Élő Nagyvilág

A hadsereg tel-avivi főhadiszállása előtt éjszakáztak az izraeli túszok családtagjai

Gili Yaari / NurPhoto / AFP
Gili Yaari / NurPhoto / AFP

A pénteki nap történéseiről itt olvashat.

Hamenei ajatolláhhal tárgyalt Iránban a Hamász vezetője

Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével tárgyalt Iszmail Haníje, a Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője Teheránban az elmúlt napokban – közölte szombaton a Hamász egyik vezetője a libanoni al-Majadín televízióban. Oszama Hamdán, az Irán támogatását élvező Hamász egyik magas rangú vezetője, aki Bejrútban adott interjút a televíziónak, további részleteket nem árult el a teheráni látogatásról.

Haníje 2019 óta Katarban, illetve Törökországban él. Az iráni média korábban nem számolt be a látogatásról, az utazást feltehetően titokban tartották.

Az elmúlt hetekben Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter rendszeres eszmecserét folytatott Hanijével az Izrael és a Hamász által Gázában vívott háborúról.

Az iszlám síita ágához tartozó Irán jó kapcsolatokat ápol a szunnita Hamásszal. Az 1979-es iszlám forradalom óta Irán ősellenségének tekinti Izraelt.

(MTI)

Blinken: Egy tűzszünet lehetőséget adna a Hamásznak az újabb támadásokra

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait, és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el. Antony Blinken szombaton Jordánia fővárosában, Ammánban tanácskozott több arab ország külügyminiszterével. A tárgyalás után jordániai és egyiptomi hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael „háborús bűncselekményeket” követ el, és nem lenne szabad engedni, hogy a nemzetközi jog fölött álljon. Hozzátette azt is, hogy az amerikai külügyminiszternek vezető szerepet kell játszani a háború lezárásában.

(MTI)

Erdogan többé nem áll szóba Netanjahuval

Recep Tayyip Erdogan azt mondta, Gáza bombázása után már nem képes beszélni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Netanjahu többé nem olyasvalaki, akivel beszélni tudnunk. Kitöröltük, félredobtuk

– nyilatkozta a török elnök az asztanai Türk Tanácsból hazajövet. Hozzátette: Netanjahu felelős elsődlegesen a vérontásért, és már elvesztette saját állampolgárainak támogatását is.

Mindez nem jelenti a török-izraeli diplomáciai kapcsolatok végét. Erdogan hangsúlyozta: külügyminisztere és hírszerzési igazgatója továbbra is tárgyalni fog az izraeli féllel, ahogy teszi azt a Hamásszal és más palesztin csoportokkal.

Erdogan arról is beszélt, hogy az Európai Unió szerinte nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez, és ennek következtében „mélyen megrendült a bizalma” az unióban. Úgy vélte,

az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, adósságuk van a holokauszt miatt.

Erdogan egyre élesebben fogalmaz az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban, a Türk Tanács ülésén is bírálta Gáza bombázását:

Kapcsolódó
Erdogan emberiesség elleni bűncselekménynek hívta a Gáza elleni bombázásokat
Pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök is felszólalt a Türk Tanács ülésén, Asztanában.

(The Times of Israel / MTI)

Iskolaépületet ért izraeli légitámadás Gázában, 15-en meghaltak

Ideiglenes civil szálláshelyként szolgáló iskolaépületet ért izraeli légitámadás szombaton a Gázai övezetben, és ebben legkevesebb 15 ember életét vesztette, többtucatnyi pedig megsebesült különböző palesztin források közlése szerint.

A dzsabalíjai menekülttáborban lévő al-Fakúra iskolát érte a légitámadás. Az áldozatok számáról Mohammad Abu Szelmeja, a gázavárosi as-Sifa kórház igazgatója számolt be.

A Hamász uralta övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy egy másik izraeli rakéta becsapódása két nő halálát okozta a Nasszer gyerekkórház bejáratánál, és több ember megsebesült.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott ezekről az esetekről. Egy-két órával korábban azt közölték, hogy éjszaka és hajnalban folytatták a Hamász infrastruktúrája elleni támadásokat, valamint hogy szombatra szabaddá tették az övezet északi részéből a délibe vezető főútvonalat, így az északi lakosok már gyorsan a déli részbe juthatnak a bombázások elől, ahogy erre Izrael többször felszólította őket. A hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy körbevette Gázavárost.

ENSZ-vezetők szerint az övezetben egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak, a helyieknek már élelemből és ivóvízből is nagyon kevés jut. Az egészségügyi ellátás az összeomlás szélére került.

A Gázai övezeti egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Hamász október 7-i támadásának megtorlásául elindított izraeli hadműveletnek már 9488 halálos áldozata van az övezetben, közülük 3900 gyerek és 2509 nő. Az ENSZ humanitárius hivatalának becslése szerint az övezet 2,3 millió lakosából másfél millió már elmenekült otthonából úgy, hogy az övezeten belül volt kénytelen menedéket keresni.

(MTI)

Izrael dróntámadást intézett a Hamász-vezér háza ellen

Dróncsapást mért a Hamász vezetőjének, Iszmail Hanijeh észak-gázai házára Izrael. Hanijeh nem tartózkodhatott az épületben, hiszen 2019 óta száműzetésben él Katarban. A házat a Hamász tájékoztatása szerint a fia használták.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

(The Times of Israel / Reuters)

Letáboroztak a túszok családtagjai az izraeli hadsereg székháza elé

A Gázában fogva tartott túszok családtagjai letáboroztak az izraeli hadsereg tel-avivi székháza elé, és addig nem mennek el, amíg szeretteik haza nem térnek. A hozzátartozók azt követelik Izrael katonai és politikai vezetésétől, hogy tegyen többet a túszok kiszabadításáért. A családok azt követelik, hogy Izrael utasítson el minden olyan tűzszünetet, amely nem foglalja magába szeretteik szabadon bocsátását.

Addig nem megyünk haza, amíg ők nem térnek vissza

– idézte az Ynet az egyik demonstrálót, akinek a lányát hurcolták magukkal a terroristák Gázába.

Tel-Avivban ma este nagyszabású tüntetés is várható.

(The Times of Israel)

A WHO főigazgatója és az ENSZ-főtitkár is elítélte a mentőautó elleni izraeli támadást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója és az ENSZ-főtitkár is elítélte, hogy egy mentőautót ért izraeli találat pénteken Gázában, és ennek a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint 15 halálos áldozata van.

Az izraeli hadsereg azzal érvelt, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított, míg a gázai egészségügyi hatóságok szóvivője szerint az autó – pontosabban az öttagú konvoj, amelynek az része volt – sebesülteket evakuált a Gázai övezet északi részéből délre. Ez utóbbit erősítette meg a vöröskereszt is.

Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén tagadta, hogy fegyveresei utaztak volna a mentőautóban, mint ahogy Izrael állítja.

A légicsapás csupán néhány méterre a gázai as-Sifa kórház bejáratától érte az autót. Izrael szerint a Hamász parancsnoki hadállásokat és alagútbejáratokat alakított ki a kórház területén.

Ugyanennek a mentőautó-konvojnak egy másik tagját is találat érte körülbelül egy kilométerre a kórháztól, és ennek következtében több utasa megsebesült – közölte a vöröskereszt.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a mentőautókat ért pénteki légicsapásoknak hatvan sebesült áldozata van

A kórház előtti utcán szanaszét heverő holttestekről készült képek szívszaggatók

–  jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében.

A Hamász szombat reggeli közlése szerint az éjszaka légitámadás ért egy iskolaépületből átalakított óvóhelyet az övezet északi részén, és ott húsz ember meghalt, több tucatnyi pedig megsebesült.

(MTI)

A Guardian ezer bombatölcsért azonosított tíz négyzetkilométeren belül Észak-Gázában

Műholdfelvételek alapján ezer bombatölcsért számolt a Guardian tíz négyzetkilométeren belül Gáza északi részén, az izraeli határ közelében. Egy mindössze fél kilométer széles sávban, az egyik lakóövezetnél a brit lap száz krátert is azonosított, melyek közül némelyik csaknem 14 méter mély.

A műholdfelvételek október 30-án készültek.

A Hamász október 7-ei terrortámadására válaszul indított háborúban Izrael már nyolcezernél is több lövedéket lőtt Gázára, melyek több mint tizenkétezer célpontot találtak el. Ez több, mint amennyit az Egyesült Államok egy év alatt használt el Afganisztánban.

A támadásokban idáig 9000 gázai vesztette életét.

Videót tett közzé az izraeli hadsereg a gázai harcokról

Péntek éjjel is folytatták az előrenyomulást az izraeli szárazföldi csapatok Gázában. Az Izraeli Védelmi Erők beszámolója szerint a 460. dandár gyalogos és harckocsizó erőire több alkalommal is alagutakból támadtak a Hamász terroristái. Az izraeliek több fegyveressel végeztek és azonosították az alagutakat, amelyeket később megsemmisítenek.

Az IDF szerint az egyik összecsapás során a szárazföldi erőkre egy tizenöt fős Hamász-alakulat támadt rá, akiknek a többségét likvidálták.

A hadsereg egy videót is közzétett a harcokról.

Az izraeli hadsereg behatolt Gáza déli részébe

Az Izraeli Védelmi Erők szerint az éjszaka folyamán „célzott rajtaütést” hajtottak végre a Gázai övezet déli részén. Az IDF tájékoztatása szerint a Gázai Hadosztály műszaki támogató erői és harckocsizó alakulatai hatoltak be Dél-Gázába, hogy feltérképezzék az épületeket, és megtisztítsák a területet az elhelyezett robbanószerkezetektől.

A művelet során a csapatok egy alagútból rájuk törő Hamász-sejttel is találkoztak, melyet felszámoltak.

Izrael a szárazföldi offenzíváját idáig a Gázai övezet északi részére összpontosította, de korlátozott behatolásokat már hajtottak végre délen is.

(The Times of Israel)

Már 38 ember vesztette életét az ENSZ létesítményeiben Gázában

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója közölte, hogy jelenleg sehol sem biztonságos tartózkodni Gázán belül.

Legyünk nagyon világosak, Gázában jelenleg nincs olyan hely, amely biztonságos lenne

– mondta Thomas White egy Gázából közvetített videóbeszédében.

Egyértelművé tette, hogy az ENSZ épületeiben menedéket kereső 600 ezer ember számára sem garantálható a biztonság. Már 50 óvóhelyük rongálódott meg a harcok során, ötöt közvetlen találat ért. Az október 7-én kirobbant konfliktus kezdete óta már 38 ember vesztette életét az ENSZ létesítményeiben,

A Gázában tevékenykedő ENSZ ügynökség lényegében működésképtelen, hangsúlyozta.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik