Élő Nagyvilág

Izrael szerint a palesztinoknak a Hamászt kéne okolnia a tűzszünet végéért

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Az izraeli háború előző napjának fontosabb eseményeiről itt írtunk.

Az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveletét a Gázai övezet egészére

Az izraeli hadsereg a radikális iszlamista Hamász ellen indított hadműveletét kiterjeszti a Gázai övezet egészére – jelentette be vasárnap este Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője Tel-Avivban.

Az IDF (izraeli védelmi erők) kiterjeszti szárazföldi műveletét a Hamász központjai ellen szerte a Gázai övezetben. Az erőink szemtől szembe kerülnek a terroristákkal és végeznek velük

– tette hozzá Hagari.

(MTI)

Izraeli belbiztonsági főnök: Izrael le fogja vadászni a Hamászt Libanonban, Törökországban és Katarban is

Izrael le fogja vadászni a radikális iszlamista Hamászt Libanonban, Törökországban és Katarban is, még akkor is, ha ez éveket vesz igénybe – jelentette ki Ronen Bar, a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke egy felvételen, amelyet vasárnap tett közzé a Kan közszolgálati média.

Egyelőre nem világos, hogy Bar mikor beszélt erről és kinek. A belbiztonsági szolgálat nem nyilatkozott az ügyben.

A kabinet kitűzött elénk egy célt – az utca nyelvén szólva – , hogy megsemmisítsük a Hamászt. Ez a mi Münchenünk. Mindenhol ezen leszünk, a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Libanonban, Törökországban és Katarban is. El fog tartani néhány évig, de ott leszünk, hogy elvégezzük ezt

– hangsúlyozta a Sin Bet főnöke.

Bar nyilatkozatában a 11 izraeli állampolgár halálával végződő, 1972-es müncheni olimpián végrehajtott palesztin terrortámadásra adott izraeli válaszra utalt. A zsidó állam akkor célzott támadásokat indított több országban a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet tagjainak és vezéreinek megölésére. A művelet évekig eltartott.

A Gázai övezeten kívül a Hamász vezetői gyakran látogatnak el Libanonba, Törökországba, illetve Katarba, többen hosszabb ideje ezekben az országokban tartózkodnak. A pénteken véget ért egyhetes tűzszünet létrejöttében Katar közvetített.

(MTI)

Már tízezer légicsapást hajtott végre Izrael a háború alatt

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy a háború kezdete óta hozzávetőlegesen tízezer olyan légicsapást hajtottak végre Gázában, amit a szárazföldi csapatok irányítottak. Az izraeli hadsereg közleményében azt írja, hogy a szárazföldi erők és a légierő közötti együttműködés „az IDF gázai műveleteinek egyik leghatékonyabb eleme”.

(BBC)

Izraeli katonák lőttek agyon egy izraeli civilt, mert terroristának nézték

Az izraeli katonák egy jeruzsálemi terrortámadás helyszínén végeztek a 37 éves Yuval Doron Castlemannal, vélhetően azért, mert terroristának hitték. A férfi családja a The Times of Israel-nek elmondta, hogy Castleman épp a munkahelyére, egy kormányzati épületkomplexumba tartott az autójával, amikor a jeruzsálemi terrortámadás helyszínen találta magát. Korábban a hadseregben is szolgált, ezért félreállt a kocsijával, hogy felvegye a harcot a terroristákkal. Tüzet nyitott rájuk, ám később a helyszínre érkező katonák lelőtték.

Az esetről egy felkavaró felvétel is napvilágot látott. Ezen látni, amint a férfi térdre ereszkedik, és arra kéri a felé közeledő katonákat, hogy ne lőjenek. Ennek ellenére az izraeli fegyveresek kétszer is rálőttek. Ezt követően kritikus állapotban szállították kórházba, ahol csütörtök éjjel életét vesztette.

Castleman családja szerint lényegében kivégzés történt.

Már 15 500-nál is többen haltak meg a Gázai övezetben

Már 15 523 ember halt meg a Gázai övezetet ért támadásokban a Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium szerint. Az október 7-ei támadások óta 41 316 palesztin sérült meg az övezetben, melynek a háború előtt még 2,375 millió lakosa volt. Mindez azt jelenti, hogy

a háború első hét hetében a térség lakosságának több mint fél százaléka halt meg.  (BBC)

ENSZ: a gázai lakosság 75 százaléka volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét

Nagyjából 1,8 millió ember, a Gázai övezet lakosságának 75 százaléka kényszerült lakóhelye elhagyására, közölte az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA). A szervezet hozzátette, hogy ez csak egy becslés, pontos adatokat nehéz szerezni a háború sújtotta térségből.

Az OCHA arról is beszámolt, hogy szombaton 160 palesztin halt meg két izraeli támadásban. Dzsabalia menekülttáborban egy hatemeletes házat ért találat, Gázavárosban pedig egy háztömböt bombáztak.

Gázában péntek délelőtt folytatódtak a harcok a hétnapos tűzszünet lejárta után. A felek egymást okolják, amiért kiújult az ellenségeskedés.

(The Guardian)

Macron szerint tíz évig is eltarthat a háború, ha Izrael teljesen fel akarja számolni a Hamászt

Elhiszi vajon bárki, hogy lehetséges teljesen felszámolni a Hamászt? Ha ez a célkitűzés, akkor a háború tíz évig fog húzódni

– jelentette ki a Dubajban megrendezett klímacsúcson Emmanuel Macron francia elnök.

Szerinte „egy terrorcsoporttal szemben nem az a helyes fellépés, hogy eltörölnek egy teljes területet vagy lebombázzák a teljes polgári infrastruktúrát”. „Izrael tartós biztonságát a térségben nem lehet garantálni úgy, hogy a biztonságért palesztin életekkel és a közvélemény neheztelésével fizetnek” – vélekedett Macron.

A francia elnök szerint kettőzött erőfeszítéssel kell törekedni arra, hogy tartós tűzszünet jöhessen létre a Gázai övezetben annak érdekében, hogy elérjék a térséget a humanitárius segélyek, illetve kiszabadítsák a Hamász fogságában lévő összes túszt.

Macron szombat este Katarba utazik, hogy együtt vacsorázzon Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel, aki fontos szerepet játszik a gázai túszok elengedéséről folytatott tárgyalásokban.

(MTI)

Netanjahu főtanácsadója szerint a palesztinoknak a Hamászt kéne okolnia a tűzszünet végéért

Hetedik hete zajlanak a harcok Gázában. Pénteken véget ért az egyhetes tűzszünet a felek között, mialatt a Hamász 110 túszt engedett szabadon Gázánól, míg Izrael cserében 240 palesztin fogvatartottat adott át. A fegyvernyugvás után péntek délelőtt ismét folytatódtak a harcok, amiért Izrael a Hamászt tette felelőssé. Netanjahu tanácsadója, Mark Regev szerint a Gázai övezetet uraló palesztin terrorszervezet azt ígérte, hogy még több túszt enged szabadon, akik az Izraelnek átadott névsorban szerepeltek, ám ennek végül nem tett eleget.

Tehát a gázai emberek, ha bármilyen panaszuk van, tudják, hogy kit okoljanak érte

– fogalmazott a tanácsadó.

Korábban hasonlóan nyilatkozott az amerikai külügyminiszter is. Antony Blinken a dubaji klímacsúcsra érkezve elmondta, hogy a Hamász miatt ért véget a tűzszünet, ugyanis a terrorszervezet nem teljesítette a vállalásait.

A Hamász ezzel szemben azt állítja, hogy Izrael miatt ért véget a tűzszünet.

(BBC)

Izrael a Gázai övezet déli részén is harcol

Az izraeli hadsereg (IDF), amely a Gázai övezet déli részén is harcol, kiköltözésre szólította fel több lakónegyedben a civileket – jelentette a helyi média vasárnap. Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Aviháj Edri felszólította a Gázai övezet déli részén Hán-Junisz több lakónegyedének lakóit, hogy hagyják el otthonukat. A figyelmeztetés al-Makta, al-Katiba, Hamad, al-Szatar, Bani Suheila és Main negyedre vonatkozik. Az ott élőknek a humanitárius zónákba kell távozniuk a korábban közzétett térkép alapján a harcok idejére. “Az evakuálási utasítások betartása a legbiztonságosabb módja megőrizni saját maga és családja életét és biztonságát” – írta X-fiókjában a hadiszóvivő.

Az IDF a harcok pénteki újrakezdése óta bejelentette, hogy erői tovább támadják az iszlamista Hamász terrorszervezet célpontjait, felszámolják a terroristákat és megsemmisítik fegyvereiket. A légierő szombat este folytatta az offenzívát a Gázai övezetben. A célpontok között alagutak lejáratai, katonai parancsnokságok, lőszerraktárak és más katonai létesítmények vannak a katonai jelentés szerint. Emellett egy katonai repülőgép a szárazföldi egységek irányításával távolról felszámolt egy terroristacsoportot. Szombaton a haditengerészeti erők is több száz lövedékkel támadták a Hamász célpontjait és segítették a szárazföldi erőket.

A Hamászhoz kötődő Sahab nevű gázai hírügynökség arról számolt be, hogy az IDF kiterjedt légi és földi, tüzérségi támadásokat hajtott végre a Gázai övezet északi részén, valamint Hán-Junisznál, az övezet déli részén.

(MTI)

A kiszabadult túszok a sorstársaik szabadonbocsátást követelik

A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok szombaton először szólaltak meg nyilvánosan, sürgetve a Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy biztosítsa a még mindig a palesztin területen, az iszlamista Hamász mozgalom által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

A túszok, akik közül néhányat a pénteken lejárt hétnapos humanitárius szünet keretében engedtek szabadon, egy videóban szólaltak meg, amelyet egy tel-avivi nagygyűlésen több ezres tömegnek közvetítettek. A négy nő rövid interjúkban beszélt a félelemről, éhezésről és alváshiányról, amelyet a fogságban tapasztaltak, miután elrabolták őket a Hamász október 7-én izraeli földön elkövetett támadásakor, amely a háborút kirobbantotta. A támadásban a hatóságok szerint mintegy 1200 ember halt meg, többségük civil, további 240 embert pedig elraboltak és a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetbe vittek.

„A lányaink olyan dolgokat láttak, amelyeket az ilyen korú gyerekek vagy bármilyen korúak nem láthatnak” – mondta a 45 éves Danielle Aloni, akit november 24-én engedtek szabadon ötéves kislányával együtt. A kiszabadult emberek felszólították az izraeli kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a többi túsz szabadon bocsátása érdekében.

A tanúvallomások sugárzása egy nappal az Izrael és a Hamász közötti hétnapos humanitárius szünet befejezése után történt, amelynek eredményeképpen 80 izraeli túszt engedtek szabadon 240 izraeli börtönben tartott palesztin fogolyért cserébe. Az izraeli bombázások pénteken újraindultak a Gázai övezetben, ahonnan a Hamász rakétákat indított izraeli területek ellen.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton közölte, hogy még mindig 137 izraelit és külföldit tartanak fogva a palesztin területen.

Felderítő repülésekbe kezd a brit légierő a túszok megtalálása érdekében

Felderítő repüléseket kezd a brit királyi légierő (RAF) a Földközi-tenger keleti medencéjében a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által októberben Izraelből elhurcolt túszok hollétének kiderítésére – közölte a brit védelmi minisztérium. A londoni védelmi tárca vasárnapi tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy „a folyamatban lévő túszmentő tevékenység támogatására” a brit királyi légierő felderítő repüléseket hajt végre a Földközi-tenger keleti medencéjében. A minisztérium szerint a brit gépek Izrael és a Gázai övezet légterében is tevékenykednek. Ezek a repülők nem hordoznak fegyverzetet, a harci cselekményekben nem vesznek részt, egyetlen feladatuk a túszok hollétének megállapítása – hangsúlyozza vasárnapi beszámolójában a brit védelmi tárca. A tájékoztatás szerint London kizárólag a túszmentéshez kapcsolódó információkat osztja meg „a mentésben részes hatóságokkal”. A minisztérium nem részletezi, hogy pontosan milyen túszmentő akció zajlik a térségben, de felidézi, hogy az Izraelből elrabolt túszok között brit állampolgárok is vannak.

A brit kormány már néhány nappal a Hamász októberi terrortámadása után bejelentette, hogy légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére. A londoni miniszterelnöki hivatal akkori tájékoztatása szerint az RAF Boeing P-8 Poseidon típusú – a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett – felderítő gépei kezdtek járőrözést a térségben, és elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek – például a terrorcsoportoknak szánt fegyverek szállításának – felderítése.

A túszok hollétének megállapítását célzó információgyűjtésben részt vesznek az RAF Beechcraft Shadow R1 típusú felderítő repülői is.

Mint ismert, a Hamász fegyveresei október 7-én behatoltak Izrael déli térségeibe, 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és 240 túszt Gázába hurcoltak. A terrortámadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.  Az elmúlt héten tűzszünet volt érvényben túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése végett. A harcok azonban a hétvégén újrakezdődtek, és továbbra is számos – egyes adatok szerint legalább 130 – túsz van a Gázai övezetben.

(MTI)

Netanjahu: Addig háborúzunk, amíg meg nem semmisítjük a Hamászt

Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg minden célját el nem éri–- jelentette ki szombat este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az MTI tudósítása szerint, az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet megsemmisítését emelve ki. „E célokat azonban nem tudjuk elérni, ha felhagyunk a szárazföldi műveletekkel, csak azokon keresztül nyerhetjük meg a háborút” – tette hozzá sajtótájékoztatóján.

Kitért arra is, a Hamász legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is, „mert akkor ugyanez lesz”. „Ugyanazt a meggyőződést vallják, azaz tagadják Izrael jogát a létezéshez” – fogalmazott.

 „Katonáink a tűzszünet idejét azzal töltötték, hogy a Hamász teljes legyőzésére készültek” – jelentette ki.

A tűzszünettel kapcsolatban azt mondta, kormánya érzi a rá nehezedő nemzetközi nyomást, ám leszögezte azt is: „ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk”.

Azon kérdésre, hogy egyes biztonsági tisztségviselők tudhattak-e előre a Hamász Izrael ellen tervezett akciójáról, a miniszterelnök azt felelte: ki fogják vizsgálni az ügyet. „Vannak kérdések, melyekre választ kell adni: mi történt, hogy történt, és ezeket meg fogjuk vizsgálni a háború végén” – fogalmazott.

Mindeközben a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok azt közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik