Élő Nagyvilág

Ukrán miniszterelnök-helyettes: Az EU kész volt elvenni Magyarország vétójogát

Gavriil GRIGOROV / AFP
Gavriil GRIGOROV / AFP

Az orosz-ukrán háború szombati eseményeiről közvetítünk.

Kibertámadás érte Ukrajna legnagyobb mobilszolgáltatóját

2023. december 12-én kibertámadás érte a Kyivstart, Ukrajna legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetőjét. A zavarok legalább 48 órán át tartottak, és hatással voltak a vállalat mobil- és adatszolgáltatásaira – jelentette a brit védelmi minisztérium.

A Kyivstar Ukrajna lakosságának több mint felét látja el mobil és otthoni internetszolgáltatásokkal. A jelentések szerint a kibertámadás következtében a felhasználóknak nem volt térereje és nem tudtak internetezni. A Kyivstar közölte, hogy a támadás során személyes adatok nem sérültek.

A brit hírszerzés közölte, hogy a kibertámadás a jelentések szerint megzavarta a légvédelmi szirénákat, egyes bankokat, ATM-eket és értékesítési terminálokat is. Ezzel egy időben az ukrán Monobank bankot is célba vették egy úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadással, amely megzavarta a bank weboldalának elérését.

Mivel az ukrán kormányzati erőforrások és a sürgősségi szolgálatok is érintettek, ez az incidens valószínűleg az egyik legnagyobb hatású, az ukrán hálózatokat ért kibertámadás az orosz invázió kezdete óta – állítják a britek.

Ukrán támadás érte Oroszország Kurszki és Belgorodi területét – jelentette a helyi kormányzó

Ukrán támadás érte Oroszország Kurszki és Belgorodi területét – közölték szombaton a helyi hatóságok.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzójának tájékoztatása szerint drónokkal támadták Dmitrijevszkij és Zseleznogorszk járásokat. Áldozatok nem voltak, de Dmitrijev városában megrongálódott egy kompresszorállomás, egy bányászati és feldolgozó üzemben pedig károk keletkeztek. Krupec faluban tüzérségi találat okozott jelentős károkat nyolc lakóházban – tette hozzá a kormányzó.

Sztarovojt a Telegram üzentküldő alkalmazáson arról is beszámolt, hogy hat ukrán határőr megadta magát hadifogolyként a Kurszki terület határán. A kormányzó felszólította az ukrán hadsereg katonáit, hogy kövessék példájukat.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod régió kormányzója elmondta, 41 ukrán katonai csapás érte az elmúlt 24 órában az Ukrajnával határos, rendszeresen célba vett területet.

A hatóságok azt is közölték, hogy az Ukrajna déli részén fekvő Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részén éjszaka ukrán támadásokban egy ember meghalt.

(MTI)

Az ukránok szerint az unió 26 tagállama kész volt megfosztani Magyarországot a vétójogától

A Unió 26 tagállama azt fontolgatta, hogy megfosztja Magyarországot vétójogától, ha megakadályozza az Ukrajnával való tárgyalások megkezdéséről szóló határozatot – állítja a Pravdának Olha Stefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese.

Orbán Viktor miniszterlnök korábban azt ígérte, meg fogja akadályozni, hogy az EU megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, ám néhány órás vita végén végül távozott a teremből, így a tagállamok egyhangú döntést hoztak a kérdésben.

Stefanisina most arról beszélt, hogy „ha a helyzet kritikusabb is lett volna, mint amilyen valójában volt, 26 uniós tagállam kész volt megfosztani Magyarországot a szavazati jogától”. A politikus szerint a lépés azon is múlt, hogy ilyenre még nem volt precedens, eddig még egyszer sem folyamodtak hozzá.

Ugyanakkor szerinte Orbán nem volt elégedetlen az uniós csúcs után, hiszen 10 milliárd eurónyi támogatást jóváhagytak Magyarországnak.

Komoly dróninváziót vert vissza az ukrán légvédelem

Ukrajna légvédelmi és drónvadász csoportjai szombaton sikeresen semlegesítettek 30 orosz drónt a 31-ből az ország 11 régiójában

– közölte az ukrán légierő.

A fővárosban, Kijevben robbanások sorozatát tapasztalták a drónok lelövése következtében. A város katonai közigazgatásának vezetője, Szerhij Popko kijelentette, hogy a hónap eleje óta ez volt a hatodik légitámadás Kijev ellen. Elmondta továbbá, hogy az oroszok ismét Sahed-drónokkal támadták a fővárost. (Porfolio)

Kirill pátriárka felkerült Ukrajna körözési listájára

Az ukrán belügyminisztérium felvette a keresett személyek listájára az orosz ortodox egyház fejét. Kirill pátriárka Moszkva Kijev elleni 21 hónapja tartó háborújának támogatója.

Az ukrán biztonsági szolgálatok a konfliktus felbujtásával vádolják.

A Reuters megjegyzi, az intézkedés szimbolikus, mert Kirill pátriárka Oroszországban tartózkodik, és nem fenyegeti letartóztatás.

Az SBU ukrán biztonsági szolgálat múlt hónapban kiadott dokumentuma szerint a pátriárka „megsértette az ukrán szuverenitást”, és Oroszország katonai és politikai vezetésének legközelebbi környezetéhez tartozik.

Ukrajna legnagyobb vallása az ortodox kereszténység, és a kijevi hatóságok büntetőeljárásokat indítottak az ortodox egyház egy olyan ágához kötődő papok ellen, amely egykor közvetlenül az orosz egyház és Kirill befolyása alatt állt. Kijev azt is fontolgatja, hogy betiltja ezt az ágat.

Az orosz ortodox egyház feje egykor KGB-ügynök volt, most Vlagyimir Putyin szoros szövetségese. Orbán Viktorral is jó viszonyban van. Kirill érdekében Magyarország intézkedett már az Európai Unióban: 2022 nyarán, a hatodik szankciós csomagban Kirill pátriárka is felkerült volna a szankcionált személyek listájára, Azonban Orbán Viktor elérte, hogy az egyházi vezetőt kihúzzák a listáról.

A pátriárka idén nyáron, hatvanadik születésnapja alkalmából felköszöntötte és kitüntette Orbán Viktort.

Olvasói sztorik