Élő Nagyvilág

Visszarendelték az izraeli tárgyaló feleket Katarból

Az izraeli háború tegnapjának főbb hírei:

  • Véget ért a tűzszünet, ismét kilőtt a halálos áldozatok száma Gázában
  • Szijjártó: A legfontosabb cél továbbra is az eszkaláció elkerülése
  • Amerikai külügyminiszter: a Hamász miatt ért véget a tűzszünet
  • Három túsz halt meg a Hamász fogságában
  • Ismét leálltak a Gázába tartó segélyszállítmányok.

Hamász: Nem lehet további fogolycseréről tárgyalni, amíg Izrael nem fejezi be a Gázai övezet ellen indított háborúját

Nem lehet további fogolycseréről tárgyalni, amíg Izrael nem fejezi be a Gázai övezet ellen indított háborúját – jelentette ki szombaton az övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője.

Szaláh el-Arúri az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott interjújában elmondta: a mostanáig el nem engedett izraeli túszok izraeli katonák és olyan civil férfiak, akik szolgáltak az izraeli hadseregben. A túszok szabadon engedésének feltételeként Arúri tűzszünetet és minden, izraeli börtönben fogva tartott palesztin elengedését követelte.

Menjen a háború a maga útján! A döntésünk végleges, és ebben nem kötünk kompromisszumot

– jelentette ki. Ugyancsak szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert zsákutcába jutottak a Hamásszal folytatott megbeszélések.

Macron: Izraelnek pontosítania kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját

Emmanuel Macron francia elnök szerint az izraeli vezetésnek pontosítania kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját, mert ha valóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes elpusztítását akarják, akkor szerinte a háború tíz évig fog tartani.

Azon a ponton vagyunk, hogy az izraeli hatóságoknak pontosabban meg kellene határozni a végső céljukat. Elhiszi vajon bárki, hogy lehetséges teljesen felszámolni a Hamászt?

– tette fel a kérdést a francia államfő szombaton Dubajban újságírók előtt. Macron kifejtette azt is, hogy egy terrorcsoporttal szemben nem az a helyes fellépés, hogy eltörölnek egy teljes területet vagy lebombázzák a teljes polgári infrastruktúrát. Szerinte Izrael tartós biztonságát a térségben nem lehet garantálni úgy, hogy a biztonságért palesztin életekkel és a közvélemény neheztelésével fizetnek.

A francia elnök szombat este Katarba utazik, hogy együtt vacsorázzon Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel, aki fontos szerepet játszik a gázai túszok elengedéséről folytatott tárgyalásokban.

Izrael műveleteinek kivizsgálására szólította fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot a palesztin elnök

Izrael a Gázai övezetben és Ciszjordániában végrehajtott műveleteinek kivizsgálására szólította fel szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, Karim Khant – közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

Mindeközben palesztin emberi jogi szervezetek leszögezték: nem hajlandóak találkozni Khannal, akit azzal vádolnak, hogy elfogult Izrael javára. Ammár el-Dvejk, az ombudsmani feladatokat ellátó Emberi Jogok Független Bizottsága (ICHR) nevű palesztin szervezet ügyvezető igazgatója azt vetette Khan szemére, hogy a látogatás nem független és nem is professzionális.

Khan az Izrael déli részéből a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek által elhurcoltak családtagjai kérésére érkezett Izraelbe. A főügyész az érintett családok ügyvédjeivel, illetve túszok rokonaival is tervez megbeszéléseket.

Macron Katarba utazik, Kamala Harris arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem fogja engedélyezni a palesztinok erőszakos áttelepítését

Kamala Harris amerikai alelnök kijelentette, hogy

az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem fogja engedélyezni a palesztinok erőszakos áttelepítését a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, a gázai határok újrarajzolását.

Erről Abdul Fattah al-Sisi egyiptomi elnökkel folytatott találkozóján beszélt, ahol megköszönte az amerikai állampolgárok Gázából való evakuálása érdekében tett erőfeszítéseket.

A COP28 alkalmával Dubajban tartott találkozójuk során Harris azt mondta, hogy a béketörekvések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a palesztin nép számára világos lehetőséget biztosítanak egy saját állam felé, amelyet egy új Palesztin Hatóság vezet.

Emmanuel Macron francia elnök szintén a COP28 csúcstalálkozón beszélt arról, hogy Katarba utazik, hogy új tűzszünetet hozzon tető alá Izrael és a Hamász között.

Visszarendelték az izraeli tárgyalófeleket Katarból

Az izraeli hírszerzés tisztjeit utasították, hogy hagyják el Katart, miután a tűzszüneti tárgyalások zsákutcába jutottak – közölte a BBC cikke szerint a Moszad hírszerző ügynökség.

A Hamász terrorszervezet nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, amely a Hamásznak átadott és általa jóváhagyott lista szerinti összes gyermek és nő szabadon bocsátását tartalmazta

– teszik hozzá a közleményben.

Katar a háború kitörése óta közvetít a Hamász és Izrael közötti tárgyalásokon, és kulcsszerepet játszott a közelmúltbeli egyhetes ideiglenes tűzszünet megszervezésében és meghosszabbításában, valamint a túszok szabadon bocsátásában.

Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben

Meghalt egy, a Gázai övezetben túszként fogva tartott román-izraeli kettős állampolgár, közölte szombaton a román külügyminisztérium. A román külügyi tárcát az izraeli hatóságok értesítették a román és izraeli állampolgársággal is rendelkező túsz haláláról. A szaktárca részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.

Azt írták, még három román-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben, a román külügyi tárca a túszok szabadon bocsátását szorgalmazza.

Románia tel-avivi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal a túszok miatt.

A szaktárca korábbi közlése szerint november 26-án két, Izraelben élő, de román állampolgársággal is rendelkező túsz szabadult a Gázai övezetből.

(MTI)

Az USA Gáza és Ciszjordánia egyesülését akarja

A gázai és a ciszjordániai palesztin népet a háború után egyetlen közös kormányzóegység alatt kell egyesíteni – ezt Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke jelentette ki.

Közben a Fehér Ház egy tisztviselője úgy nyilatkozott, hogy:

a konfliktus utáni gázai tervnek világos politikai horizontot kell tartalmaznia a palesztin nép számára, és biztosítania kell, hogy Gáza és Ciszjordánia újra egyesüljön.

Ciszjordánia egyes részeit jelenleg a nyugat által támogatott Palesztin Hatóság irányítja, Gázát 2007 óta a Hamász uralja.

(Reuters)

Izrael a háború után pufferzónát akar Észak-Gázában

A Reuters két egyiptomi forrása szerint Izrael az Egyiptommal és Katarral folytatott közvetítői tárgyalásokon felvetette: a háború utáni időkre Gáza északi részének lefegyverzését és ütközőzóna létrehozását akarja nemzetközi felügyelet mellett.

A források szerint Izrael egy novemberi kairói találkozón azt is kijelentette: a teljes tűzszünetért cserébe elvárja, hogy a Hamász vezetőit nemzetközi bíróság elé állítsák. A közvetítők szerint ezt a kérdést a háború utánra kell halasztani, hogy elkerüljék a túsztárgyalások elakadását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik