Élő Nagyvilág

Publicus: a magyarok inkább Izrael-pártiak, de nem tartják arányosnak a Gáza elleni válaszcsapást

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

A keddi nap történéseiről itt olvashat.

Intenzívebbé váltak a harcok a libanoni határnál

Intenzívebbé váltak a libanoni síita Hezbollahhal folytatott harcok a libanoni határnál a Hamász elleni gázai háború nyolcvankettedik napján. A rendőrség jelentése szerint számos becsapódást észleltek a libanoni határ közelében fekvő Kirjat Smóna városban. A város lakosságát kitelepítették, senki nem halt meg, de anyagi veszteségek keletkeztek.

Kirjat Smóna ellen több mint tíz lövedéket indítottak, melyek egy részét a Vaskupola légvédelmi rendszer visszaverte, de egy földet érő rakéta lerombolt egy lakást, egy másik rakéta pedig egy óvodában okozott károkat.

Reggel óta több hullámban több tucat rakétát indítottak el Libanonból Izrael felé, és a Hezbollah három támadó drónt robbantott fel a hármas libanoni-szíriai-izraeli határ térségében, a vitatott hovatartozású Dov-hegyen. Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen.

Egy Bint Dzsbeilben, dél-libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman vesztették életüket, a Hezbollah fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége. Az izraeli hadsereg közlése szerint  egyik repülőgépe a Hezbollah egyik katonai léteítményére csapott le Libanonban a kérdéses légicsapással.

A katonai szóvivő beszámolója szerint a Gázai övezet északi részén, Gáza egyik negyedében öt alagútlejáratot és számos rakétaindító helyet találtak az izraeli erők, megütköztek az iszlamista fegyveresekkel, és felszámolták ellenállásukat.

Az izraeli hadsereg eközben elmélyíti a szárazföldi hadműveletet az övezet déli végén található Hán-Juniszban is, ahol a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint húsz palesztin életét vesztette egy izraeli csapásban szerdán, az Al-Amal kórház közelében.

A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat korábban arról számolt be, hogy több tucatnyian sérültek meg egy izraeli lövedék nyomán egy bérházban, a kórház környékén.

Az izraeli hadsereg elbocsájtott kötelékéből öt, a „Szfar Hamidbar” nevű egységhez tartozó katonát, akik októberben részt vettek palesztinok elleni támadásban Ciszjordániában – jelentette katonai forrásokból a Háárec című újság hírportálja szerdán.

Az októberi incidensben telepesek és katonák megtámadtak három palesztint a ciszjordániai Vadi al-Sik faluban. A palesztinok vallomása szerint kirabolták és megverték őket. „A katonákat biztonsági okokból, incidensek, etikai problémák és fegyelemhiány miatt bocsátották el” – írta a katonai közlemény. A hadsereg a közelmúltban leállította, és azt fontolgatja, hogy véglegesen beszünteti a „Szfar Hamidbar” nevű, telepesekből álló egység hadműveleti tevékenységét, miután tagjaik több erőszakos támadásban vettek részt.

(MTI)

Erdogan: Netanjahu nem különbözik Hitlertől

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem különbözik Adolf Hitlertőljelentette ki szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök és egyúttal Izrael Gáza elleni támadásait a náciknak a zsidókkal szembeni bánásmódjához hasonlította.

A NATO-tag Törökország, amely támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását, bírálta Izrael Gáza elleni légi és szárazföldi támadását, „terrorállamnak” nevezte azt, és azt mondta, hogy vezetőit nemzetközi bíróság elé kell állítani – idézte fel a Reuters.

Erdogan azt is kijelentette, hogy Törökország szívesen látja az akadémikusokat és tudósokat, akiket a gázai konfliktussal kapcsolatos nézeteik miatt üldöznek, és hozzátette, hogy az Izraelt támogató nyugati országok bűnrészesek az általa háborús bűnöknek nevezett bűncselekményekben.

Régebben csúnyán beszéltek Hitlerről. Miben különböznek Hitlertől? El fogják érni, hogy hiányoljuk Hitlert. Az, amit ez a Netanjahu tesz kevésbé súlyos, mint amit Hitler tett? Nem.

mondta Erdogan. A török elnök szerint az izraeli miniszterelnök „gazdagabb, mint Hitler”, mert a Nyugattól, főként az Egyesült Államokból mindenféle támogatást kap, amelynek segítségével több mint 20 ezer gázai lakost öltek meg.

Erdogan, aki népirtást hajt végre a kurdok ellen, és világrekordot jelentő számú, az uralmát ellenző újságírót tart börtönben, az utolsó, akinek az erkölcsről kellene prédikálnia,

válaszolt Netanjahu az őt ért bírálatra. Állítása szerint az izraeli a világ legerkölcsösebb hadserege, amely „felszámolja a világ legmegvetendőbb és legbrutálisabb terrorszervezetét”, az emberiség elleni bűncselekményeket elkövető Hamászt, miközben Erdogan dicséri és vendégül látja annak magas rangú tisztviselőit.

21 ezer fölött a gázai halálos áldozatok száma

A palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy átlépte a 21 ezret a Gázai övezet elleni izraeli csapások halálos áldozatainak száma. Az október 7-ei események miatt kirobbant háborúban a 2,2 milliós Gáza lakosságának egy százaléka vesztette életét.

A Hamász által kontrollált egészségügyi hatóság nem tesz különbséget a civilek és a kombattánsok között: a szervezet korábban azt mondta, az áldozatok kétharmadát teszik a gyermekek és a nők.

Az ENSZ szerint az izraeli csapások áldozatai legalább 70 százalékban civilek.

A szám szerint 21 110 halálos áldozat mellett 55 243-an sérültek meg a támadásokban. Az elmúlt 24 órában 195-en haltak meg és 325-en sérültek meg.

(The Guardian)

Publicus: magyarok többsége nem tartja arányosnak a gázai pusztítást

A magyar túlnyomó többsége, 84 százaléka elítéli a Hamász októberi Izrael elleni terrortámadását. A válaszok alig térnek el a különböző pártállású, nemű vagy aktivitású válaszadók között. Ugyanakkor

a megkérdezettek csak alig több mint harmada (36 százalék) tartja arányos válasznak a gázai városokat leromboló tömeges izraeli légicsapásokat

– derült ki a Publicus decemberi reprezentatív kutatásából, melyet a Népszava megrendelésére készített.

Az emberek 70 százaléka tartja felelősnek az Izrael elpusztítására törő Hamászt a konfliktus kirobbantásáért, és csak 27 százaléknyian okolják a palesztin államiság létrehozását gáncsoló Izraelt a háborúért. Ezzel együtt 61 százaléknyian úgy gondolták, hogy Izraelnek van valamennyi köze a háborúhoz.

A hazai közvélemény alapvetően Izrael-párti, de nem tartják arányosnak a Gázai övezet elleni támadásokat (28 és 17 százalék szerint nem vagy inkább nem arányos Izrael válaszlépése), ahogy azt sem tartanák elfogadhatónak (67 százaléknyian), ha a palesztinok Gázából való kitelepítésével zárulna a háború.

A többség, 53 százalék szerint nem számít antiszemitizmusnak, ha valaki bírálja az izraeli kormányt, és 65 százalék felelősnek tartja Netanjahut, amiért nem vették kellően komolyan a Hamász fenyegetését.

A Palesztin Nemzeti Hatóság Gáza jövőjéről tárgyal Egyiptomban

A Háárec úgy értesült, hogy a napokban Kairóba utaznak a Palesztin Nemzeti Hatóság képviselői, hogy a Gázában dúló háború utáni rendezésben vállalt szerepükről tárgyaljanak. A Ciszjordániát kormányzó hatóság egy meg nem nevezett tisztviselője elmondta, hogy Egyiptom egy háromlépcsős tervvel állt elő a háború befejezésére. Ez magába foglalná a palesztin táboron belüli megosztottság megszüntetését célzó, „palesztin nemzeti párbeszédet”, melyet Kairó közvetítene a Fatah és a Hamász között.

A lap úgy értesült, hogy Majed Faraj, a Palesztin Hatóság hírszerzési főnöke már az egyiptomi fővárosban tárgyal a javaslatról.

Palesztinát 138 ország, a nemzetközi közösség durván kétharmada ismeri el független államként. Az ország legitim kormányának a nemzetközi közösség a Palesztin Hatóságot fogadja el, melyet a Hamász régiós riválisa, a Jasszer Arafat által alapított Fatah (Palesztin Felszabadítási Szervezet) irányít. A Fatah-kormány viszont csak Ciszjordániában van jelen, miután egy elveszített választást követően 2007-ben a Hamász erőszakkal kiszorította Gázából. Gáza de facto kormányát, a Hamászt hivatalosan egyetlen ország sem tartja legitimnek.

(The Times of Israel)

Újabb három izraeli katona esett el Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint a gázai szárazföldi invázió során újabb három izraeli katona vesztette életét, a terület északi részének ellenőrzéséért vívott harcokban. Ezzel 164-re emelkedett a halottak száma az izraeli oldalon.

A Hamász által ellenőrzött, ám jellemzően pontos adatokat közlő palesztin egészségügyi minisztérium legutóbbi közlése szerint már több mint 20 ezer palesztin halt meg az izraeli támadásokban. Mindez azt jelenti, hogy a konfliktus október 7-ei kezdete óta az övezet 2,2 milliós lakosságának az egy százaléka odaveszett, ráadásul az áldozatok túlnyomó többsége, az ENSZ becslése szerint mintegy 70 százaléka civil.

A Gázában zajló harcokról az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
A palesztin gerillacsapatok véres utcai harcokba kényszerítik az izraelieket
Az erőviszonyok, a gerillahadviselés és a föld alatti alagutak fontossága miatt a vietnámi háborúhoz lehetne hasonlítani a gázai eseményeket– mondta a konfliktusról a szakértő.

300-ra nőtt a halottak száma Ciszjordániában

Szerdán kora reggel hat ember meghalt és többen megsebesültek Ciszjordánia északi részén egy izraeli rajtaütés során, közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség úgy tudja, a hat ember a Tulkarm melletti Nur Shams menekülttáborra mért izraeli légicsapásokban vesztette életét. A településen izraeli katonák is állomásoztak.

A Gázai övezetben kitört konfliktus óta Ciszjordániában is fellángolt az erőszak. A háború sújtotta térséggel nem határos területen – melyet nem a Hamász, hanem a nemzetközi közösség nagy része által legitim kormányzatként elismert Palesztin Nemzeti Hatóság irányít – már 300 embert gyilkoltak meg az izraeli fegyveres erők és az önbíráskodó izraeli telepesek a gázai konfliktus október 7-ei kezdete óta.

(The Guardian)

Olvasói sztorik