Nagyvilág

Trump az ártatlanságáért harcol a bíróságon, Biden az őt megválasztó amerikaiak szavazataiért

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Joe Biden a 2020-as elnökválasztáson fontos szavazatokat gyűjtött be a nem fehér választóktól, egy évvel a következő választás előtt azonban az látszik, hogy közülük egyre kevesebben szavaznak neki bizalmat. A szintén a választásra hangolódó Donald Trump eközben azért járt bíróságra, mert pénzügyi csalással vádolják a családi cégét.

Nagy reményeket fűztem Bidenhez, mondván, nem lehet rosszabb Trumpnál. De aztán ahogy telnek az évek, ott van az infláció, az ukrajnai háború és újabban Izrael, és azt hiszem, a határaink egyáltalán nem biztonságosak.

Ezzel magyarázta a Georgiában élő, 25 éves Jahmerry Henry a New York Timesnak, hogy miért fontolgatja azt, hogy 2024-ben Joe Biden helyett Donald Trumpra szavaz majd az elnökválasztáson. Az amerikai lap a minap közölt egy közvélemény-kutatást, amely azt mutatja, hogy egy évvel a voksolás előtt öt csatatér államban a féltucatnyi bírósági ügyben érintett Trump vezet a demokrata párti elnök előtt.

A felmérés legfontosabb megállapításai:

  • Trump 4–10 százalékpontos különbséggel vezet Bidennel szemben a regisztrált szavazók között Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában és Pennsylvaniában. Biden csak Wisconsinban van elől, két százalékponttal.
  • A választók többsége úgy érzi, hogy hátrányosan érinti őket Biden politikája, kétharmaduk szerint rossz irányba halad az ország.
  • Széttöredezett az a fehérekből, feketékből és spanyolajkúakból, illetve több különböző generációból álló koalíció, amelynek tagjai 2020-ban nagy többséggel Bident támogatták.
  • A 30 év alatti szavazók csak egyetlen százalékponttal kedvelik jobban Bident Trumpnál, miközben az elnök előnye a spanyolajkú szavazók körében egyszámjegyűre csökkent, a városokban pedig csak a fele Trump előnyének a vidéki körzetekben.
  • Bár a nők többsége továbbra is Bident részesíti előnyben, a férfiak kétszer akkora különbséggel szavaznak Trumpra, ami megfordította az elmúlt években a demokratáknak kedvező, nemek közötti különbséget.
  • A sokáig a demokraták és Biden bástyájának számító fekete szavazók esetében 22 százalékos Trump-támogatottságot mértek az érintett államokban, ami a modern időkben példátlan eredmény a Republikánus Párt számára az elnökválasztási kampány során.

Nem friss jelenség, de aggasztó

Kevin Munoz, Biden kampányfőnöke visszautasította, hogy a mostani eredmény azt jelentené, hogy az elnök jövőre kikap. „A Gallup 8 százalékpontos vereséget jósolt Obama elnöknek, aztán egy évvel később könnyedén nyert” – idézett fel egy korábbi közvélemény-kutatást Munoz, hozzátéve, hogy aggódás helyett inkább dolgoznak. Csakhogy a Bident és a demokratákat korábban támogató csoportok közötti népszerűségvesztés inkább trendnek tűnik, mint átmeneti anomáliának.

A New York Times szeptember elején közölt egy másik felmérést, amelyből az derül ki, hogy a nem fehér választók között fokozatosan erodálódik a Demokrata Párt támogatottsága. Amíg 2012-ben a spanyolajkú szavazók 70 százaléka szavazott a demokratákra, addig 2020-ra ez 60 százalék közelébe esett, 2024-ben pedig ennél is alacsonyabb lehet. A nők és a férfiak között is visszaesés tapasztalható, és különösen a 45 évnél idősebbek között vált népszerűtlenebbé a Demokrata Párt. Egyedül a 18 és 44 év közötti korosztályban, valamint a magasabb keresetűek között sikerült nagyjából megtartani, illetve kicsit növelni a támogatottságukat.

CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Támogatóival készít közös fotót Joe Biden a Mayflower Hotelben 2023. június 23-án Washingtonban.

A felmérést feldolgozó cikk megállapította, hogy az olyan témák, mint az abortusz és a demokráciát fenyegető veszélyek, kevésbé mozgatják meg a fekete és spanyolajkú szavazókat, mivel ők általában konzervatívabbak, mint a fehér Biden-szavazók. Az pedig, hogy az alacsonyabb keresetűek körében is népszerűtlenebb Biden, azt az évszázados tendenciát kérdőjelezi meg, hogy a demokraták jobban teljesítenek az alacsonyabb jövedelmű nem fehér szavazók körében.

Nem is mindenki olyan optimista, mint Munoz. David Axelrod, a Demokrata Párt egyik stratégája már több alkalommal is megkérdőjelezte, hogy jövőre újra kell-e indulnia a most 81 éves Bidennek, és szerinte ez a felmérés más párttagokban is kétséget ébreszthet. Hozzátette ugyanakkor, hogy a végső döntés az elnöké. Richard Blumenthal szenátor a CNN-nek azt mondta, hogy ő eddig is aggódott, most pedig még inkább, tekintve, hogy az elmúlt néhány elnökválasztás szoros eredményeket hozott. Ráadásul a New York Times számait a demokraták által készített belső kutatások is alátámasztják.

Egy kis lélegzethez jutottak a demokraták

Az aggasztó közvélemény-kutatási eredmények mellett némi siker is jutott Biden pártjának szerdán. November 8-án több amerikai államban is választást tartottak, melyeken fontos eredményeket értek el a demokraták. Kentuckyban a demokrata párti kormányzó győzelmet aratott republikánus kihívója felett, Virginiában pedig kormánypárti többség lett az állami szenátusban. Ez azt jelenti, hogy a republikánus kormányzó, Glenn Youngkin nem tudja végigvinni a törvényhozáson az abortusz szigorítását célzó javaslatát. Ohióban még inkább a középpontban volt a művi terhesség-megszakítás: itt arról döntöttek a választók, hogy legyen benne az állam alkotmányában az abortuszhoz való jog. Mivel ez a téma láthatóan alkalmas arra, hogy mozgósítsa és a Demokrata Párt álláspontja felé terelje az embereket, a jövő évi kampányban is fontos szerepe lehet.

A bíróság csalt, nem én

Míg a Biden-kampánynak a következő egy évben azon kell dolgoznia, hogy visszaszerezze az elpártolt szavazókat, Trumpnak és csapatának különféle bírósági ügyekben kell helytállnia. Négy büntetőügyben a többi között a választás akadályozásával, minősített iratok visszatartásával, kampánypénzek elsikkasztásával vádolják, míg egy polgári peres eljárásban pénzügyi csalással.

Ez utóbbi ügyben kedden tett vallomást Trump egy New York-i bíróságon, amire eddig nem igazán volt példa az amerikai történelem során. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, Arthur F. Engoron bíró már az előzetes tárgyalás során meghozott ítéletében kimondta, hogy a volt elnök családi cége, a Trump Organization és vezetői 2011 és 2021 között hitelezőket és biztosítótársaságokat csaptak be azzal, hogy az üzleti tranzakciók során a cégcsoport nettó vagyonát „felfújták”.

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Donald Trump a 2023. november 6-án tartott tárgyaláson.

A vádirat szerint az érintettek, köztük Trump és két fia akár 2,2 milliárd dollárral manipulálták a Trump-csoport ingatlanjainak és egyéb vagyonának értékét, így az ingatlanokkal, vendéglátással és golfklubok üzemeltetésével foglalkozó cég jobb kamatokat és biztosítási díjakat kapott, mint amilyenek egyébként jártak volna neki. A bíró már az előzetes meghallgatás során igazat adott az ügyészségnek, így a tanúk meghallgatása után már csak arról kell döntenie, hogy milyen büntetést szab ki. (Mivel polgári peres eljárásról van szó, itt nincs esküdtszék.)

Keddi meghallgatása során Trump nem hazudtolta meg önmagát, és a választási kampányt bevitte a tárgyalóterembe. A bírót és Letitia James főügyész már korábban is szidalmazta a közösségi médián keresztül, most azonban szemtől szemben is megtette ezt.

[James] egy politikai kókler, szégyen, hogy egy ilyen ügy egyáltalán elindulhat, és [a főügyész] is szégyellhetné magát,

jelentette ki a csalás tényét tagadó Trump a vallomástétele során. A volt elnök már régóta támadja Jamest azzal, hogy a Demokrata Párt „megbízásából” dolgozik, és meg akarja akadályozni, hogy újra elinduljon az elnökválasztáson.

Trump tanúvallomásában végig tetten érhető volt az az álláspontja, hogy „boszorkányüldözés” zajlik ellene, és a bírót is keresetlen szavakkal illette. Az előzetes meghallgatás során született ítéletre utalva egy ponton rámutatott a bíróra, és kijelentette:

Ellenem ítélt, és azt mondta, hogy csaló vagyok, mielőtt bármit is tudott volna rólam. Semmit sem tudott rólam! Az igazi csalás ez az ítélet. A bíróság csalt, nem én.

A tudósítások szerint a meghallgatás délelőtti részében Engoron egy ponton figyelmeztette Trumpot, hogy ha nem viselkedik megfelelően, akkor felállítja a tanúk padjáról, azonban egy szünetet követően taktikát változtatott, és hagyta, hogy Trump hosszasan beszéljen, például arról, hogy a golfpályái „a művészi kifejezés eszközei”. Engoron ezt úgy magyarázta, hogy az ügyészeket sem zavarják a volt elnök csapongó válaszai, sőt örülnek neki.

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Tüntetők Donald Trump tárgyalása idején a New York-i bíróság előtt 2023. november 6-án.

Trump meghallgatását követően az egyik ügyvédje a megbízóját meghazudtoló stílusban kijelentette, hogy 33 éves pályafutása alatt még nem látott ilyen jó tanúvallomást, mint Trumpé, és hogy az amerikaiak most már tudják, mi történt valójában. A tárgyalás szerdán Trump lányának, Ivankának a meghallgatásával folytatódik, majd a védelem tanúi következnek, a per előreláthatólag december 15-én zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik