Élő Nagyvilág

Netanjahu: Több tucat Hamász-terrorista adta meg magát Izraelnek

Mohammed Dahman / AP
Mohammed Dahman / AP
Élő hírfolyamunk Izrael és a Hamász háborújáról.
  • Az izraeli hadsereg Hán Júniszt próbálja ellenőrzése alá vonni.
  • A háború szombati eseményeiről itt olvashatnak.

Netanjahu fegyverletételre szólította fel a Hamászt

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő fegyverletételre szólította fel a radikális iszlamista Hamászt vasárnap.

Az utóbbi napokban több tucat Hamász-terrorista adta meg magát csapatainknak

– hangoztatta a miniszterelnök a vasárnap este sugárzott videóüzenetében. Úgy fogalmazott, hogy a háború még tart, de ez már a Hamász végének kezdete.

A Hamász terroristáinak azt mondom, hogy vége van. Ne haljatok meg Jahja Szinvárért, a Hamász gázai vezetőjéért. Adjátok meg magatokat; most

– hangsúlyozta.

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több felvételt is közzétett, amelyeken a Gázai övezet északi felében őrizetbe vett palesztin férfiakat látni. A katonák közlése szerint a videókon a Hamász harcosait lehetett látni, akik megadták magukat.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig mintegy 18 ezer palesztin vesztette életét, és 49 500-an sebesültek meg a Gázai övezetben.

Az izraeli hadsereg először hozta nyilvánosságra a háborúban megsebesült katonák számát

Az izraeli hadsereg az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háborújának október 7-i kitörése óta először nyilvánosságra hozta a harcok során megsebesült izraeli katonák számát – írja az MTI.

A hadsereg szóvivőjének új weboldalán adták meg az elesettek és a sebesültek legfrissebb számát, és bejelentették, hogy minden nap frissíteni fogják ezeket.

A közzétett számok szerint a háború kezdete óta 1593-an sebesültek meg, ebből 255-en súlyosan, 446 közepesen és 892 könnyebben.

Izrael Gázai övezeti szárazföldi hadműveletének október 27-i kezdete óta 559 katona sebesült meg, ebből 127-en súlyosan, 213-an közepesen, 209-en pedig könnyebben.

Jelenleg is kórházban vannak a súlyos sebesültek közül 40-en, a közepesen megsebesültek közül 211-en, és 219 enyhén sebesültet ápolnak. A civil és katonai sebesültek együttes számáról az egészségügyi minisztérium oldalán teszik közzé az információkat. Az ott közölt adatok szerint a háború kezdete óta 9038 katonát és civilt ápoltak az izraeli kórházakban.

A sebesültek közül 7036-an enyhe, 751-en közepes, 422-nek pedig súlyos vagy életveszélyes állapotban érkeztek az ellátásra. Ötszázötvennégy izraelit szorongás vagy depresszió tüneteivel ápoltak, és 129-en meghaltak a kórházban. Csak október 7-én, a Hamász terrortámadásának napján összesen 1455 sebesültet szállítottak kórházba. A háború kezdete óta 425 izraeli katona esett el. Az izraeli szárazföldi hadművelet megindítása óta 97-en vesztették életüket a harcokban.

A katonai szóvivők arról is beszámoltak, hogy a múlt héten a mentőhelikopterek, a mentőegységek katonái és orvosai mintegy hatvan sebesültet evakuáltak a frontvonalról. Vasárnap a hadsereg két katonája közepesen, többen pedig könnyebben megsebesültek füst belélegzése vagy repesztalálat miatt, amikor elfogtak két, Libanonból izraeli területre átjutott ellenséges repülő eszközt.

Netanjahu 50 percet beszélt telefonon Putyinnal és bírálta az orosz-iráni kapcsolatokat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bírálta Oroszország és Irán „veszélyes együttműködését” a Vlagyimir Putyinnal vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében – közölte Netanjahu hivatala.

Netanjahu Oroszország képviselőinek Izrael elleni, egyebek között az ENSZ-ben elhangzott szavaiért is nemtetszését fejezte ki az orosz elnöknek a közlemény szerint. Viszont Netanjahu nagyra értékelte az orosz állampolgársággal rendelkező izraeli túszok kiszabadításáért tett orosz erőfeszítéseket, és arra kérte Putyint: gyakoroljon nyomást a nemzetközi vöröskeresztre annak érdekében, hogy eljussanak a szükséges gyógyszerek a Gázai övezetbe a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli túszokhoz – írták.

Netanjahu a vasárnapi kormányülést otthagyva beszélt  ötven percet telefonon Putyinnal. A háború október 7-i kitörése óta másodszor beszélgetett egymással a két politikus.

Egy francia fregatt kilőtt két támadó jemeni drónt a Vörös-tenger felett

A Vörös-tengeren járőröző egyik francia fregatt lelőtt két drónt, amelyeket Észak-Jemenből, a húszi lázadók ellenőrizte területről indítottak el, és amelyek a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon az izraeli kikötőkbe tartó hajókat fenyegetik – közölte vasárnap a francia vezérkar.

Az egyértelműen fenyegető két drón észlelése és megsemmisítése szombat este történt 110 kilométerre a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló észak-jemeni kikötőtől, Hudajdától – tették hozzá.

Szombaton Jahja Szarí, a jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

A francia bejelentés előtt a közösségi oldalakon közzétett nyilatkozatukban a húszik azt közölték, hogy ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén közleményben – amelyben magát az Izraellel szembeni ellenállási tengely részének nevezte a libanoni Hezbollah és a húszik mellett –, bátor és merész lépésként dicsérte a jemeni lázadók döntését.

Az Irán támogatását élvező húszik már többször célba vették drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – magyarázatuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

Katar szerint csökkennek egy újabb tűzszünet esélyei

Továbbra is zajlanak a tárgyalások egy újabb tűzszünetről és túszcseréről a Hamásszal és Izraellel, ugyanakkor az izraeli bombázások jelentősen csökkentik ennek az esélyét, közölte vasárnap a katari miniszterelnök, akinek országa az elmúlt hetekben közvetítő volt a felek között, írja a Guardian.

Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani arról beszélt, Katar és partnerei továbbra is dolgozik egy megállapodáson, nem fogják feladni, viszont a Gázai-övezetre mért csapások nem könnyítik meg a helyzetüket.

Nem látjuk ugyanazt a hajlandóságot mindkét fél részéről

– mondta.

Újabb száz embert menekítettek ki Gázából Oroszországba

A különgépük már le is szállt Moszkvában.

Újabb különrepülőgép szállt le Moszkvában a Gázai övezetből evakuált száz emberrel, orosz állampolgárokkal és hozzátartozóikkal, idézte az MTI vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumát. Egy Il-76-os repülőgép Egyiptomból érkezett az orosz főváros Domogyedovo repülőterére. A rendkívüli helyzetek minisztérium tudatta, a háborús övezetből az oroszokat evakuáló humanitárius misszió kezdete óta eddig 1051 embert, köztük 473 gyermeket menekítettek ki Oroszországba.

A palesztinok szerint gyerekek is meghaltak Hán Juniszban

Palesztin jelentések szerint vasárnap reggel tízen meghaltak, több tucatnyian megsebesültek Hán Juniszban, amikor felrobbant egy ház. A halottak többsége gyerek volt.

Azt is közölték, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be az Európai Kórház közelében, és több, az övezet középső részén fekvő menekülttábornál, valamint Gáza város keleti részén. A harcokban jelentősen megrongálódott a Gázai övezet legrégebbi és legnagyobb mecsetje, a Nagy Al-Omari Mecset. A térség  egyik legjelentősebb történelmi épületének megrepedtek az alapjai, megsemmisültek a belső csarnokok, de a minaretje sértetlen maradt. Az MTI által idézett izraeli hadsereg szerint a Hamász terrorista tevékenységre használta a mecsetet, terroristákat és egy alagút lejáratát is megtalálták.

Közben Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Törökország és a Palesztin Hatóság külügyminiszterei felszólították az Egyesült Államokat, hogy fokozza az Izraelre gyakorolt nyomást a tűzszünet érdekében. A külügyminiszterek csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy Washington megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetről szóló határozatát.

Izrael csapást mért a Hamász kommunikációs központjára

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az elmúlt 24 órában több mint 250 terrorista célpontra mértek csapást.

Az összegzés szerint az IDF felderített és megsemmisített fegyverraktárakat, célzott rajtaütéseket hajtott végre, megsemmisített földalatti terroralagút-aknákat,  meghiúsította a csapatai elleni támadását. Éjszaka egy izraeli vadászgép szárazföldi csapatok rávezetésével csapást mért a Hamász katonai kommunikációs központjára a Gázai övezet déli részén egy mecset mellett. A légi csapást követően a katonák célzott rajtaütést hajtottak végre a helyszínen, írta a Guardian.

Súlyos harcok Gáza déli részén

Északon egy ENSZ-iskolából is lőttek az izraeli katonákra

A dél-gázai Hán Júnisznál harcoló izraeli hadsereg sürgős felhívást tett közzé a civileknek, hogy mielőbb hagyják el a terület nagy részét. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Hamász fegyvereire bukkant egy iskolában. Az Euronews szerint az IDF által közzétett térképen öt blokkot jelöltek meg, ahonnan evakuálni kell a lakosságo. A CNN szerint ugyanakkor nem világos, hányan értesültek a felhívásról, mivel Gáza nagy részén már nincsenek kommunikációs hálózatok és internetkapcsolat.

Az izraeli hadsereg szerint Hán Júnisz a Hamász fő erődítménye, ezért házról házra próbálják kiiktatni a terrorszervezet fegyvereseit. Az IDF szerint a harcokban megölték a Hamász több harcosát és fegyvereket találtak egy iskolában. A terroristák egy, az ENSZ által működtetett iskolából is tüzet nyitottak az izraeli csapatokra az északi Beit Hanun városában.

Olvasói sztorik