Nagyvilág europoli

Szijjártó Péter megszellőztette, mikor fog a kormány keményen vétózni Brüsszelben

Magyarország részéről jó döntés született, mi nem veszünk részt ebben és nem vállalunk felelősséget érte és a következményei alól is mentesítjük magunkat

– így értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mandiner Világrend című műsorában a brüsszeli EU-csúcs legfontosabb pillanatait, amikor az uniós miniszterelnökök megszavazták Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését, miközben Orbán Viktor kiment a teremből.

A Magyar Nemzet által szemlézett beszélgetés során Szijjártó kijelentette, Magyarország álláspontja világos: teljesen észszerűtlen döntést hozott az Európai Unió Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban. A lépés szerinte irracionális és a hatásairól még nem lehet tudni semmit.

Ezért mi magyarok nem szerettünk volna ebben részt venni

– húzta alá, minden honfitársa helyett megszólalva.

A külügyminiszter azt is kifogásolta, hogy nem gyakorlati, hanem elvi döntés születet tekintve, hogy a tárgyalások tartalma nincs meghatározva, és akad nem egy olyan ország, akikkel az elmúlt években hasonló megállapodást kötött az EU, a tárgyalások viszont azóta sem kezdődtek el esetükben.

Szóba került az a hír is, hogy Orbánnak állítólag Olaf Scholz német kancellár javasolta, hogy a szavazás idejére hagyja el a termet, de Szijjártó ezt teljesen alaptalannak nevezte. A magyar álláspontra visszatérve arról beszélt, továbbra is fennálnak azok a körülmények, amik miatt Magyarország nem támogatja hogy az EU megkezdje a tárgyalásokat Ukrajnával a csatlakozásról, ezen pedig „a hazánknak megítélt 10 milliárdos forrás sem változtathat”.

Az elmaradt vétóval kapcsolatban pedig azt mondta végül Szijjártó, hogy a kemény vétó eszközéhez majd akkor kell nyúlnunk, amikor olyan dolgokat akar beerőltetni Brüsszel a valós tárgyalási keretbe, ami nekünk hátrányos volna.

Kapcsolódó
A Kremlt lenyűgözte az, amit Orbán az EU-csúcson tett
Dmitrij Peszkov szóvivő mondta el a véleményét arról, hogy Orbán elhagyta a termet arra az időre, amíg Ukrajnáról szavaztak.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik