Élő Nagyvilág

Zelenszkij: A háború nem egy hollywoodi akciófilm

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz–ukrán háború keddi eseményeiről szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Több mint 260 ukrán civil halt meg felrobbanó akna miatt

Több mint 260 civil vesztette életét Ukrajnában taposóaknák és más robbanóanyagok miatt a 20 hónapja dúló háború kezdete óta – közölte szerdán az ukrán vezérkar a Telegram közösségi oldalon.

A kijevi vezetés becslései szerint mintegy 174 ezer négyzetkilométeren – vagyis nagyjából az ország területének harmadán – lehetnek elszórva aknák és más veszélyes harceszközök darabjai. Eddig legalább 571 ember sebesült meg aknákkal, illetve a harcok következtében hátrahagyott egyéb veszélyes robbanószerkezetekkel kapcsolatos több mint 560 incidens során. Az ilyen balesetek nagyjából negyede mezőkön történt.

Több mezőgazdasági termelő kockázatokat kénytelen vállalni azzal, hogy megpróbálja megművelni földjeit olyan térségekben, ahol aknaveszély áll fenn. Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a déli Mikolajiv megyében szerdán egy azonosítatlan robbanószerkezetre hajtott egy traktor, aminek következtében ketten megsebesültek. Egyiküknek amputálni kellett mindkét lábát, a másik a kivizsgálását követően megtagadta, hogy kórházba szállítsák – tette hozzá a tárca szintén a Telegramon.

Ukrajnának égető szüksége van utászokra. Jelenleg mintegy háromezer aknamentesítő szakembere van, de további hétezer kell még a teljes aknamentesítéshez – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Szuszpilne közszolgálati hírportálnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy ehhez nagyjából 37 milliárd dollárra (13 ezer milliárd forint) lenne szükség, amit Kijev nemzetközi partnereinek segítségével szeretne előteremteni.

(MTI)

Szergej Sojgu: az ukrán hadsereg kimerülőben van

Annak ellenére, hogy a NATO új fegyvertípusokkal látja el, a kijevi rezsim vereséget szenved. Az orosz csapatok folytatják az aktív védekezést, hatékony tűzveszteséget okozva az ellenségnek

– mondta egy orosz parancsnoki tanácskozáson Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Szerinte az ukrán hadsereg kétségbeesetten és sikertelenül próbál támadni Zaporizzsja, Donyeck és Herszon környékén, ami súlyos veszteségekhez vezet számára. „Az ukrán fegyveres erők kimerülnek, a személyi állomány egyre inkább demoralizált” – hangoztatta Sojgu.

Állítása szerint az orosz alegységek ezzel szemben előrenyomulnak, kedvezőbb állásokat elfoglalva. Méltatta a 25., a 138. és a 114. gépesített lövészdandár harci érdemeit. A miniszter közlése szerint az orosz légvédelem az elmúlt hónap folyamán az ukrán légierő több mint 1400 eszközét semmisítette meg, köztük 37 repülőgépet és hat ATACMS harcászati rakétát. „Szeretném megjegyezni, hogy a 37 repülőgép majdnem kétszerese annak a mennyiségnek, amelynek szállítását F-16-os repülőgépből garantáltan megígértek Ukrajnának. Vagyis ha a légvédelmi rendszerünk így dolgozik, ez körülbelül 20 napi munkát jelent” – hangoztatta Sojgu.

(MTI)

Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak

Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai katonai műveletekhez, cserébe Phenjan műszaki tanácsokat kapott műholdjaihoz – közölte szerdán egy dél-koreai képviselő a szöuli hírszerző szolgálatokra hivatkozva.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben találkozott az orosz Távol-Keleten. A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerdán egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti megbeszélésen közölte a szöuli parlamenti képviselőkkel, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak – mondta az ülés után újságíróknak Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, a kormányzó Néphatalom Pártjának képviselője.

„A NIS tudomására jutott, hogy több mint egymillió tüzérségi lövedéket adtak át. Az elemzések szerint ez körülbelül két hónapnyi háborúra lenne elég Oroszország és Ukrajna között” – fűzte hozzá. Phenjan cserébe műszaki tanácsokat kapott Moszkvától egy katonai felderítő műhold felbocsátásának tervéhez – mondta a képviselő.

Észak-Korea a közelmúltban kétszer is kudarcot vallott egy katonai kémműhold pályára állításában. Az augusztusi második sikertelen kísérlet után októberben Phenjan bejelentette a harmadik indítást, de ez nem történt meg.  A parlamenti képviselő szerint bár az októberi indítási időpontot elhalasztották, az utolsó előkészületek, például a hajtómű és a hordozóeszköz ellenőrzése teljes gőzzel folyik.

Ukrán belügyminiszter: Idén még nem volt ilyen intenzív orosz támadás, mint az elmúlt napban

Oroszország az elmúlt 24 órában több mint száz várost és falut támadott, idén ez volt a legnagyobb mértékű akció – idézi az MTI az ukrán hatóságok közleményét.

Az elmúlt 24 órában az ellenség 118 települést lőtt tíz régióban

– írta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a közösségi oldalakon közzétett üzenetében. „Ebben az évben ennél több várost és falut nem támadtak egyszerre az oroszok” – tette hozzá.

A közép-ukrajnai Kremencsukban egy olajfinomítót ért orosz támadás, amely nem követelt áldozatokat. Klimenko közlése szerint több mint száz tűzoltót kellett kivezényelni a tűz oltására, amely több órán át tartott.

Az éjszakai bombázásokban egy ember meghalt Harkiv megyében, az ország északkeleti részén, és egy másik a déli Herszon régióban – jelentették helyi tisztviselők. Az ukrán légierő szerdán arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán indított 20 orosz drónból tizennyolcat lelőtt. (MTI)

Zelenszkij: Senki ne számítson gyors sikertörténetre

A modern világ úgy van berendezve, hogy túl gyorsan hozzászokik a sikerhez. Amikor az orosz agresszió elkezdődött, nem sokan gondolták, hogy Ukrajna képes lesz ellenállni

– idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait a kedd éjszakai videóbeszédéből a Guardian.

Zelenszkij visszautasította a főként nyugati forrásokból származó kritikákat, amelyek szerint az Oroszország elleni ellentámadás túl lassan halad. Ezekre reagálva azt mondta: a háború nem hasonlít egy hollywoodi mozifilmhez.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz erők újabb támadásokra készülnek a front különböző részein, de az elmúlt hónapokban alig volt érdemi mozgás az 1000 kilométeres frontvonalon. Ukrajna elnöke üdvözölte az ukrán offenzív lépéseket, amelyek sikerrel akadályozták az oroszok fekete-tengeri flottájának hadműveleteit, ugyanakkor kijelentette, senki sem számíthat gyors sikertörténetekre az orosz invázió visszaszorításában.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy a magas rangú katonai vezetőkkel tartott megbeszélésen megvizsgálták a leghevesebb harcok által sújtott szektorokat, köztük Avdiivka és Kupianszk kulcsfontosságú területeit, ahol Oroszország az elmúlt hetekben támadásba lendült. (Guardian)

Olvasói sztorik