Belföld

Itt a külügy első reakciója az új ukrán kisebbségi törvényre

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Mint beszámoltunk róla, az ukrán parlament péntek éjjel az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el. Köztük volt a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvény is, ami – az ukrán kormányzat szerint – figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét, és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait. Volodomir Zelenszkij urkán elnök azonnal aláírta a jogszabályt, mint mondta: „Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek”. Az ukrán elnök ezzel együtt kijelentette, hogy a kisebbségi törvény elfogadásával Ukrajna mindent megtett, amit az uniós ajánlások elvártak.

A magyar külügy részéről Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára kommenálta elsőként a fejleményeket, a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta:

Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, azonban az már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától.

Az államtitkár ezzel együtt azt ígéri, folyamatosan figyelemmel követik majd a végrehajtást.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik