Nagyvilág europoli

Orbán Viktor: Nekünk, magyaroknak és svájciaknak van egy közös problémánk, az Európai Unió

Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nem tudom, kit lepett meg jobban, hogy ez a találkozás létrejött: a Weltwochét vagy engem? Most egy Adenauernek vagy Helmut Kohlnak kéne állnia ezen a pódiumon, de ma velem kell beérniük

– így kezdte beszédét Orbán Viktor szerdán az idén 90 éves svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche ünnepségén.

A Blikk tudósítása szerint a magyar kormányfő úgy folytatta, létezik svájci magyar barátság, elég csak Ganz Ábrahámra vagy Neumann Jánosra gondolni, akik Svájcban tanultak, mielőtt Magyarországon sikeresek lettek volna. És ott van 1956, amely komoly szenvedés volt Magyarországon, „ezért köszönjük, hogy a svájciak befogadták a menekülteket, a magyarok pedig kivívták a megbecsülést és a tiszteletet, és ezért a magyaroknak jó hírük van errefelé.”

Nekünk, magyaroknak és svájciaknak van egy közös problémánk, az Európai Unió. Svájc hiába nem tagja az EU-nak, a döntései ugyanúgy kihatnak rá. Én vagyok a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában, van egy saját látásmódom Európára. Ma Európa problémáiról fogok beszélni önöknek. Európa elvesztette az önrendelkezési képességét, nem tudja felismerni, mik is a céljai, milyen eszközökkel érje el azt. Amit ma Európában látunk, az fáj

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a második világháború előtt Európának megvolt a képessége, hogy döntsön a saját sorsáról. „Azonban ahelyett, hogy élt volna ezzel a lehetőséggel, az országok inkább egymásnak estek és legyengítették a másikat. Így aztán az Európán kívüli nagy hatalmak erősödtek meg, mint a Szovjetúnió és az Egyesült Államok.”

Szerinte „a Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream media, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus. Engem érdekel, hogy mit gondolnak önök, több száz kilométerrel a hazámtól, és talán a Weltwoche olvasóit is érdekli, hogy mit gondolnak néhány száz kilométerrel keleti irányban.”

Megnyugtató, hogy a német nyelvű újságokban még mindig vannak konzervatív értékek képviselve. Európa többi országában progresszív liberális hegemónia van, és a konzervatív beszéd és program azonnali megbélyegzést von magával

– tette hozzá.

A tudósítás szerint a miniszterelnök kitért arra is, hogy ha az USA folytatja a világ nyugatosítást, azt fogja elérni, hogy az egész nem-nyugati világot szembe fordítja magával. Azok pedig, akik elutasítják az amerikai befolyást, egyre inkább Kína felé fordulnak, fűzte hozzá.

Úgy véli, fontos látni azt is, hogy az Egyesült Államoknak a világ többi része fontosabb, mint Európa, Brüsszelnek viszont nincsenek válaszai a kihívásokra. Pedig nagyon fontos lenne éppen az európai stratégiai szuverenitás visszaszerzése, amit mostanában a franciák is szoktak felemlegetni. Az unió vezetése jelenlegi formájában nem igen alkalmas, hogy kivezesse a közösséget a gödörből, mivel túl bürokratikus, az intézményeit pedig szellemi-ideológiai értelemben megszállta az USA és a progresszív-liberális erők.

Orbán Viktor szerint az Európai Uniót az Európa Tanácsnak kellene vezetnie, amelyben a tagállamok kormány-és államfői ülnek. Ehelyett egyre több döntést a brüsszeli intézmények hoznak meg, holott a bürokraták pont azért vannak ott, hogy a politikusok döntéseit végrehajtsák.

Kapcsolódó
Miért szavazta meg Orbán Viktor a Soros-birodalom emberét?
Jó ötlet volt ismét plakátra tenni az Európai Bizottság elnökét, miután legutóbb akkora botrány lett belőle, hogy le kellett szedni a hirdetéseket?
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik