Élő Nagyvilág

24 órával meghosszabbították a tűzszünetet Gázában

Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP
Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu via AFP

Szerdai közvetítésünket ide kattintva olvashatja el.

Ezernél is több művész tiltakozik a palesztin nézőpontok elnyomása ellen Nagy-Britanniában

Több mint 1300 brit művész írt alá egy nyílt levelet, amelyben azt állítják, hogy a kulturális intézmények „elnyomják, elhallgattatják és megbélyegzik” a palesztin hangokat és nézőpontokat. A levél aláírói között olyan neves színművészek is megtalálhatók, mint például Olivia Colman vagy Nicola Coughlan. A nyílt levében az aláírók azt írták:

a palesztinokkal szolidaritást vállaló művészek és művészeti dolgozók megélhetésére játszanak, azt fenyegetik, valamint előadásokat, vetítéseket, beszélgetéseket, kiállításokat és könyvbemutatókat mondanak le.

A Brit Művészek Palesztináért megosztotta a levél alábbi részletét, amelyet a The Guardian idézett:

„Mialatt katasztrófa bontakozik ki, a legtöbb brit művészeti szervezet részéről a palesztin nép iránti szolidaritást kifejező nyilatkozatok kirívó hiányát tapasztaljuk. Mélységesen aggasztónak találjuk, és őszintén szólva kínos kettős mércét jelez, hogy a szolidaritás kifejezései – amelyeket más, brutális elnyomással küzdő népek számára készségesen felajánlunk – nem terjednek ki a palesztinokra”.

Ez az ellentmondás az aláírók szerint komoly kérdéseket vet fel azzal összefüggésben, hogy milyen válaszokat is ad a világ az emberi jogok súlyos megsértésére.

Megérkeztek Izraelbe a Hamász által elengedett túszok

A csütörtökön szabadon engedett két túsz újra Izraelben van – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF).

Mint azt korábban megírtuk, a 21 éves Mia Schemről és a 40 éves Amit Soussanáról van szó. A két nőt csütörtökön adták át a Nemzetközi Vöröskeresztnek.

A két nőt eltérő helyszíneket tartották fogva, ezért külön-külön is engedték el őket – jelentette a CNN.

A hírek szerint még csütörtökön további túszszabadítások várhatóak, de részleteket egyelőre a felek nem közöltek.

A Hamász az elmúlt napokban több mint száz túszt engedett szabadon, cserébe nyolc palesztin nőt és huszonkét gyermeket szabadítanak ki izraeli börtönökből  közölte – a Palesztin Foglyok Társasága (PPS). Az izraeli börtönökben mindeddig rabként tartott nők és gyermekek nevéről listát is közöltek.

Elengedett két nőt a Hamász, egyiküket a véres zenei fesztiválon ejtették foglyul

Szabadon bocsátott két újabb nőt a Hamász csütörtökön délután. A The Guardian beszámolója szerint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, a szabadon engedett túszokat a Vöröskereszt átadta az izraeli különleges erőknek.

A következő órákban az iszlamista szervezet további túszokat engedhet szabadon – írja a lap.

A most szabadon bocsátott nők közül az egyik a huszonegy éves Mia Schem, akit arról a zenei fesztiválról raboltak el a Hamász fegyveresei, ahol beszámolók szerint többeket meg is gyilkoltak – derült ki egy vezető izraeli újságíró közösségi médiás posztjából. Ugyanennek a francia-izraeli nőnek – egy korábban nyilvánosságra kerül videó tanúsága szerint – a fogsága alatt egy ismeretlen egészségügyi dolgozó a sérült karját kezelte. A nő ebben a videóban azt kérte, minél hamarabb juttassák vissza őt a családjához.

A másik szabadon bocsátott túszt szintén azonosították: ő a negyvenéves Amit Soussana. A nőt a Kfár Ázá kibucból ragadták el, amely az október 7- i öldöklés egyik legrémesebb helyszíne volt.

Behívták a nagykövetet, miután Spanyolország miniszterelnöke bírálta Izrael akcióit

Izrael behívta az ország spanyolországi nagykövetét azt követően, hogy a nemrég újraválasztott miniszterelnök, Pedro Sánchez Izraelt bírálta, egyúttal kétségbe vonta, hogy az izraeli erők betartják-e a nemzetközi jogot Gázában.

Sánchez péntek reggel a spanyol állami rádióban tett olyan kijelentéseket, melyek szerint a Gázában végrehajtott izraeli akciók nem elfogadhatók. „A felvételek és az elhunyt gyermekek egyre növekvő száma miatt komoly kétségeim vannak, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius jogot” – mondta egész pontosan a spanyol kormányfő. Izraeli kollégája, Benjamin Netanjahu ezt követően utasította külügyminiszterét, hogy hívja be a nagykövetet és részesítse megrovásban a spanyol miniszterelök „szégyenletes megjegyzései miatt”.

(Guardian)

A palesztin civilek biztonságának megőrzésére figyelmeztett Izraelben az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte Izraellel, hogy a gázai katonai műveletek folytatása előtt figyelembe kell vennie a palesztin civilek biztonságát és humanitárius szükségleteit – írja a The Guardian című brit lap.

Blinken  harmadszor látogat a térségbe az október 7-i támadások óta. Csütörtökön Jeruzsálemben találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és háborús kormányával, majd Ciszjordániába utazott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel értekezzen.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gázai övezet déli részén a humanitárius és polgári szükségleteket mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt ott bármilyen katonai műveletet hajtanának végre

– idézték Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő.

Szijjártó a maradék két magyar túsz kiszabadításának előmozdítására kérte az izraeli külügyminisztert

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a maradék két magyar állampolgárságú gázai túsz minél előbbi kiszabadításának előmozdítására kérte izraeli kollégáját, Eli Cohent csütörtökön Szkopjéban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletét megelőzően rámutatott, hogy továbbra is aggodalomra ad okot a közel-keleti biztonsági helyzet, nem tudni, meddig tarthat a tűzszünet, és hány túsz szabadulhat ki még a Hamász terrorszervezet fogságából.

Mi azt kifejezetten jó hírnek tartottuk, hogy a tűzszünetről megállapodás született, és reméljük, hogy minél több túsz ki tud majd szabadulni a fogságából

– fogalmazott. Szijjártó Péter az izraeli hivatali partnerével folytatott megbeszéléséről szólva közölte, hogy köszönetét fejezte ki Eli Cohennek, amiért a konfliktus kitörése óta mindig lehetett rájuk számítani, amikor a bajba került magyar emberekről volt szó.

Példaként hozta fel, hogy viszonylag gyorsan sikerült evakuálni az Izraelben tartózkodó magyarokat, az elsők között tudtak kijutni a magyar állampolgárok a Gázai övezetből is, továbbá mostanra mindhárom olyan magyar túsz kiszabadult, aki a meghatározott kategóriába esett, azaz nő vagy gyerek.

Arra kértem a kollégámat, hogy segítsenek nekünk abban, hogy majd a két, magyar állampolgársággal rendelkező férfi túsz is minél előbb kiszabadulhasson a fogságából

– húzta alá. A miniszter remek hírnek nevezte, hogy az egyik érintett bizonyíthatóan életben van, s leszögezte, hogy jó lenne megtalálni a másik személyt is, ahogyan az is jó lenne, ha mindketten minél előbb hazatérhetnének.

Természetesen az izraeli külügyminiszter kollégám megerősítette, hogy nekik is érdekük, hogy minden ember épségben és egészségben haza tudjon térni a Hamász fogságából, s ezért abban reménykedünk, hogy a még egészen biztosan életben lévő magyar állampolgár mielőbb ki tud szabadulni

– mondta. „A katari kormányt is arra kértük természetesen, hogy ebben segítsen, és reméljük, hogy minél előbb megbízható bizonyítékot kapunk arról, hogy a másik magyar, jelenleg túszként nyilvántartott ember is életben van”, tette hozzá.

(MTI)

A Hamász terroristái gyilkoltak Jeruzsálemben, egy rabbi is meghalt

Háromra emelkedett a csütörtök reggeli, jeruzsálemi lövöldözés halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig tizenegyre – jelentette a helyi média csütörtökön.

Az egyik halálos áldozat Elimeleh Vasszerman rabbi, az asdódi rabbinikus bíróság bírója. A hatóságok nyilvánosságra hozták a terroristák neveit is; a kelet-jeruzsálemi Cur-Baher lakónegyedben élő, 30 éves Ibrahím Namer, és 38 éves bátyja, Murad Namer. Mindketten az iszlamista Hamász terrorszervezet tagjai voltak, és már ültek izraeli börtönben.

Kapcsolódó
Két hamászos terrorista és egy rabbi vesztette életét a jeruzsálemi lövöldözésben
Lövöldözés volt a város bevezető útján, nyolcan megsérültek a támadásban.

Izraelre kilőtt drónt semmisítettek meg az amerikaiak

Jemenből indított katonai drónt semmisített meg az amerikai haditengerészet hajója az Arab-öbölben – közölték szerdán amerikai katonai tisztségviselők.

A beszámoló szerint a USS Carney romboló egy iráni gyártmányú, pilóta nélküli légieszközt lőtt le, amelyet a húti lázadók indítottak. Az eset nem járt károkkal, vagy sérülésekkel.

A USS Carney októberben egyetlen napon belül 15 drónt és 4 irányítható rakétát semmisített meg, amelyet a jemeni iszlamista fegyveresek dél-izraeli célpontok felé lőttek ki.

Az amerikai haditengerészet középső parancsnoksága (US Naval Forces Central Command) eközben bejelentette, hogy kedden egy Iránból származó, pilóta nélküli repülő veszélyes közelségbe került a USS Dwight D. Eisenhower amerikai hordozóhajóhoz. Brad Cooper, altengernagy tájékoztatása szerint a drón minden figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva, kevesebb, mint 1500 méterre volt az amerikai repülőgép-hordozótól. Az amerikai álláspont szerint Irán ezzel szakszerűtlen és nem biztonságos cselekményt követett el, valamint megsértette a tájékoztatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségét.

Putyin előtt tisztelegve elengedett két orosz túszt a Hamász

Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe – jelentette az izraeli média.

A tűzszünet és a túszok elengedésének hatodik napján az Izrael és a Hamász közötti egyezmény szerint tíz izraeli foglyot kellett volna szabadon engedni, de a Hamász ezen felül elengedett két, orosz és izraeli kettős állampolgársággal rendelkező túszt.

Musza Abu Marzuk, a Hamász magas rangú tisztviselője szerda reggel jelentette be, hogy a szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt tisztelegve két orosz állampolgárságú túszt szabadon enged, függetlenül az Izraellel kötött megállapodástól. Szerdán rajtuk kívül öt nő és öt gyermek került haza Izraelbe. Az izraelieken kívül négy thaiföldi állampolgárt is elengedtek.

A túszátadás és a tűzszünet hat napja után már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de izraeli számítások szerint még 25 olyan izraeli nő és gyermek maradt a Hamász fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény szerint hazaengedhetnének.

Az utolsó pillanatban meghosszabbították a tűszünetet Gázában

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet – jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.

Az MTI tudósítása szerint a megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők arról tájékoztattak, hogy a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon.

A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik