Nagyvilág

„Ez nem a gyereknevelésről szól, hanem a szegénységről” – csúcsösszegű kártérítést kapnak a kanadai őslakosok

ANDREJ IVANOV / AFP
ANDREJ IVANOV / AFP
Hatalmas összegű kártérítést kap háromszázezer őslakos gyermek és családja a kanadai államtól. Az őslakos népek jogvédőszervezetei tizenöt éve küzdenek azért, hogy felszámolják az állami gyermekjóléti rendszer igazságtalanságait. Az őslakos gyerekeket sújtó diszkriminációnak mély gyökerei vannak Kanadában, melyek egészen a bő száz évig működő, könyörtelen bentlakásos iskolahálózatig érnek.

Történelmi jelentőségű, 23,4 milliárd kanadai dollár értékű kártérítést kapnak az őslakosok Kanadában. Az országos ügyekben ítélkező szövetségi bíróság döntése nyomán azok a családok jogosultak a kártérítésre, amelyeket hátrányos megkülönböztetés ért a kanadai gyermekjólétéi rendszerben.

A több évtizedes jogsérelmekért fizetett kártérítésről már tavaly megállapodott a kanadai kormány és az őslakosokat képviselő szervezetek, majd áprilisban szélesítették a kompenzációra jogosultak körét, valamint megemelték (három milliárd dollárral) a keretösszeget. A megállapodás értelmében

mintegy háromszázezer őslakos gyermek és családjuk kap kártérítést a kanadai államtól.

Ráadásul a kártérítés mellett a kanadai kormány azt is vállalta, hogy 20 milliárd dollárt fordít a rendszer reformjára.

Csoportos kártalanítási perben mindössze két esetben fizettek ki ennél nagyobb összeget Észak-Amerikában: 2010-ben a British Petroleum, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata fedezte 20 millió amerikai dollárból a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés környezeti kárainak felszámolását, 1998-ben pedig a dohányipari vállalatoknak kellett 206 milliárdból megtéríteni a dohányzással összefüggő betegségek egészségügyi költségeit.

Andrej Ivanov /AFP A bennszülött tüntetők Justin Trudeau kanadai miniszterelnök beszédén az ENSZ Biodiverzitási Konferenciájának (COP15) megnyitó ünnepségén a Montreálban 2022. december 6-án.

Miért kapnak pénzt az őslakosok?

Patty Hajdu, az őslakos népek helyzetéért felelős miniszter „történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a napot Kanada számára”, hiszen egy több mint 15 éve húzódó per végére került most pont. Ugyanis 2007-ben fordultak először panasszal az „első nemzetek” jogvédő szervezetei (így nevezik az országban élő őslakosokat) a diszkriminációval kapcsolatos panaszokat elbíráló kanadai emberi jogi törvényszékhez, amiért az ottawai kormány nem biztosít egyenlő hozzáférést a rezervátumokban élő gyermekek számára a különböző jóléti juttatásokhoz (beleértve az iskolai eszközöket és az orvosi ellátást is). A kanadai rezervátumok gyermekjóléti szolgáltatásaira a szövetségi állam allokál forrásokat, miközben a nem rezervátumokban élők – legyenek akár őslakosok vagy sem – gyermekjóléti szolgáltatásait tartományi szinten finanszírozzák. Emiatt egy kétszintű, diszkriminatív rendszer jött létre.

Vagyis az őslakos gyerekek számára nyújtott szolgáltatásokat a nem őslakos gyerekekéhez képest a kanadai kormány évtizedeken keresztül alulfinanszírozta, amiről 2016-ban bírósági ítélet is született.

„A testület elismeri azoknak azoknak az őslakos gyermekeknek és családjaiknak a szenvedését, akiktől megtagadták vagy megtagadták a méltányosságot, és a lehetőséget arra, hogy együtt maradjanak, vagy hogy időben újraegyesüljenek” – fogalmazott akkor a testület, amely később a kiszabható legmagasabb büntetéssel sújtotta az ottawai szövetségi kormányt. 2019-ben minden érintett családnak 40 ezer dollár kártérítést ítéltek meg, ami ellen kezdetben jogi csatát vívott a Justin Trudeau-kabinet, de később jobbnak látták, ha megállapodást kötnek.

Az Egyesült Államokban messze nem volt ilyen sikeres az őslakosok kártalanítása. A kongresszus a második világháború után állította fel az Indián Követelések Bizottságát azzal a céllal, hogy a bennszülött népek földhöz jussanak. A bizottság 1978-as feloszlásáig 1,3 milliárd dollárt osztottak szét, ami az összes amerikai őslakosra vetítve kevesebb mint 1000 dollárnak felelt meg. Egy 1971-es külön megállapodás keretében 18 ezer négyzetkilométernyi, 989 millió értékű területet kaptak az elvett birtokaikért cserébe az eszkimók és az aleutok (hozzátéve, hogy a kompenzációt nem közvetlenül kapták meg: a birtokok vállalatokhoz kerültek, melyek profitot fizettek az őslakosoknak).

Kártérítési perek a mai napig zajlanak: az amerikai szövetségi kormány már száznál is több törzzsel kötött egyezséget, 3,3 milliárd dollár értékben (többségében az Obama-adminisztráció idején).

Hogyan működik a kanadai gyermekjóléti rendszer?

Kanada valamennyi tartományában működnek, a nap 24 órájában felkereshető gyermekjóléti ügynökségek. Ezek az intézmények gondoskodnak azoknak a gyermekeknek a biztonságáról, akiknek különböző okokból nem biztonságos az otthonukban tartózkodni. A legtöbben gyermekbántalmazás vagy szülői gondatlanság miatt kerülnek gyermekjóléti rendszerbe. Az ügynökségek gyermekvédelmi szolgáltatásokat is nyújtanak: kivizsgálják a bántalmazással és gondatlansággal kapcsolatos vádakat, szükség esetén gondoskodnak az örökbefogadásról és a nevelőszülők alatti gondozást is felügyelik. Az őslakos gyermekeknél lényegesen nagyobb arányban találják megalapozottnak a bántalmazás és a gondatlanság vádját, így statisztikailag nagyobb valószínűséggel távolítják el őket a családjuktól.

Bár az őslakos gyerekek a 14 év alattiak kevesebb mint nyolc százalékát teszik ki, a gyermekvédelmi rendszerbe több mint felerészben ők kerülnek, így az állami szintű rendszer hiányosságai őket sújtják a legjobban. Hangadó őslakos aktivisták szerint a rendszer a gyermekek otthonmaradásának elősegítése helyett az örökbefogadásukat forszírozta – ahelyett, hogy a családjaik életkörülményeit javította volna. A kártérítésre jogosultak közül a peres eljárás során felkért szakértők becslései szerint 1991 óta 115 ezer gyereket szakítottak el a családjától.

Valójában ez (az ügy) nem a gyermeknevelésről szólt és szól, hanem a szegénységről

– nyilatkozta az évekig húzódó eljárást kezdeményező aktivista, Cindy Blackstock.

A kanadai őslakosokat ugyanis a gyermekvédelmi rendszeren túl is számos egyéb hátrány sújtja. Jelenleg Kanadában az őslakos népek a lakosság öt százalékát teszik ki, de a többségi társadalomhoz képest körükben

  • magasabb a szegénység,
  • alacsonyabb a várható élettartam,
  • többen küzdenek kábítószer- és alkoholfüggőséggel,
  • nagyobb a börtönbüntetést töltők aránya,
  • ráadásul gyakrabban válnak erőszakos bűncselekmények áldozatává.
Mert Alper DervńĪŇü / Anadolu / AFP Bennszülött örökség összejövetel „Igazság és Megbékélés Nemzeti Napja” Torontóban, Ontario, Kanada 2023. szeptember 30-án.

Könyörtelen múlt

Kanada régóta küzd a gyarmati örökségével. Az észak-amerikai országban a 19. századtól egészen 1996-ig működtek – zömmel katolikus – bentlakásos iskolák, ahová több mint 150 ezer őslakos (indián, eszkimó, mesztic) gyereket helyeztek el erőszakkal. A 139, mára bezárt intézetben egy erőszakos asszimilációs kísérlet folyt: a szüleiktől, közösségeiktől elszakított gyerekeknek át kellett térniük a keresztény hitre, el kellett hagyniuk ősi szokásaikat, nem beszélhettek az anyanyelvükön, miközben számtalan abúzusnak voltak kitéve: sokakat vertek, éhezettek és megerőszakoltak. Sokan soha nem térhettek haza. Hivatalos adatok szerint több mint négyezer gyerek halt meg az iskolákban, de a valós szám sokkal magasabb lehet. Becslések szerint az áldozatok száma a hatezret is meghaladhatja.

A brutális iskolahálózat valóságával 2021-ben volt kénytelen újra szembesülni a kanadai társadalom: ekkor

215 gyermek maradványait tartalmazó tömegsírt tártak fel egy korábbi bentlakásos iskola területén Kamloopsban, Kanada Brit Kolumbia tartományában. A feltárt maradványok közt még hároméves gyerekéi is voltak.

Az elmúlt két évben, 2021 tavasza óta több mint ezer jeltelen sírt találtak. A feltárást az Igazság és Megbékélés Bizottság (TRC) végzete, amelyet Trudeau az első mandátumának kezdetén állított fel. A kormányzati bizottság megállapította, hogy akkoriban az Indián Ügyek hivatala ellenezte az iskolában elhunyt őslakos gyermekek holttestének hazaküldését, mert sokallták annak költségeit. A TRC hatéves vizsgálódása után, 2015-ben 4000 oldalas jelentést adott ki az iskolák működéséről, amelyekben a megállapításuk szerint „kulturális genocídium” történt. A bizottság több tucat cselekvési javaslatot is megfogalmazott, amelyek közül az első az volt, hogy

csökkenteni kell az állami gondozásban lévő őslakos gyermekek számát.

Ferenc pápa 2022 nyarán Kanadában tett látogatása során bocsánatot kért a katolikus egyház vezette bentlakásos iskolákban „az ország őslakosai ellen elkövetett gonoszságért.” Az őslakos szervezetek azonban ennél többet várnak: szeretnének betekinteni a katolikus egyház levéltáraiba, hogy megtudják, mi történt pontosan az elhurcolt gyerekekkel.

A kanadai kormány a gyerekek iskolákba kényszerítése miatt is fizet kártérítést. 325 helyi őslakos közösségnek 2,8 milliárd kanadai dollárt adnak, hogy jóvá tegyék „a kollektív kárt, a nyelv, a kultúra és a hagyományok elvesztését”. A kanadaiak 2021-től kezdte szeptember 30-án, az Igazság és a Megbékélés Nemzeti Napján emlékeznek a bentlakásos iskolák áldozataira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik