Nagyvilág europoli

A Kremlt lenyűgözte az, amit Orbán az EU-csúcson tett

Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Kreml képviseletében Dmitrij Peszkov szóvivő értékelte pénteken a brüsszeli EU-csúcs feljeményeit, elsősorban azt, hogy az Európai Tanács csütörtökön úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. A Reuters beszámolója szerint Peszkov szkeptikus hangot ütött meg, véleménye szerint megvan az esély arra, hogy ez a lépés destabilizálni fogja az Európai Uniót.

„A csatlakozásról szóló tárgyalások éveket vagy évtizedeket vesznek igénybe. Az Uniónak mindig szigorú kritériumai voltak, egyértelmű, hogy jelen pillanatban ezeknek sem Ukrajna, sem Moldova nem felel meg” – kezdte Peszkov, aki szerint egyértelműen politikai döntés született, az EU meg akarta mutatni, hogy támogatja ezeket az országokat. „Az ilyen tagországok viszont destabilizálhatják az EU-t, és mivel mi ugyanezen a kontinensen élünk, természetesen oda fogunk erre figyelni”.

A Kreml szóvivője kitért Orbán Viktorra is. A magyar miniszterelnök sokáig hangoztatta, hogy meg fogja vétózni azt, hogy megkezdődjenek a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról, szerda reggel a parlamentben is arról beszélt, hogy abszurd ötlet Ukrajna uniós csatlakozása. A magyar országgyűlés meg is vitatott egy nyilatkozatot, amelyben arról van szó, hogy ezt az ügyet a kormányfő ne támogassa a miniszterelnökök találkozóján. Ehhez képest csütörtökön az Európai Unió tagállamai megszavazták Ukrajna és Moldova uniós csatlakozását. A döntés úgy születhetett meg, hogy Orbán rövid időre elhagyta az üléstermet, így a többiek nélküle és egységesen szavazhattak. Egyes információk szerint a német kancellár, Olaf Scholz javasolta Orbánnak, hogy hagyja el a termet a szavazás idejére, amit Peszkov ironikusan történelmi lépésnek minősített az EU részéről.

Várni, hogy valaki kimenjen kávézni, hogy távollétében meghozhassanak valamilyen döntést. Ha ez igaz, akkor ez egyedülálló gyakorlat

– mondta Peszkov.

A szóvivő beszélt arról is, hogy Magyarország és Orbán azt viszont megakadályozta, hogy megállapodás szülessen egy 50 milliárd eurós Kijevnek szánt pénzügyi segélycsomagról. Peszkovot mindez lenyűgözte:

Magyarországnak megvannak a maga érdekei, és sok más uniós országgal ellentétben határozottan védi ezeket. Ez lenyűgöz bennünket

– zárta szavait.

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak azt mondta a csütörtöki eseményekről, hogy hiába próbálta nyolc órán át meggyőzni uniós kollégáit, nem járt sikerrel, a termet azért hagyta el végül, hogy akkor „csinálják egyedül”.

Kapcsolódó
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: 8 órán keresztül próbáltam meggyőzni őket arról, hogy ezt ne csinálják
A miniszterelnök szerint még 75 olyan alkalom lesz, amikor az ukrán csatlakozást meg tudják állítani.

Arról, hogy a technikai trükk alkalmazásával és a távolmaradással Orbán csatát nyert-e vagy meghátrált, ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen:

Kapcsolódó
Orbán elbukta a harcát az EU-csúcson, de majd igyekszik elhitetni, hogy valójában győzött
A miniszterelnök egy technikai trükkhöz folyamodott, hogy később meg tudja magyarázni, miért nem adta fel az Ukrajnával szembeni vétót. Valójában azonban meghátrált. Kerner Zsolt tudósítása Brüsszelből.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik