Nagyvilág europoli

Megegyeztek az új uniós migrációs törvényről

BERNARD BARRON / AFP
BERNARD BARRON / AFP

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben. A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért.

Rendelkezik továbbá a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”, ami az EU, illetve tagállamainak destabilizálását célozza – írták.

Az EU elkötelezett a migráció kiváltó okainak kezelése mellett, együttműködik a származási és tranzitországokkal, és kezeli a migránscsempészet csapását

– fogalmaztak.

Az új szabályok hatékonyabbá teszik az európai menekültügyi rendszert, és növelik a tagállamok közötti szolidaritást azáltal, hogy könnyítik azon tagállamok terheit, ahová a legtöbb migráns érkezik – tették hozzá.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), mely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja azt – tájékoztattak.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik