Nagyvilág europoli

Belga kormányfő Orbánnak: Ha nem vétózol, akkor utána be kell fognod a szád

Dursun Aydemir / ANADOLU / AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU / AFP

Nyers üzenetet címzett a vétótól elálló Orbán Viktornak Alexander De Croo belga miniszterelnök, de utána azonnal megbánta, írja a Politico.

Ha részt veszel a döntésben, vagyis nem vétózol, akkor utána egyszerűen be kell fognod a szád

– mondta De Croo az újságíróknak, majd sietve hozzátette: „Nem kellett volna ezt mondanom”.

Az egyetlen dolog, ami számít, hogy használod-e a vétódat, vagy nem használod a vétódat

– zárta rövidre a belga kormányfő.

Mint ismert, az Európai Tanács a mai napon úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Az Európai Tanács egyik tisztségviselője megerősítette a 24.hu-nak, hogy a csatlakozásról szóló döntés ellen egyetlen tagállam sem tiltakozott. Orbán Viktor kiment a teremből a szavazás alatt, így egyhangúan el tudták fogadni a javaslatot.

A konstruktív távolmaradás eszközével korábban is élt Magyarország: a Politico uniós forrásokra hivatkozva azt írja, hogy ezúttal

Olaf Scholz német kancellár javasolta Orbánnak ezt a megoldást.

Scholz Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke társaságában órákkal az uniós csúcs előtt is győzködte Orbánt – állítólag ekkor állt elő azzal a javaslattal a német kancellár, hogy Orbán hagyja el a termet a szavazás előtt.

Az elmaradt Orbán-vétó kapcsán Leo Varadkar ír miniszterelnök kifejtette, hogy tiszteli a magyar miniszterelnököt a döntés miatt. Mint mondta, a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy ellenzi a tárgyalások megkezdését, és az EU-s csúcstalálkozó alatt sem változott az álláspontja, de mégsem vétózta meg a döntést, noha erre lehetősége lett volna.

A vétóval nagyon nehéz helyzetbe hozta volna az Európai Uniót

nyilatkozta a sajtónak Varadkar.

Robert Golob szlovén miniszterelnök a Politicónak azt mondta,

Orbán nem kapott semmit cserébe a vétófenyegetés feladásáért.

Kapcsolódó
Orbán kiment a teremből, a többi miniszterelnök pedig megszavazta Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését
A magyar miniszterelnök elengedte a vétóját, így egyhangúan tudták elfogadni a csatlakozási tárgyalások megkezdését.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik