Élő Nagyvilág

Putyin: Biden elnök ostobaságokat beszél

MTI / EPA / Szputnyik/ Mihail Mecel
Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án.
MTI / EPA / Szputnyik/ Mihail Mecel
Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án.

Az orosz–ukrán háború szombati eseményeiről szóló közvetítésünket itt olvashatja el.

Oroszország az elcsatolt ukrán megyékben is megrendezi az elnökválasztást

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • 2023. december 11-én az orosz Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy a jövő márciussal megrendezett elnökválasztáson a szavazás kiterjed az Ukrajnától egyoldalúan Oroszországhoz csatolt négy megyére, vagyis Donyeckre, Luhanszkra, Herszonra és Zaporizzsjára is. Ezeken a területeken 2023 szeptemberében már orosz helyhatósági választásokat tartottak.
  • A regionális választásokhoz hasonlóan szinte biztos, hogy az elnökválasztás az orosz megszállás alatt levő régiókban se szabad, se tisztességes nem lesz. Az orosz hatóságok vélhetően prioritásnak tekintik, hogy a számukra megfelelő eredmény szülessen ezekben a régiókban, ugyanis az orosz invázió legitimitásának látszatát akarják kelteni.
  • Az orosz kormányzat olyan módszerekhez folyamodhat, mint a választási csalás és a szavazók megfélemlítése, hogy biztosítsa Vlagyimir Putyin orosz elnök magabiztos győzelmét ezekben a régiókban.

Több mint kétezer ukrán kamion rekedt Lengyelországban

Körülbelül 2150 teherautó rostokol a lengyel határon, nem tudnak visszatérni Ukrajnába – közölte a Kjev Independent. A blokádokat lengyel tüntetők okozzák, három átkelőhely gépjármű forgalmát akadályozva.

A lengyel sofőrök azt akarják, hogy az EU állítsa vissza azt a korábbi szabályt, amely 200 000-ben maximalizálta a Lengyelországban tevékenykedő ukrán sofőrök számát. A korlátozást az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanása után eltörölték, hogy így támogassák Ukrajnát. A blokád jelen állás szerint akár 2024. február 1-jéig is folytatódhat, a szervezők legalábbis ezt nyilatkozták.

Bár a tiltakozó lengyel kamionosok szerint a blokád nem érinti a humanitárius segélyeket, az üzemanyag- vagy élelmiszer-szállítmányokat, az Ukrinform november 20-án azt közölte, hogy ez nem így van.

WOJTEK RADWANSKI / AFP

Ukrajna levette a Raiffeisen Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Ausztria beleegyezett, hogy feloldja az EU 12. oroszellenes szankciócsomagjának blokkolását, miután Ukrajna levette a Raiffeisen Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról – írta az Index. A szankciócsomag blokkolásának feloldásáról először Rikard Jozwiak brüsszeli tudósító számolt be. „Bécs visszavonta figyelmeztetését, és a csomag elfogadására a jövő héten sor kerül” – írta az X-en.

Közben a Reuters észrevette, hogy az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) már le is szedte a Raiffeisent a háborús szponzorok listájáról. Azt, hogy a megállapodás a bécsi kompromisszum része volt, az ügynökség uniós tárgyalópartnere is megerősítette.

A NAZK október elején az OTP Bankot is eltávolította az Ukrajna által vezetett feketelistáról.

NIKOLAS KOKOVLIS / NURPHOTO / AFP

Putyin: Biden elnök ostobaságokat beszél

Vlagyimir Putyin teljes ostobaságnak minősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök szerint Oroszország megtámadhat egy NATO-tagországot, amennyiben megnyeri az ukrajnai háborút – írja vasárnapi cikkében a Reuters.

Az orosz elnök hozzátette, Oroszországnak nem áll érdekében egy NATO-tagország elleni katonai támadás.

Joe Biden december elején figyelmeztette a republikánusokat, hogyha tovább akadályozzák a katonai segítségnyújtást Kijevnek, és Putyin Oroszországa legyőzné Ukrajnát, akkor az orosz vezető nem állna meg, és megtámadna egy NATO-országot.

Azt hiszem Biden elnök is tisztában van azzal, hogy amit állít, az képtelenség

– fogalmazott Putyin a Rosszija állami televízión vasárnap közzétett interjújában. Hozzátette, a jelek szerint az amerikai elnök ilyen kijelentésekkel próbálja meg igazolni saját „hibás politikáját”.

Orbán Balázs: A magyar emberek pénzét nem lehet Ukrajnának odaadni

Ukrajna európai uniós csatlakozásának kérdése bizonyosan nem dőlt még el, csak az, hogy az ügyben nincs egység az EU-n belül, ez az egység megszűnt – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amit az MTI szemlézett.

Orbán Balázs számításai szerintlegalább 75 olyan pont van még,amelyben egyhangú döntéshozatalra van szükség, tehát Magyarország hozzájárulása nélkül a folyamat nem tud továbbmenni, illetve a legvégén a magyar parlamentnek is ki kell mondania a döntő szót. „Jeleztük egyet nem értésünket, és hagytuk, hogy a 26 tagállam meghozza ezt a döntést” – fogalmazott.

Kapcsolódó
Orbán Balázs: A magyar emberek pénzét nem lehet Ukrajnának odaadni
A kormányfő politikai igazgatója szerint Ukrajna uniós csatlakozási folyamatában legalább 75 olyan pont van még, amelyekben egyhangú döntéshozatalra van szükség.

Szijjártó: Ez nem valami keleti bazár, ahol alkudozunk

Minket nem lehet megvesztegetni, megzsarolni, megvan a saját álláspontunk, aminek semmi köze a pénzhez vagy az európai alapokhoz. A mi álláspontunk Európa jövőjéről szól – ezt mondta Szijjártó Péter a francia LCI televíziónak adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy a magyar kormány elvi álláspontja szerint az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat azokkal az országokkal kell megkezdeni, amelyek felkészültek, és csak akkor szabad megkezdeni, ha erre maga az Európai Unió is felkészült. Ukrajna esetében ezek közül egyik sem teljesül – tette hozzá.

Kapcsolódó
Szijjártó: Ez nem valami keleti bazár, ahol alkudozunk
„Senki ne oktasson ki minket, és senki se adjon nekünk leckét történelemből” – harciaskodott a miniszter.

Zelenszkij: Ezen a héten 112 kamikaze drónból 104-et lelőttünk

Az ukrán erők az elmúlt héten az orosz csapatok által indított 112 kamikaze drón közül 104-et lelőttek – idézi Volodimir Zelenszkijt a Kijev Independent portál. Az ukrán elnök szerint Oroszország a tél beálltával fokozni kezdte az ukrán városok és az infrastruktúra elleni támadásait.

Minden elpusztított drón megmentett életeket és megmentett infrastruktúrát jelent

– fogalmazott Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint Kijev nemrég további légvédelmi támogatásról kötött megállapodásokat az országát támogató államokkal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik