Élő Nagyvilág

Netanjahu meg akarja semmisíteni a Hamászt, Izrael folytatja a háborút

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Netanjahu: Izrael folytatja a háborúját

Izrael folytatja a Hamász megsemmisítése érdekében indított igazságos háborúját a Gázai övezetben – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, üdvözölve egyúttal az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) képviselt előző napi „megfelelő állásfoglalását”. Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT pénteki ülésén azt a határozattervezetet, amely újabb humanitárius tűzszünetet szorgalmazott volna a Gázai övezetben.

„A többi országnak is meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre támogatni a Hamász felszámolását, valamint ezzel egyidejűleg a háború végét is követelni, ami viszont lehetetlenné tenné az iszlamista szervezet megsemmisítését” – fogalmazott Netanjahu.

Herci Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy szombati rendezvényen arról beszélt a jeruzsálemi Siratófalnál, hogy a Hamász terroristáinak hálózata éppen most omlik össze, ezért a hadseregnek fokozni kell a katonai nyomást a palesztin területre. „Az izraeli katonák minden egyes nap egyre több terroristát tudnak megölni vagy megsebesíteni, és az utóbbi napokban már azt tapasztalták, hogy a terroristák kezdenek visszavonulni” – hangsúlyozta a vezérkari főnök. Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke egy tévéinterjúban azt mondta, a Gázai övezetben a háború október eleji kezdete óta több mint 7 ezer palesztin harcossal végzett az izraeli hadsereg. Hanegbi hangsúlyozta, hogy ez óvatos becslés, a valós szám ennél magasabb is lehet, mert azt nem tudják, hányan halhattak meg összeomlott épületekben vagy alagutakban.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig legalább 17 700 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben.

(MTI)

Tűzszünetet sürget az orosz és az egyiptomi elnök

Tűzszünetért szállt síkra a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton folytatott telefonbeszélgetésében hivatalaik közlése szerint.

A kairói elnöki hivatal szóvivője hozzátette, hogy a két államfő megítélése szerint a fegyvernyugvás eléréséért a teljes nemzetközi közösség felelősséget visel. A két elnök utalt arra a határozattervezetre, amely humanitárius tűszünetet szorgalmazott volna az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet közti konfliktusban, de az Egyesült Államok vétója miatt nem sikerült elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén. Putyin a Kreml közlése szerint a megbeszélésen köszönetet mondott Szíszinek a palesztin övezetben rekedt orosz állampolgárok kimenekítésében és az orosz humanitárius segély bejuttatásában játszott egyiptomi szerepért. Beszámolt egyúttal azokról a tárgyalásokról, amelyeket arab országok és Irán vezetőivel folytatott a héten.
(MTI)

Hajózási vállalatok kaptak komoly fenyegetést Izrael miatt

A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

„Ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik” – közölte Jahja Szarí szóvivő.

Az Irán támogatását élvező húszik már több alkalommal vették célba drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – saját megfogalmazásuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

(MTI)

71 halott, 160 sebesült

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy szombaton 71 ember halt meg izraeli légitámadásokban  a régióban, miközben 160 ember megsebesült. Ők mind az Al-Aksza kórházba kerültek.

Libanont támadta az éjjel Izrael

Izrael Libanonban támadta a Hezbollah célpontjait az éjjel, többek között egy főhadiszállást is, közölte az IDF, az izraeli hadsereg egyik szóvivője. Válaszcsapásokat is mértek Libanonra, amiért az éjjel Izrael területét lőtték onnan.

Két támadásban is többen meghaltak

Hatan haltak meg egy Izraeli rakétatámadásban Hán Júnisz városban, Gáza területén. Öt másik ember pedig egy másik támadásban halt meg Rafa környékén, közölte a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szombaton. Ezzel a legutóbbi adatok szerint 17487 ember halt meg Gázában a háború kezdete óta.

Olvasói sztorik