Élő Nagyvilág

Véget ért a tűzszünet, ismét kilőtt a halálos áldozatok száma Gázában

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Csütörtöki közvetítésünket itt olvashatja vissza.

Már 178 halottja van a tűzszünetet követő izraeli csapásoknak

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen. A fegyvercsend lezárása után ismét megugrott a halálos áldozatok száma Gázában. A Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium közölte, hogy

pénteken már 178-an haltak meg az izraeli légicsapásokban. „Többségében gyerekek és nők” – olvasható a minisztérium közleményében, amely 589 sérültről is említést tesz.

(BBC)

Szijjártó: A legfontosabb cél továbbra is az eszkaláció elkerülése

Pénteken újraindultak a harci cselekmények a Gázai övezetben, és a közel-keleti biztonsági helyzet továbbra is aggodalomra ad okot világszerte, írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A legfontosabb cél továbbra is az eszkaláció elkerülése, annak megakadályozása, hogy a terrorellenes műveletek országok közötti háborúvá alakuljanak át

–  fogalmazott.

Megjegyezte: telefonon egyeztetett Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszterrel, akivel egyetértettek abban, hogy minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy ne nyíljanak újabb frontok Izraelben vagy a szomszédságában.

Amerikai külügyminiszter: a Hamász miatt ért véget a tűzszünet

A Hamász okolja a tűzszünet végéért az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken elmondta: ország továbbra is minden erejével arra fókuszál, hogy kiszabadítsa a túszokat Gázából, hiába ért véget időközben a felek közötti fegyvernyugvás.

Azt is fontos megérteni, hogy miért ért véget a szünet. A Hamász miatt ért véget. A Hamász megszegte az előzetes vállalásait

– nyilatkozta a tárcavezető az újságíróknak Dubajban, a Cop28 klímakonferencián, utalva a csütörtöki nyugat-jeruzsálemi lövöldözésre, amelyben három izraeli vesztette életét, és amiért a Hamász vállalta a felelősséget.

Habár a tűzszünet pénteken hajnalban véget ért, a katari és az egyiptomi közvetítők máris tárgyalnak annak újrakezdéséről a harcoló felekkel.

Pénteken újból fellángolt az ellenségeskedés. A harcok újrakezdése óta a halálos áldozatok száma ismét megugrott: pénteken már 109-en vesztették életüket Gázában.

(The Guardian)

Három túsz halt meg a Hamász fogságában

Pénteken már három izraeli túsz halálát jelentették be, akiket a Hamász ejtett foglyul és vonszolt magával Gázába az október 7-ei terrortámadás során.

A Nir Oz kibuc Facebook-oldalán előbb a 85 éves Arye Zalmanovich halálhírért jelentették be, majd a 65 éves Maya Goren és az 55 éves Ronen Engel haláláról is hírt adtak.

(BBC)

Már száznál is többen meghaltak a tűzszünt vége óta

A harcok újrakezdése óta a halálos áldozatok száma ismét megugrott, pénteken már 109-en vesztették életüket – idézi a Hamász által ellenőrzött, gázai egészségügyi minisztériumot a Reuters.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a gázai egészségügyi rendszer már azelőtt térdre rogyott, hogy a tűzszünet véget ért volna, a kórházak pedig „horrorfilmekre” emlékeztetnek.

A WHO Gázában tartózkodó tisztviselői szerint az egészségügyi helyzet „katasztrofális”. Richard Peeperkorn, a WHO ottani képviselője az újságíróknak azt nyilatkozta, „rendkívül aggasztónak tartjuk az erőszak újbóli fellángolását”. Mint mondta, „a harcok megbénították a gázai egészségügyi rendszert, és engedhetik meg, hogy további kórházak essenek el”.

A november 24. óta eltelt egy hétben a Hamász 110 túszt engedett szabadon Gázánól, míg Izrael cserében 240 palesztin fogvatartottat adott át. Az eredetileg négynaposra tervezett tűzszünetet többször is meghosszabbították, ám ma reggel ismét folytatódtak a harcok.

Ismét leálltak a Gázába tartó segélyszállítmányok

Izrael ismét bombázza a Gázai övezetet, ami miatt a főzőgázt és üzemanyagot szállító kamionok már nem tudtak bejutni a rafahi átkelőn keresztül, tudta meg az al-Dzsazíra.

Az egyhetes tűzszünet alatt jelentősen megnőtt az Egyiptomon át érkező segélyszállítmányok száma, bár a segélyszervezetek tisztviselői szerint ez még mindig jóval kevesebb, mint amire a gázaiaknak szüksége lenne.

Sokáig Rafah volt az egyetlen belépési pont a Gázába irányuló humanitárius segélyek számára. A korlátozott szállítások október 21-én, két héttel a Hamász terrortámadás után kezdődtek meg.

ENSZ: valódi tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben

António Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Gázai övezetben véget ért a tűzszünet és folytatódnak a harcok.

Mélységesen sajnálom, hogy újrakezdődtek a katonai műveletek Gázában

– írta Guterres az X-en, hozzátéve, hogy az ellenségeskedés folytatása újfent rámutatott a valódi humanitárius tűzszünet fontosságára.

Andrea RENAULT / AFP

Az UNICEF szóvivője, James Elder is a konfliktus mielőbbi lezárását hangsúlyozta. A Gázai övezetből küldött videoüzenetében kijelentette, hogy tartós tűzszünetre van szükség, és a cselekvés hiánya önmagában hallgatólagos belegyezés gyerekek meggyilkolásába.

Alighogy lejárt, máris tárgyalnak egy újabb tűzszünetről

Ugyan a tűzszünet lejárt pénteken hajnalban, a katari és az egyiptomi közvetítők tárgyalnak annak újrakezdéséről Izraellel és a Hamásszal.

A Reuters forrása szerint a harcok újrakezdése óta mindkét fél továbbra is kapcsolatban áll a közvetítőkkel.

A tűzszünetet egyébként azért nem hosszabbították meg, mert Izrael szerint a Hamász egy rakétázással megszegte az egyezséget.

A Hamász szerint 14 halálos áldozat van már a tűzszünet vége óta

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mért a Hamászra pénteken reggel nem sokkal azután, hogy véget ért a tűzszünet, írja a Guardian.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint csak ebben a pár órában 14 halálos áldozatot követeltek a támadások.

Izrael a Gázai-övezet déli részén röplapokat szórt szét a levegőből: azt kérik a lakosoktól, hogy azonnal távozzanak.

A túszcsere számokban

A tűzszünet végével átmenetileg valószínűleg a túszcserék is lezárulnak, de eddig nem voltak eredménytelenek.

A november 24. óta eltelt egy hétben a Hamász 110 túszt engedett szabadon Gázánól, míg Izrael cserében 240 palesztin fogvatartottat adott át.

A tűzszünetnek vége

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen, írja az MTI.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre.

A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamászhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

Olvasói sztorik