeken átlagosan 12 ezer ember tartózkodik, ami a négyszerese a kapacitásnak.

Mint írták:

Egyszerűen nincs elég étel.

Leromboltak egy terroristabázist Gázában az izraeliek

Az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetben lerombolt egy épületet, amelyből páncéltörő rakétákat indítottak a katonák felé. A hadsereg csütörtöki közlése szerint megölték a terroristákat és számos fegyvert zsákmányoltak.

Az IDF csütörtökön nyilvánosságra hozta három szerdán elesett fiatal katona nevét. A Gázai övezet déli, illetve középső részének csatáiban vesztették életüket.

(MTI)

Ciszjordániai pénzváltóknál razziázott az izraeli hadsereg

Jelentések szerint egy palesztin meghalt és legalább 15-en megsebesültek az az izraeli hadsereg által Ciszjordánia városaiban található pénzváltó üzletek elleni razziák során – írja az Al-Dzsazíra alapján a Guardian. A tévé tudósítója alapján legalább tíz razziát hajtottak végre olyan városokban, mint Ramallah és Dzsenín.

Izrael állítása szerint a palesztin ellenállási mozgalom a tevékenysége finanszírozására használja a pénzváltókat.

Macron a tartós tűzszünetet sürgette Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésében 

Egyre növekszik a nemzetközi nyomás Izraelen – írja a Reuters. Emmanuel Macron francia elnök egy telefonbeszélgetés keretében azt közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy regionális és nemzetközi partnerek segítségével tartós tűzszünetre kell törekedni.

A Guardian hozzáteszi, hogy Macron, aki az október 7-i, Izrael elleni példátlan Hamász-támadás által kiváltott háború kezdete óta Netanjahu szövetségese, most azonban „legmélyebb aggodalmáról” beszélt az izraeli miniszterelnöknek a civil halálesetek és a gázai humanitárius vészhelyzet miatt. De ahhoz is ragaszkodott, hogy szüntessék meg az izraeli telepesek által megszállt Ciszjordániában a palesztin civilek ellen elkövetett erőszakot, és Netanjahu akadályozza meg az új tervezett telepek létesítését.

Netanjahu hivatala közölte, hogy a telefonbeszélgetés során a miniszterelnök megköszönte Macronnak „Franciaország részvételét a hajózás szabadságának védelmében, valamint azt, hogy hajlandó segíteni a biztonság helyreállításában Izrael libanoni határa mentén”.

Olvasói sztorik