Nagyvilág europoli

Az Európai Tanács elnöke üzent Orbán Viktornak

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Az Európai Uniónak már van társulási megállapodása Ukrajnával, közölte pénteken Charles Michel, amikor arra kérték, kommentálja Orbán Viktor nyilatkozatát arról, hogy a tagsági tárgyalások megkezdését megelőzően az EU-nak stratégiai partnerséget kellene kötnie Ukrajnával.

A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy azt szeretné, hogyy Ukrajna EU-tagságának tárgyalása ne is kezdődjön meg, és szerinte az ukrán uniós tagság ma „nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel”.

A december 14-15-i EU-s csúcstalálkozón a 27 tagállam egyhangú támogatása szükséges ahhoz, hogy a végső feltételek teljesülése után Ukrajna megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Reutersnek Dubajban az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Orbán megjegyzéséről azt mondta:

Társulási megállapodásunk van Ukrajnával, amely számos lehetőséget kínál az Ukrajnával való szoros együttműködésre.

Hozzátette: decemberben alapos vita előzi majd meg a döntés meghozatalát.

Kapcsolódó
Budapesten próbálja meggyőzni Orbánt az Európai Tanács elnöke
Hogy eszébe ne jusson vétózni a decemberi EU-csúcson.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik