Nagyvilág

Szijjártó Péter szerint több európai politikus is a Fortnite-ba képzeli magát

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Egyes európai politikusok háborús pszichózisban szenvednek, s a Fortnite-ba képzelik magukat, pedig fontos lenne minél előbb véget vetni a háborúnak Ukrajnában, amihez a párbeszéd csatornáinak nyitva tartására van szükség – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben.

A tárca közleménye szerint Szijjártó a Weltwoche című hetilapnak adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarország azt szeretné, hogy minél előbb érjen véget a háború. Ezzel szerinte nincs egyedül: mint mondta, a világ nagyobb Európánál, a transzatlanti térségnél, és a globális többség jól láthatóan a diplomáciai rendezést támogatja az egész világot sújtó negatív hatások, például a megugró energiaárak és az élelmezési nehézségek miatt. Hozzátette: reményre adna okot, ha Donald Trump visszatérne az Egyesült Államok élére.

Szijjártó szerint

a Nyugatnak szóba kellene állnia Oroszországgal és Fehéroroszországgal.

– Béketárgyalásokra van szükség, aminek előfeltétele a felek közötti kommunikációs csatornák nyitva tartása – indokolta a miniszter., hozzátéve, hogy Magyarország szuverén külpolitikát folytat, a nemzeti érdekeket képviselve. Aláhúzta, hogy hazánk a maga szemszögéből nézi a globális eseményeket, elutasít mindenfajta külső nyomásgyakorlást, s amennyire látja, Svájc is ekként jár el.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az idén 90 éves svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche ünnepségén mondott beszédet:

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Nekünk, magyaroknak és svájciaknak van egy közös problémánk, az Európai Unió
A magyar kormányfő szerint amit ma Európában látunk, az fáj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik