Nagyvilág

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint drákói a magyar szuverenitásvédelmi törvény

MTI
MTI

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma is foglalkozott a magyar szuverenitásvédelmi törvénnyel, amely aggodalmat keltett a magyar újságírók és aktivisták körében – írta a Guardian.

A magyar parlament a múlt hét elején fogadta el a jogszabályt, amellyel egy széles körű felhatalmazással rendelkező szuverenitásvédelmi hivatalt hozott létre.

A brit lap pénteki cikkében idézte az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerdai közleményét. Ebben Matthew Miller kijelentette, hogy országát is aggasztja a magyar döntés, amely olyan drákói eszközökkel ruházza fel a kormányt, amelyekkel megfélemlítheti és megbüntetheti azokat, akik nem értenek egyet a kormánypárttal.

A szóvivő szerint az új szuverenitási hivatal „felhasználható lesz akár arra is, hogy magyar állampolgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket bírósági felügyelet nélkül tolakodó nyomozásnak vethessenek alá, még akkor is, ha nem volt kapcsolatuk külföldi kormányokkal vagy külföldi szervezetekkel”. Hozzátette azt is, hogy a „törvény nincs összhangban a demokráciával, az egyéni szabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos közös értékeinkkel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik