A következő élő közvetítés része Gázai egészségügyi tárca: meghaladta a 10 ezret a halottak száma

ENSZ: Tíz percenként meghal egy gyerek Gázában

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

A háború miatt átlagosan tíz percenként meghal egy gyerek a Gázai övezetben, két gyerek pedig megsebesül – közölte az ENSZ hétfőn a Twitteren.

Ezzel egyidőben az ENSZ több ügynöksége és civilszervezetek együttesen szólították fel Izraelt és a Hamászt azonnali humanitárius tűzszünet kihirdetésére.

Megismételjük a felekhez intézett kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvények által meghatározott kötelezettségvállalásaikat

állt a közleményben. A kérést számos ENSZ-szervezet vezetője, civil- és nemzetközi jótékonysági szervezetek is aláírták.

A közleményben elítélték, hogy a Hamász október 7-én meggyilkolt több mint 1400 embert Izraelben és több mint 200 embert elhurcolt és túszként tart fogva, továbbá azt is, hogy Izraelt a Gázai övezetből rakétákkal támadja.

Mindazonáltal még több gázai civil rettenetes meggyilkolása is botrány, és ugyanúgy felháborító elzárni 2,2 millió palesztint az élelemtől, víztől, gyógyszerektől, az elektromosságtól és az üzemanyagtól

szerepelt a közleményben.

A Hamász október 7-ei váratlan támadása óta Izrael teljesen lezárta a Gázai övezetet. „Már harminc nap telt el. Ami sok, az sok. Ennek most azonnal véget kell vetni” – állt a közleményben az MTI beszámolója szerint.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik