A következő élő közvetítés része Kiderült, mikor engedik szabadon az első izraeli túszokat

Katar: péntek délelőtt kezdődik a négynapos tűzszünet, az első túszokat délután engedik szabadon

Mahmud HAMS / AFP
Mahmud HAMS / AFP

Péntek reggel, helyi idő szerint 7 órakor veszi kezdetét a négynapos tűzszünet Gázában, az első izraeli túszokat délután négykor engedi szabadon a Hamász, jelentette be a katari külügyi szóvivő egy Dohában megrendezett sajtótájékoztatón.

A szóvivő közölte, hogy

biztonsági okokból nem árulhatja el, pontosan hol fogják szabadon engedni a túszokat, de azt elmondta, hogy a fogolycserét a Vöröskereszt bevonásával bonyolítják le.

A nyilvánosságra kerülő információk alapján a harcoló felek közti megállapodás fő eleme, hogy a Hamász összesen 50 túszt enged el (30 gyermeket és 20 nőt), cserébe pedig négynapos tűzszünetet és körülbelül 150 Izraelben fogvatartott palesztin elengedését kapja. Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap arról tájékoztatott, hogy az öt Gázában raboskodó, magyar állampolgárságú túsz közül három abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász, ám arról egyelőre nincs információja a magyar kormánynak, hogy valóban a szabadon bocsátandó túszok között lesznek-e.

A titkos tárgyalásokon közvetítő, több Hamász vezetőnek is otthont adó Katar, valamint az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász tisztviselői már napok óta azt mondták, hogy a megállapodás küszöbön áll.

A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.

A tűzszüneti megállapodásnak az eredeti tervek szerint ma délelőtt tíz órakor kellett volna hatályba lépnie, ám erre végül nem került sor. A Hamász szerint a tűzszüneti megállapodás lehetővé teszi továbbá, hogy több száz teherautónyi humanitárius, orvosi és üzemanyag-segélyt juttassanak be a Gázai övezetbe. (The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik