Nagyvilág

Orbán próbálta meggyőzni a spanyol kormányfőt az európai egység megőrzésének szükségességéről

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután telefonon megbeszélést folytatott Pedro Sanchez spanyol kormányfővel, az Európa Unió Tanácsának soros elnökével, úgy is, mint a jövő év második felében az EU-elnökséget adó ország vezetője, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélés során Orbán Viktor kísérletet tett arra, hogy meggyőzze spanyol kollégáját az európai egység megőrzésének szükségességéről

– ismertette Havasi Bertalan.

Tekintettel arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében jelentős véleménykülönbség áll fenn a tagállamok között, Magyarország javasolja, hogy az Európai Tanács soron következő ülésének napirendjéről vegyék le a kérdést. Magyarország Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését előkészítetlennek és időszerűtlennek tartja, mondta a spanyol kormányfőnek Orbán Viktor sajtófőnökének közleménye szerint.

A miniszterelnök már múlt heti, Kossuth rádiós interjújában is arról beszélt, hogy Ukrajna EU-tagságának tárgyalása ne is kezdődjön meg, mert az szerinte Magyarország nemzeti érdekeivel nem egyezik. Charles Michel nem hagyta szó nélkül Orbán ekkori kijelentéseit.

Kapcsolódó
„Nincs időnk játszadozni!” – üzeni a német külügyminiszter a vétóra készülő Orbánnak
Orbán Viktor akár egyedül is megvétózhatja Ukrajna EU-csatlakozásának előrehaladását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik